Ugrás a fő tartalomra

Menjünk fürödni! - A maci, avagy az első babakönyv

A pancsolóskönyvek a legkisebbek kedvencei, hiszen ezeket a puha, lemosható kiadványokat bárhova magukkal vihetik, nem baj, ha leesik vagy piszkos lesz, hiszen a lapjai lemoshatók, és a színes, nagy ábrákat a kicsik is meg tudják figyelni, így akár fürdés közben is örömmel nézegethetik a kedves állatokat.


Nagyon fontos, hogy korán, akár már csecsemő korban elkezdjük megszerettetni az olvasást,  könyveket és a mese élményét gyermekünkkel. Persze ekkor ez még közel sem arról szól, hogy Aesopus, vagy éppen Andersen meséket olvassunk neki és elvárjuk, hogy megértse az erkölcsi tanulságokat. Sokkal inkább a meghittségről és a képességek fejlesztéséről beszélhetünk egyszerűbb mesék, és ehhez segítséget nyújtó könyvecskék által. Emellett persze fontos, hogy a környezetében történő dolgokat is mesélő jelleggel folyamatosan átadjuk számára. Az első időkben nem az a fontos, hogy tartalommal, vagy tanulságokkal töltsük meg a meséket kisbabánk számára, hanem, hogy hallja a hangunkat, figyeljen a szavak, a mondatok hangsúlyozására. Igen egyszerűen lehet például ezt megtenni: Ugat a kutyus, megyünk adunk neki enni. Már az is nagyon sokat képes hozzátenni a fejlesztéshez, ha rendszeresen és sokszor beszélünk hozzá.

Viszont picit továbblépve ma már nagyon sok, kimondottan pici babáknak tervezett kiadvány érhető el a piacon, amelyből érdemes szemezgetni.

A saját tapasztalatom az, hogy nagyon szeretik a babák, ha kezdetben felolvasunk nekik rövidebb történeteket, mondókákat, vagy verseket. Úgy vettem észre, hogy kb. 2 hónapos korban kezdenek el jobban felfigyelni a színekre és ekkor érdemes pihe-puha, vagy éppen mosható, higiénikus anyagból készült könyvecskéket a kezükbe adni, vagy eléjük tenni. Amennyiben korán elkezdjük a babának a meseolvasást kutatásokkal alátámasztottan fejlődik a beszédértése, gyarapszik a szókincse és az értelmi fejlődésének is kimondottan jót tesz. 

Néha fürdetés közben is elővehetünk egy-egy ilyen könyvecskét, hiszen ezeket kimondottan olyan anyagból tervezték, melynek nem árt a víz sem és pancsi közben együtt nézegethetjük, sőt meg is tudja tapogatni a baba és az élénk színek a látást is tovább fejlesztik. 
Már a kisfiamnál is nagyon szerettük ezeket a fürdőkompatibilis könyvecskéket, így nem is volt kérdés, hogy a kislányommal is folytatjuk ezt a remek mókát. Ő viszont a fürdőn kívül is szereti nézegetni a színes könyvecskéjét, én pedig szeretem, hogy csak 1-2 mondat szerepel egy-egy oldalon, ami könnyen felolvasható, sőt gyorsan memorizálható is, így a színes képekre tudjuk helyezni a hangsúlyt és akár új történeteket is ki tudunk találni egy-egy képhez, amikor már picit nagyobbacska. 
Elmondható, hogy sokáig tudja a baba használni a pancsikönyveket, ezért mindenképpen érdemes legalább egyet beszereznünk. 

Napi 10-15 perc meseolvasás és képnézegetés szerintem jót tesz babának és mamának egyaránt. Meghitt pillanatok mellett játszva fejlesztjük kisbabánkat. Próbáljátok ki Ti is! 

A könyvet köszönjük a Napraforgó Kiadónak!
Oldalszám: 8
Kötés: műanyag oldalak
jelleg: pancsolókönyv

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…