Ugrás a fő tartalomra

Plagizálás, másolás? Jöjjön az én véleményem, mert erről muszáj írnom!

Először nem szerettem volna egy külön bejegyzést szentelni a témának, de végül olyan hosszúra sikeredett, hogy nem fért bele a szeptemberi összegzésbe. 


Tehát egy szomorú témával jöttem, amiről beszélni kell! 

Nevesíteni nem szeretnék, mert nem szeretnék sárdobálásba kezdeni, bár én magam is nagyon mérges vagyok, de nem ez a lényeg. 
Volt egy elég nagy port kavart blogger botrány így a hónap elején, ami mélyen érintett, elgondolkodtatott, kérdéseket vetett fel bennem.

Mondom is, hogy milyen kérdések jutottak hirtelen eszembe:

- Miért indít valaki könyves blogot, ha nincsenek saját gondolatai?
- Létezik, hogy valakinek csak az ingyen könyvek lebegnek a szeme előtt?
- Mit ér az ingyen könyvekkel, mert, akinek nincsenek gondolatai vajon olvasni szeret, vagy csak el szeretné adni?
- A kiadók felé ilyen átvett értékelések után meri vállalni az adatait(amit megadott a postázás miatt), hülyének nézte a kiadókat és olvasókat egyaránt? T

Még sorolhatnám a kérdéseimet, de nem teszem, mert választ nem fogok kapni rá, legalábbis úgy sejtem.

A botrány lényegében a plagizálásról, átvett tartalomról szólt. Számomra döbbenet volt, főleg, hogy az illető egy régi bloggernek számított, virtuálisan ismertem is, sőt közös oldalon is írtunk, igaz egymástól teljesen függetlenül. 
Ahogy tudomásomra jutott a hír percekig döbbentem ültem és nem akartam elhinni, hogy egy blogger, ráadásul egy könyves blogger arra vetemedett, hogy másoktól vett át tartalmat és ezzel a kiadókat megkárosítva könyvekhez, recenziós példányokhoz jutott, az olvasókat pedig becsapta. Az sem mentesít, ha valaki forrást megjelöl, de közben megköszöni az ingyen kapott könyvet. Legalábbis én így gondolom.
  
Én magam csak az írás szeretetéért és az olvasás megszerettetéséért jártam a Könyvfalók oldalra tartalmat feltölteni, jegyzem meg teljesen saját szellemi termékeimet, huha, fellengzősen hangzik, de talán így hívják, amikor valaki az általa megfogalmazott gondolatokat átadja, leírja. Amikor a tudomásomra jutott, hogy az egyik tag más tollával ékeskedik, melyeket bizonyítékokkal is alátámasztottak, fájó szívvel, de megváltam a Könyvfalók oldaltól, hiszen én magam elhatárolódom bármely olyan tevékenységtől, melyet az egyik tag megengedett magának. Tettem ezt annak tükrében, hogy az oldal többi szerkesztője sem tudott semmit a problémáról, hiszen mindenki a szabadidejét áldozta az oldalra, jóhiszeműen. 
Az oldal azóta természetesen közleményben elhatárolódott a tag cselekedetétől, hiszen senki nem ellenőrizte a másik munkáját, így történhetett meg az ominózus eset, mellyel a többi tag hitelét is rontotta az illető. 

Személyesen szólítottam föl az illetőt, hogy adjon magyarázatot, mert ennyit minden érintett megérdemel, azonban ez a mai napig nem történt meg, bár ezen nem igazán lepődtem meg.

Továbbra is a döbbenet az, amit érzek és értetlenül állok a történtek előtt. 

Egy ilyen eset nagymértékben megnehezíti a korrekt bloggerek munkáját, a kiadók bizalmatlanná válnak és egy remek kapcsolati háló is darabjaira hullhat egy felelőtlen magatartás miatt. Ez utóbbit én szívből sajnálnám, mert hiszek abban, hogy jelen korban a kiadók és a bloggerek nagyon jól és gyümölcsözően együtt tudnak működni, melyből az olvasók is profitálnak. 

Elmondhatom, hogy én magam nem tudok azonosulni a másolt tartalmakkal és azzal, hogy valakinek nincsen önálló gondolata, így mélyen elítélem az ilyen jellegű cselekedeteket és átérzem azok felháborodását, akik érintve voltak. 

Remélem a jövőben nem kell egy ilyen bejegyzésnek megszületnie, de most úgy éreztem muszáj volt kiírnom magamból a bennem ragadt érzéseket, legalábbis egy részüket. 

A blogomon pedig innentől szerepel egy jogi nyilatkozat, mely tiltja a fenti tevékenységek gyakorlását a blogom vonatkozásában. Eddig erre nem gondoltam! Naiv voltam? Igen!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…