2021. január 31., vasárnap

Zárás - január

 A január ahogy berobbant, úgy el is suhant. Idén érzem, hogy sokkal produktívabban kezdem az évet, mint akár 2020-ban. 

Eldöntöttem, hogy remek könyveket, olvasási élményeket fogok gyűjteni, emellett egészségesebben étkezni, melynek vonatkozásában elkezdtem megtervezni egy kis konyhakertet. Amennyiben lesz rá érdeklődés elképzelhető, hogy be fogom vonni ezt a vonalat picit az értékelések mellé. 

Vannak ötleteim, terveim, remélem meg is tudom idén valósítani és a blog újult erővel támad majd fel. 

Ebben a hónapban az alábbi könyveket olvastam vagy kezdtem el olvasni.:

Szabó Magda az új szerelem, nem tudom a többi regénye milyen lesz, de az Ajtó lenyűgözött, már több helyen is ajánlottam. 

Obama pedig a terjedelem (1000 oldal!) miatt folyamatban van, de az, amit eddig elolvastam nagyon tetszett, mind stílusban, mind pedig tartalomban. Inspiráló számomra.

A könyvklubról itt írtam, egy valójában nem rossz thriller, ha van kedvetek nézzétek meg a bejegyzést.

Agatha Raisin nélkül sem telhet el év (bár lassan elérünk a sorozat végéhez, sajnos). 

Az évet pedig egy nagyon érdekes világfelépítéssel bíró fantasy regénnyel kezdtem, Piranesi nem gondoltam, hogy magába fog szippantani, de így történt. Bátran ajánlom, nem csak a műfaj kedvelőinek.

Még 2020-ban Elmentem világgá Földvári Andrással, amit szintén nem bántam meg, gyorsan lett is egy bejegyzés belőle. Szeretem az utazásokat leíró írásokat, itt pedig apró kis történeteket zsebelhetünk be, amely a világ repülőterei köré épül fel, de nem kell félni, mert szuper kis történetekkel párosítja a hobbiját a szerző. 

A hónap végén pedig Témáztunk a lányokkal, aminek témája ismét az ízlés és annak változása volt. Nagyon szerettem a témát, mert számomra olyan kimeríthetetlen, hiszen mindig változunk, miért éppen az olvasási szokásaink lennének változatlanok?! Ezúton is köszönöm a meghívást! 

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Barack Obama: Egy ígéret földje
Bauer Barbara: Elsuttogom százszor
Agatha Christie: Öt kismalac
Szabó Magda: Az ajtó
C. J. Cooper: A könyvklub
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a szuperszamár
Susanna Clarke: Piranesi

Természetesen remek könyveket is beszereztem januárban (is):


A lentebb látható könyvek a legújabb beszerzéseim, de ezek mellett számos történet várakozik a polcomon és az olvasómon egyaránt. Sőt! A könyvtárak is bizonyos feltételek mellett újra működnek, így ott is lehet garázdálkodni. Fontosnak tartom, hogy a hörcsög harácsoló effektus lassan történő mellőzésével elkezdjem csökkenteni a felhalmozott gyűjteményemet. 


Simon Sebag Montefiore: Szásenyka
Julia Whelan: Egy év veled
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Amélie Nothomb: Szíved gyötörd
Barack Obama: Egy ígéret földjeM. C. Beaton: Agatha Raisin és a szuperszamár



Februárban igyekszem az itthon lévő könyvek számát csökkenteni, így a vásárlással igyekszem a tavaszi időszakra tartalékolni, de úgy néz ki, hogy várható 3 recenzió érkezése, elárulom érdekes olvasmányok várhatóak. 

A Molyon újult erővel jelentkeztem kihívásokra, az egyik legérdekesebb közülük a Spóroljunk össze megunknak egy könyvet - 2021. A lényege, hogy minden elolvasott könyv után félre kell tenni 200 Ft-ot, majd megvásárolni egy vágyott könyvet, végül elolvasni és már jöhet is a plecsni. Szerintem ez egyáltalán nem teljesíthetetlen, az összeg is elég baráti, de mégis könnyedén összejöhet egy könyv ára. A végén pedig egy nyereményjáték is várja a kihívást teljesítőket. Jelenleg 1000 Ft-nál járok, kicsit bele kell húznom. :) 
Idén ezt a kihívást ítéltem meg úgy, hogy a legkreatívabb, amiben én is részt szeretnék venni.

Sok-sok remek könyves booktube csatorna jelent meg az utóbbi időben. 
Közülük most Csaba csatornáját szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ahol nagyon igényes tartalommal találkozhattok, ráadásul  nagyon kellemes hangvételben prezentálva. 


Könyves vonalon kívül is zajlik az életem. Újra indult a főiskolai félév, így valószínűleg gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek is elő fognak kerülni, talán bejegyzés is lesz róluk, mert egy-egy korábban már publikált hasonló témával bíró posztom elég népszerű volt. 

Közben a kert is éledezik, én pedig neki is láttam tervezgetni. Első projektem a batáta csíráztatása lesz, mert szeretnék valami gyönyörű lógó-futó növényt kialakítani belőle, hiszen a kertészetekben nagyon drágán árulják ezeket a csüngő kaspós növényeket, miközben nem lehetetlen otthon előkészíteni a nyárra. Emellett van 4 magaságyás jellegű konyhakerti részem, ahova elméletben elkezdem a tervezgetést, hiszen mindjárt itt van a tavasz, amiről a hóvirágok már árulkodnak is. 

Elkezdtem használni a fitt karkötőmet, ami arra ösztönöz, hogy többet mozogjak, mindamellett egyek picit egészségesen. Ezek kivitelezése egy másik nagy tervem az idei évre. Sőt szeretnék olyan dolgokat is beütemezni, amiket eddig halogattam valamilyen okból, de erről majd később írok, ha sikerült leküzdenem a bennem rejlő gátakat. 

Nálam ilyen gondolatokkal, olvasmányokkal telt a január. Nálatok milyen volt az év első hónapja?


Többiek januárja:










4 megjegyzés:

theodora írta...

Jó volt olvasni a bejegyzésed, hogy ennyire sokszínűre sikerült neked is a január és tele vagy tervekkel! Ezekhez sok sikert és majd mesélj róluk :))
Két közös olvasmányunk is volt - a Piranesit szinte egy időben olvastuk, nekem még mindig fura élményként él, kicsit kevés. Amy Harmon könyve viszont kiemelkedik és elindított más ír történetek felé.
Örülök, hogy te is témáztál velünk és tényleg ajánlom Agatha Raisin pótléknak Beaton Egy holttest és más semmi? regényét is!

Könyvlelő Kritta írta...

Van jó oldala is a bezártságnak, lehet terveket szövögetni. 😊 Írország, érzem, hogy szerelem lesz.

Sister írta...

Hű, egy konyhakert kialakítása nálam is igazi álom! Sajnos, mivel lakásban élünk, egyelőre nem kivitelezhető, de fűszernövényekkel próbálkoztam már, illetve tavaly ősszel elültettük a tulipán-és a nárciszhagymákat, úgyhogy lelkesen várom, mikor dugják ki a fejüket a földből. :)

Ez a "spóroljunk össze magunknak egy könyvet" kihívás nagyon klasszul hangzik, és tényleg abszolút kivitelezhető. Egy picit motivál arra, hogy többet olvass, ráadásul még meg is jutalmazhatod magad a végén. Van már elképzelésed, mit fogsz beszerezni a félretett pénzből? :)

Sok sikert a tervekhez, és egy legalább ilyen mozgalmas, tervekkel teli februárt kívánok! :)

Bea írta...

De jó, hogy eszembe juttattad az Agatha Raisin sorozatot! Én talán két részt olvastam el belőle, aztán valahogy abbamaradt, Zsófi sokkal tovább jutott, pedig nekem is tetszett. De az is jó érzés, hogy még előtte állok. :D
A hörcsög harácsoló effektussal nálam is kellene valamit kezdeni. :D :D
Bea

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon