2022. június 12., vasárnap

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

Fülszöveg: Szeretettel ​meghívunk egy…

…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.

Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.

Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.

A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.

A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.



 

Egy szakácskönyv, ami megragadja az angol teázás és a hozzá tartozó elegancia lényegét.

A könyv a legnépszerűbb PBS sorozatra épül, így köthetők hozzá illusztrációk, idézetek, de ez egyáltalán nem feltételezi a sorozat ismeretét, egyszerűen csak remekül kiegészíti azt. A sorozat rajongói számár a gyönyörű filmes fotók felidézhetik az egyes részeket, azok számára pedig vizuális élményt nyújtanak, akik nem ismerik a történetet. Remekül használják a szerzők a filmes utalásokat, úgy, hogy azok számára is élvezhetően simuljon bele a szakácskönyvbe, akik nem rendelkeznek semmiféle tudással a Downton Abbey sorozatról. Ezeket a tényeket mindenképpen szerettem volna hangsúlyozni, mert talán többeket eltántorítana a könyvtől, akik nem rajongói a korszaknak és a sorozatnak.

Át is térnék magára a szakácskönyvre, amely olyan klasszikus édes és sós recepteket kínál, amelyek az asztalra kerültek a Downton Abbey korában (1912-1924) is, de máig megtartották a népszerűségüket.

Rögtön a kötet elején megismerhetjük a teázás történelmi hátterét, a hozzá kapcsolódó tradíciókat és a teázás csínját-bínját, melyet majd mindvégig pazar illusztrációk tesznek teljessé, akár a Downton Abbey világáról legyen szó, akár az elkészítendő süteményről vagy szendvicsről. Egyszerűen csábító a tálalás és az az igényesség, amely a könyv lapjain megjelenik.

Az olvasók elhozhatják a kertjükbe vagy a nappalijukba azt a hamisítatlan angol életérzést, amit a sorozat sugárzott, de azok, akik nem is ismerik a sorozatot pont úgy meg fogják találni azokat a recepteket, amelyeket érdemes kipróbálni otthon is, hogy elkápráztathassák a családjukat, barátaikat.

Olyan sós és édes klasszikusok jelennek meg a lapokon, mint a scone, walesi sütemény, hot cross bun, skót keksz, walesi herceg keksz, crumpet, mini Viktória-torta, sajtos bouchée, cornwalli batyu, a teázás elmaradhatatlan kellékei a szendvicsek és nem utolsó sorban a lekvárok és zselék.

Természetesen még sok-sok recept gazdagítja a szakácskönyvet, az illusztrációk pedig a luxus érzetét idézik, ráadásul egyből kedvet is csinálnak ahhoz, hogy a saját konyhánkból kerüljenek ki ezek a fenséges falatok.

Nem kell megijedni, mert egyáltalában nem bonyolult receptekről van szó, bárki könnyedén elkészítheti őket és legtöbbször nagy bevásárlásra sincsen szükség, mert teljesen átlagos alapanyagokkal dolgoznak.

Ahogy átnéztem a recepteket az egyszerűség és az elegancia kéz a kézben járnak, mert semmi bonyolult, de az eredmény mégis megadja a luxus érzetét, ezt sem győzöm elégszer kiemelni, mert szerintem ez az, ami ezt a könyvet megkülönbözteti a többi szakácskönyvtől.

Természetesen én sem tudtam megállni, hogy gyorsan ne készítsek el egy receptet, így nem sokkal a könyv megérkezése után már készült is a csurgatott citromtortát. Nagyon örültem, hogy mindösszesen kb. 20 percet vett igénybe az elkészítése, egyetlen tállal megoldható volt a sütemény összeállítása és a sütési idő is csupán 40 perc volt. Annyi pici észrevételem van az egyébként tökéletes recept vonatkozásában, hogy a citrom frissességétől függően a mázhoz a 60 g porcukor mellé kicsit több citromlé kellhet, de egyébként nem találtam hibát a receptben.

A család pedig azóta már kétszer is kérte, hogy készítsem el a süteményt, azt hiszem ez sokat elmond arról, hogy mennyire finom volt, annak ellenére, hogy rém egyszerű is.

Az én csurgatott citromtortám:

 




Bátran ajánlom ezt az ikonikus szakácskönyvet akár kezdő, akár gyakorlott háziasszonyoknak, sőt szakácsoknak és cukrászoknak is, mert biztos vagyok abban, hogy amellett, hogy a polcuk éke lesz a gyönyörű borítójú könyv, nem mellékesen pedig még sok újdonságot is fog tartogatni.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon