2023. augusztus 22., kedd

Federica Magrin: Tündérek titkos világa (MeseBár #3)

FülszövegGondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan lesz a csúnya hernyóból szépséges pillangó? Hogy mitől olyan édes a méz? Vagy hogy miért olyan színes a szivárvány?
Könyvünkből megtudhatod, hogy a látható világ mögött milyen szorgos és fontos munkát végeznek a tündérek. Ők azok, akik óvják és széppé varázsolják a növények és az állatok világát. Ráadásul nemcsak új ismereteket szerezhetsz a természetről, hanem a játékos feladatoknak köszönhetően te magad is kipróbálhatod, milyen izgalmas is tündérként ténykedni.
Gyere és ismerd meg ezen aprócska lények különleges mindennapjaikat, tanulj tőlük arról, hogy miként lehet még szebbé, színesebbé tenni a földet!





Gyermekkoromban nagyon örültem volna, ha egy ilyen igényes kiadvány a kezembe kerül és az általam csodált kis lényekkel, a tündérekkel hoz közelebbi kapcsolatba. Mindig is kíváncsi voltam, hogy hol élnek, mit csinálnak pontosan a tündérek, vajon járnak-e iskolába, vannak-e barátaik és milyen az otthonuk. Úgy tűnik így a gyermekkort jóval magam mögött hagyva a Móra Kiadó gondozásában megjelent gyönyörű, keménykötésű mesekönyvből erre is választ kapok.

Esténként kislányommal közösen olvasgattunk a tündérekről és az ő titokzatos világukról. Könnyű dolgunk volt, mert egyszerűen követhető és olvasható a könyv, miközben remekül el is lehet beszélgetni az olvasottakról és együtt böngészni az illusztrációk között. 

Helka, Havaska és Hanga kalauzolják végig a kis olvasókat a tündérek titkos világában. Tündérfalvába utazhatunk és ott avatnak be minket a mindennapi elfoglaltságaikba.

Megtudjuk, hogy bizony, a tündérek is járnak iskolába, ahol egyes tündérek megtanulják az időjárás mesterségét, így kicsit tudósokká is válnak, míg mások az állatok tündérei lesznek és megint mások a növények tündéreivé válnak. 

Ehhez viszont meg kell tanulni, hogy milyen is  a szivárvány, miért esik az eső vagy hogy is  néz ki a hópehely. A kis tündérek azt is megmutatják, hogy a kis olvasó hogyan tudja előállítani otthon a szivárványt színeit. Azt sem titkolják, hogy a természetben melyik növény gyógyító hatású és melyik a legjobb fűszer vagy hogyan tudhatjuk meg, hogy egy fa hány éves. A kis tündérekkel együtt megtanulhatunk szép virágékszereket készíteni. Az állatismeret során megtudjuk, hogy melyik bogár a tündérek kedvence és mi is az a báb, de az állati stratégiák során megismerkedhetünk a mókusokkal, kaméleonnal, hermelinnel és még sok egyéb élőlénnyel. A sütés rejtelmeibe is beavatják a gyerekeket, így iskolába uzsonna gyanánt egy finom süti is készülhet természetesen a tündérek segítségével. 

"Ne feledd, hogy minden változás, a legfontosabb is, mindig egyszerű, hétköznapi cselekedetekből indulnak ki."
 Nagyon kedveltem ezt a mesekönyvet, mert amellett, hogy bevezeti a kis olvasókat a tündérek titkos világába, nem mellékesen edukációs szerepet is betölt. Fontos hangsúly fektetett az írónő a környezet és az élővilág megóvásának fontosságára. Tetszett, hogy az egyes részek logikusan voltak felépítve, a mondanivaló nem volt tömény, hanem pont az 5+ korosztály nyelvezetén íródott, érthető és teljesen befogadható formában. Nem törekedett a nehéz nyelvi megoldásokra, több kisebb részre bontották az oldalakat is, így ez a tematika teljesen gyerekbarátnak mondható. Számomra fontos, hogy olyan könyvet tudjak a gyermekeim kezébe adni, amelyek valamilyen  mondanivalót is tartalmaznak oly módon, hogy közben a szórakozás öröme sem vész el.

                              

Federica Magrin mesés könyve, Claudia Bordin csodás, de mégis modern rajzaival elhozták azt az olvasási élményt, amitől én jó szívvel tudok ajánlani egy mesekönyvet. 

Ezt a könyvet ajánlom abban az esetben is, ha nem tudjuk, hogy mit vigyünk ajándékba egy kis bartánőnek a szülinapi zsúrjára.

A könyv megvásárolható a Móra Kiadónál.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon