2024. június 2., vasárnap

Thomas Piketty: Az egyenlőség rövid története

Fülszöveg: „Piketty az egyenlőség fogalmát tágabban kezeli: nemcsak a jövedelem és a tulajdon, hanem a nemek és rasszok szempontjából is vizsgálja. Azzal, hogy az egyenlőtlenségről az egyenlőségre helyezi a hangsúlyt, azt sugallja, nemcsak kíméletlen kritikára van szükség, hanem hatékony gyógymódra is.” (The New York Times)

A világhírű francia közgazdász új könyvében a 18. századtól kezdve vizsgálja a kapitalizmus kialakulását és különböző korszakait. A világ működésének fenntarthatóságát egyértelműen a vagyoni-tulajdoni egyenlőtlenségek csökkentésében és az arányos teherviselésben látja, mint amilyen a progresszív adózás vagy a túl nagy vagyonok öröklési rendjének módosítása. 



Thomas Piketty francia közgazdász igazán világosan, lényegre törően és olvasmányosan ír az egyenlőségről, az egyenlőség történelmi alakulásáról, napjainkra gyakorolt hatásairól.

Számomra meglepő módon az egyenlőtlenség az elmúlt közel 300 évben nem nőtt, hanem csökkent. Az érdeklődő olvasók számára ezt a GDP alakulásával szépen le is vezeti.

Nekünk magyaroknak, talán nem annyira érdekesek és érthetőek a gyarmati adósságok és azok hatásainak elemzése, de mivel francia az író, így ennek is egy bővebb részt szentel. Viszont, kapunk egy igazán jó fogalmi áttekintőt és érdekes összekapcsolását a történelmi fogalmaknak, a közgazdaságtani hatásmechanizmusoknak. Ez kicsit vadul hangzik, de lényegében úgy fogalmaz az író, hogy az érdeklődő laikusuk számára is érthető marad. Az író számára fontos az egyenlőség megteremtése, fenntartása, az elit kordában tartása, amelyre hangsúlyozottan rá is mutat a fejezetekben.

Annak idején közgazdásznak tanultam, de bevallom, számomra sem volt azért könnyű olvasmány, mert tömör, de nagyon  sok olyan tendenciát mutat be, amelyek ismerete hasznos a mai társadalmunkban és át tudjuk ültetni a saját életünkbe is. Segíti az olvasót egy globális szemlélet kialakításában, miközben rámutat arra, hogy egyértelmű változásra van szükség az élet számos területén.

Egy akadémikus gondolatmeneten átívelő írást kapunk, amelynek megértése ahogy már rámutattam nem mindig könnyű, de érdemes időt szánni rá és átgondolni, a saját gondolatainkba beépíteni az író által közvetített tudást és ismeretanyagot. Olyan, mint amikor egy egyetemi előadáson ülve kiszűrjük, azokat az információkat, amelyek a gondolatmenetünket a későbbiekben meghatározzák, építik és fejlesztik.

Szeretem azokat az írásokat, amelyek tanítanak, egy új szemléletet mutatnak, kutatást és lehetőséget mutatnak be. Igyekszem ezeket az ismeretterjesztő írásokat is beépíteni az olvasmányaim közé. Bátran ajánlom a komfortzónából való kilépéshez, ismereteink bővítéséhez.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon