Ugrás a fő tartalomra

Michelle Frances: A barátnő - Egy regény, ami az orrunknál fogva vezet

Egy lány. Egy fiú. És egy hazugság, ami mindent megváltoztat.
Laurának mindene megvan. Sikeres karrier, hosszú, boldog házasság egy gazdag férfival, és huszonéves fia, a kedves, jóképű és tehetséges Daniel.
Ámde Daniel találkozik Cherryvel.
A lány fiatal, gyönyörű és okos, de lehetőségei közel sem érnek fel azzal, amit barátjának tud adni a családja. Így aztán mindennél jobban vágyik arra, hogy új családja befogadja. De Laura gyanút fog – úgy érzi, Cherry nem az, akinek látszik.
És milyen igaza van…
Michelle Frances bemutatkozó thrillere napok alatt az Amazon No1 bestsellere lett, a kritikák pedig, mint a thriller műfaj jövőbeli klasszikusáról beszélnek az írónőről.

A jó könyv egyik ismérve, hogy miután becsukod veszel egy mély lélegzetet és azt mondod, na, ez volt A történet. Sőt tovább megyek még napokig veled marad és szeretnéd másokkal is megosztani. 

Nekem Michelle Frances bemutatkozó thrillere ilyen volt. 

A történet lassú mederben indul, látszólag minden csupa rózsaszín cukormáz, hiszen ott van két gyönyörű fiatal, Cherry és Daniel, akik első látásra egymásba habarodnak, emellett Danielnek csodás szülei vannak, akik minden tőlük telhetőt megtesznek a fiúk boldogságáért. A fiatalok Saint-Tropez-ba mennek nyaralni, természetesen a családi házikóba, ahova Daniel anyja, Laura is elkíséri őket. Itt jön az a pont, ahol kezd kibontakozni a történet. Eleinte  minden tökéletesnek tűnik, de a Laurával való találkozás felborítja Cherry álomvilágát és ezáltal az elképzelt jövőjét.
A kicsit lassú kezdéstől ne ijedjünk meg, mert csupán azt a célt szolgálja, hogy a szereplőkről kialakítsunk egy képet, egy hamis képet. 
Innen szép nyerni, ahogy azt az írónő be is fogja bizonyítani. 
Elkezdődhet az igazi pszichológiai hadviselés, ahogy két eltökélt, erős nő kerül szembe egymással, akik más-más okból, de foggal és körömmel ragaszkodnak Danielhez. 

"Megesküdtem rá, Howard, megesküdtem, hogy vigyázni fogok Danielre, mindig ott leszek neki, felteszem helyette azokat a kérdéseket, amelyeket ő nem tud feltenni. Daniel az én második esélyem."


Laura sikeres a szakmájában, a házassága már elég régóta romokban hever, talán ez is közrejátszott abban, hogy borostyán szülővé vált az évek során. Azonban ennek tényét ő maga nem ismeri el és nem is veszi észre, sőt az sem tűnik fel neki, hogy mennyi kárt okoz. A borostyán szülő az a személy, aki túlfélti és nem hagyja kiteljesedni a gyermekét, azáltal, hogy a legtöbbet és a legjobbat szeretné adni a szó átvitt értelmében megfojtja a gyermekét. 

Emellett ott van Cherry, aki egy szegényebb környezetben nőtt fel és felnőttként egy kudarcba fulladt kapcsolat után eldönti, hogy övé lesz a csillogás bármi áron, amit egyre durvább eszközökkel próbál elérni és megtartani. 

Eleinte csak Laura kis ártalmatlan akcióiról van szó, amitk Cherry ellen irányulnak, de arra ő maga sem számít, hogy emberére talál.
Ahogy ez a két ellentét egymásnak feszül kiéleződik a helyzet és igazi harc indul a két manipulatív nő között, aminek mi olvasók csendes szemlélői vagyunk és óhatatlanul elhelyezkedünk a számunkra elfogadhatóbb karakter oldalán, sőt talán sajnálatot is érzünk néha irántuk. 

"Cherry elnézte, ahogy a kocsi kikanyarodik a felhajtóról. Elment végre. Micsoda megkönnyebbülés. Laura tud ezt-azt, ebben biztos volt. "

Érezhetően a két női karakterre került a hangsúly. Danielt kicsit középszerűnek éreztem, furcsán helyezkedett el a nők között, néha nem értettem a cselekedeteit, meg picit bárgyúnak is találtam. Vele kapcsolatban azt éreztem, hogy jobb lett volna őt is egy erősebben felépített karakterként ábrázolni, mert elbírta volna a történet. Howard, Laura férje sajnos semleges maradt mindvégig, nem kapott teret, amit szintén sajnáltam. 

Az egész regény hat a pszichénkre és azt láttatja velünk, amit az írónő látni enged, ezáltal meglepetésekben lesz részünk. Számomra a vége igazi arculcsapás volt, mert nem gondoltam, hogy ennyire félre lehet vezetni, de az írónőnek sikerült. Megdöbbentem és gondolatban megtapsoltam ezt a briliáns befejezést. Ritkán van olyan alkalom, hogy valamikor olvasás közben nem fejtem meg a végkifejletet, de most annyira elvonták a figyelmemet az erős karakterek és a néhol elringató, néhol pedig pezsgő történet, hogy sokként ért a vége. 

Az írónő a pszichológiai thrillerek műfajában egy egészen új utat kezdett el kitaposni, azáltal, hogy egy teljesen új megközelítésbe helyzete a történetvezetést. Amit eleinte időben csapongónak érezhetünk, az végül egy teljes egésszé áll össze és megkedvelteti velünk ezt a szerkesztésmódot és  stílust. Bevallom, eleinte furcsának éreztem a történetvezetést, de ahogy haladtam előre egyre inkább megértettem és megszerettem, pedig ritkán jönnek be az olyan történetek, amelyekben napokra vannak lebontva a történések. Most állítom, hogy erre volt szükség. 

Az külön öröm volt számomra, hogy mindkét nő gondolatait megismerhettük a fontosabb történések vonatkozásában. Jó volt olvasni a belső vívódásaikat, amelyeket vagy követett tett, vagy sem, ezáltal sosem tudhattuk, hogy a következő lapon mire lehet számítani. 

A feszültség pedig mindvégig felemelkedő ágon tudott maradni, ezáltal nem hagyta, hogy az olvasó ki tudja vonni magát a történésekből. 
A regény elmés, addiktív és az orrunknál fogva vezet a csattanóig. Dinamikus és erős karakterábrázolás jellemzi. A történet nem tocsogott a vérben, mégis vérbeli thriller tudott lenni. Bravó!

Extra

Külföldi borítók:

The GirlfriendThe GirlfriendLa fidanzata

A könyvet köszönöm a 21. Század Kiadónak!
Cím: Michelle Frances - A barátnő
Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 400
Fordította: Borbély Judit BernadettMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…