2015. december 18., péntek

Ismerkedjetek meg a Betűtészta Kiadóval, ahol a mese érték

Egyszer volt, hol nem volt, talán 2009-ben, amikor Enner Patrícia életre hívta a Betűtészta  mesekönyvboltot. Budakeszin van egy hely, ami kívül piros és belül bizony a "zöld"értékeket is szem előtt tartják. Egy hely, ahol  egy igazi békebeli könyves kuckót találunk, ahol kicsik és nagyok  önfeledten elmerülhetnek a mesék birodalmában. 

Nézzük meg milyen meséket kínál kicsiknek és nagyoknak a kiadó, apropó hamarosan olvashatjátok az értékelésemet A kád-tenger kapitánya és a Valamicsoda című mesekönyvekről, addig is szemezgessetek és látogassatok el a kiadó Facebook oldalára vagy web oldalára
Amennyiben személyesen néznétek be a mesevilágba, az alábbi elérhetőségen tehetitek meg:
Budakeszi, Fő utca 115.

A kínálatból:
A kád-tenger kapitánya
Szerző-illusztrátor: Bob Logan
Ajánlott korosztály: 2 éves kortól
Egy fehér szakállú tengerész bóbiskol hajóján...
Járd be vele ezt a titokzatos tengert!
Találkozz a hápogás helyett sípoló kacsákkal,
Egy ovis csoportnyi felhúzható aranyhallal
A kíváncsi cettel, aki labdázni hív,
És egy régi, Szappan nevű ladikkal!
Rájön a kapitány valaha, hogy milyen tengeren hajózik?
Bob Logan, elsőkönyves szerzőként korábban a Madagaszkár és a Derült égből fasírt c. mesefilmek elkészítésében vett részt, mint storyboard artist. A könyv szellemes, kissé retro rajzai remekül illeszkednek a történethez, így könnyedén éri el célközönségét, a legkisebbeket.

Valamicsoda
Szerző és illusztrátor: Rebecca Cobb
Ajánlott korosztály: 3 éves kortól
A történet főhőse és egyben mesélője egy kisfiú, akinek a kertjében, a cseresznyefa alatt keletkezett egy titokzatos lyuk. A szerző, a Mind megettem! című könyve után ismét saját maga illusztrálja történetét. A The Sunday Times szerint „Cobb illusztrációi az örömteli gyerekkor lenyomatai.” A gyermeki képzelőerőnek nem szabnak gátat a felnőttek, sőt beszállnak a játékba, ők is találgatnak, vajon ki lakik a lyukban, és hagyják, hogy a kisfiút magával ragadja ez a csodás rejtély. Sikerül vajon kitalálni, hogy ki lehet a lyuk lakója? És fontos ez egyáltalán?
Rebecca Cobb számos gyermekkönyvet illusztrált, dolgozott Richard Curtis-szel, Julia Donaldson-nal, de több folyóirat és magazin is rendszeres megrendelői közé tartozik. A gyerekbarát és melegséget árasztó hangvétel is magyarázza, hogy ezt a könyvet is egy kiskamasz, a 13 éves Simon Szonja fordította.

Mind megettem!
Szerző és illusztrátor: Rebecca Cobb
Ajánlott korosztály: 3 éves kortól
Rebecca Cobb második önálló kötete, a Mind megettem! (Lunchtime) 2013-ban elnyerte a Waterstones Gyermekkönyv Díjat. A szerző saját gyermekkori emlékeiből merített a történet megírásakor. Saját elmondása szerint „rossz evő” volt, és édesanyjának azzal okozott fejtörést a főzés terén, hogy még a kedvenc ételeit sem volt hajlandó megenni, mégpedig azon egyszerű okból, mert úgy érezte, hogy az evés csupán a játékidő zavaró megszakítása.
Rebecca saját, rendkívül kifejező rajzaival díszíti a könyvet, amely egy csodálatos képzeletvilágba vezeti az olvasót. A gyermekkorhoz való közelséget erősíti, hogy a mű fordítója a 13 éves Simon Szonja.
Papírbabák
Szerző: Julia Donaldson
Illusztrátor: Rebecca Cobb
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól
Lélegzetelállítóan gyönyörű történet egy kislányról és öt papírbabájáról. Az egymás kezét fogó papírbaba-füzér fantasztikus kalandokra kel: elindulnak a házon át, ki a kertbe, ahol előbb egy játék dinó karmai közül, majd egy sütőkesztyű-krokodil szájából sikerül megmenekülniük, de ezután sem nyugodhatnak meg, mert egy valódi olló fenyegeti őket. A tehetséges szerzőt, Julia Donaldsont, legnépszerűbb műve, a Graffalo sorozat révén már ismerhetik az olvasók. Julia korábban tanárként és dalszerzőként is dolgozott, a könyvírás mellett újabban rajzfilmkészítéssel is foglalkozik.
Könyvköz kapcsolódó érdekesség a Guinness rekordként nyilvántartott, világ leghosszabb papírbaba-füzére, amelyet több mint 45000 papírbabából készítették, a teljes hossza 4549,7 méteres lett, és ami csaknem 2 kilométerrel hosszabb, mint az előző rekord tulajdonosé. A Guinness rekord felállításával két célt tűztek ki az alkotók, egyrészt megünnepelni a csodás Papírbabák című kötetet, másrészt pénzt gyűjteni egy gyermekeket támogató alapítvány számára.
Danny mesél
Három afrikai mese Danny Bain előadásában
Illusztrátor: Máray Mariann
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól
Danny Bain az Egyesült Államokban született. 2010-ben teljesen vélet­lenül érkezett Magyarországra. Budapestre azóta otthonaként tekint. Afrikai történeteket mond el egyedi mesemondó stílusban, Ghánából hozott hangszerén kísérve. Leül egy kis sámlira, a gyerekek köré gyűl­nek. Figyelnek rá, a történetre, a zenére, és várják, hogy bekapcsolódhas­sanak. Hogy együtt „lelelézzenek”. Egy pillanat alatt közösséget teremt. Így röpül Dannyvel az idő az előadásokon.
Nagy örömömre szolgál, hogy ezeket a meséket otthon is olvashat­ják-hallgathatják a kicsik és mi, szülők is. Ezt az élményt teszik tel­jessé Máray Mariann illusztrációi, melyek egzotikus és mesés világot teremtenek a történetek köré.

A könyv, amibe bement egy óriás
Szerző-illusztrátor: Dániel András
Korosztály: 5-105 éves korig
Az IBBY díjas szerző és egyben illusztrátor Dániel András formabontó, interaktív képeskönyvvel gazdagítja a kortárs gyermekirodalmat. A narrátor folyamatos „párbeszédet” folytat az olvasóval, aki így átélheti egy könyv születésének sikerélményét. A főhős, Ozi, valós személy, aki bár fogyatékkal él, mégis minden ízében óriás: az ereje, a 60 centis bicepsze, a szíve és gyerekszeretete. Hiánypótló mesekönyv született, hiszen tűnnek el a hősök, akikre példaképként tekinthetnek a gyerekek. A Betűtészta Kiadó a könyvvel támogatja Ozi sportolói pályafutását, bízva abban, hogy ő képviselheti hazánkat a 2016-os Paralympiai Játékokon, Rioban.
Szabó Ozor János, alias "Ozi" kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok fekvenyomó. Tizenhét éves korában egy motoros balesetben elvesztette az egyik lábát. A traumán barátainak köszönhetően hamar sikerült túltennie magát, és az addig is aktívan sportoló (birkózó) Ozi egy konditeremben keresett mozgási lehetőséget. Erejére ekkor figyeltek fel többen is. Évekkel később Ozi Budapestről Budakeszire költözött, és önerőből létrehozott egy konditermet, ahol mozgássérült társaival edzenek, és készülnek a versenyekre. A nem túl jól felszerelt kis konditeremből többen is a világ élvonalába jutottak. Az elmúlt években a csapat létszáma folyamatosan nőtt, és időközben épek is csatlakoztak az egyesülethez. A legtöbb versenyen nincs elkülönítve ép és mozgáskorlátozott kategória, így Ozi a társaival rendszeresen indul nem mozgássérültek között is, bizonyítva, hogy az erő velük van!
Dániel András képzőművész, akinek eddig 6 önálló gyerekkönyve jelent meg, melyek közül a leghíresebb a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém). Több önálló és csoportos kiállítást tudhat maga mögött, de az utóbbi években a gyerekirodalomnak szenteli magát.

Szerző: Silvie Sanža
Illusztrátor: Milan Starỳ
Ajánlott korosztály: 6 éves kortól
Válassz foglalkozást! egy örökzöld, ám mindig megújítandó hagyományt követ: a nagyok böngészőjének műfaját. A cseh Sanža és Starỳ ehhez a formához talált új stílust: az ősszel kiadónknál megjelenő szép formátumú kötet az dolgos kisemberek nagykönyve. Az olvasó a fejezeteket nyitó nagyobb panorámaképeken (oldalpárokon) a munkahelyek épületében barangolhat, a 3D-s keresztmetszeti rajzokon helységről helységre járva nézheti át, mi mindent csinál a dolgozók vidám csapata. Az ezeket követő oldalakon a foglalkozások részletezése történik: Starỳ elfoglalt figurái mellett foglalkozásaik leírása található. Mivel a könyvben hemzseg a tudnivaló, már iskolás vagy iskolába készülő gyerekeknek ajánljuk – fiúknak és lányoknak egyaránt. Kiből lehet űrhajós? Mit is csinál egy sebész? A felnőttek világára kíváncsi gyerekek kérdéseikre a több mint 300 foglalkozást tartalmazó könyvben megtalálhatják a választ!
Szerző: Fabian Lenk
Illusztrátor: Alexander von Knorre
Korosztály: 8 éves kortól
Dr. Dark alakja rengeteg ismerős és sikeres karaktert ötvöz: találkozik benne a titkos ügynökök szakértelme és technika iránti rajongása, a régimódi detektívek eleganciája és éleslátása. Nem fogja el a félelem, ha küldetése egzotikus és vad tájakra hívja, akár a régi kalandregények hőseit. Feltaláló, egy ősi kastély ura. Nem mellesleg igazi családapa is, aki minden kalandot meg akar osztani két ikergyermekével, Leandróval és Lunával. Más szóval olyan titokzatos főhős, aki méltán keltheti fel a fiatal olvasóközönség figyelmét.
Fabian Lenk Dark-regényei ezért olyan családi olvasmányok, melyekben vegyülnek a gyerek-krimik, klasszikus ifjúsági kalandregények és a kortárs sci-fi elemei.
Dr. Dark magánnyomozót és ikreit, Leandrót és Lunát egy izgalmas küldetés a perui dzsungelbe hívja. Theo, az eltűnt kutató nyomába erednek, aki egy titokzatos inkaváros felfedezője. Ám az esőerdő sok veszélyt rejteget! Dr. Dark és csapata repülő motorbicikliken, különleges védőszemüveggel felszerelve veszélyes nyomozásba kezd. Velük tart Tinnie, a kissé beszédhibás robot is...A hazájában igen népszerű gyerekkönyv- és ifjúsági könyvszerző, Fabian Lenk (1963, Salzgitter - ) magyar olvasóknak főként az Idődetektívek című sorozat és a futballrajongó iskolásoknak írt Szamba csapat kötetei kapcsán ismert. Újságíróként végzett Münchenben, sokáig szerkesztőként dolgozott. A magát „mindig is rejtélyek, titkok rajongójának” valló Lenk először felnőtteknek írt krimivel jelentkezett, ám utána ifjúsági íróként folytatta pályáját. Szereti, ha egy szöveg egyszerre izgalmas és informatív.

Szerző: Fabian Lenk
Illusztrátor: Alexander von Knorre
Korosztály: 8 éves kortól
Az első rész izgalmas dzsungel-kalandja után egy nagyvárosi akcióban találjuk magunkat: agyafúrt, távirányítású drónokkal felszerelt rablók egy felbecsülhetetlen értékű gyémántot lopnak el a New York-i Természetrajzi Múzeumból. Egyetlen nyomot sem hagynak: az FBI-nak és a rendőrségnek fel van adva a rejtvény. De Dr. Dark és csapata egyből ott terem, hogy a ravasz betörőket üldözőbe vegye. Akciódús hajtóvadászat veszi kezdetét a nagyvárosban…
Mindkét történet üzenete a közös értékek fontosságának szembeállítása a világrontó kapzsisággal. Kiemelhető a Dark-erények közül, hogy a magas szintű technikai tudást és tájékozottságát a jó szolgálatába állítja, szemben (kütyükkel olykor hasonlóan jól felszerelt) ellenfeleivel.
Ha nagy-nagy küzdelem árán is, de Darkék sikerre viszik a küldetéseket: az első rész inka kincsekre titkon áhítozó, intrikus kutatócsapata és a folytatás megalomán gengszterei végül elnyerik méltó büntetésüket.
A varázslatos Circus Mirandus
Szerző: Cassie Beasley
Illusztrátor: Diana Sudyka
Korosztály: 9 éves kortól
A regényben az ötödikes Micah nagypapája megbetegszik, és a kisfiú, hogy megmentse őt, elindul megkeresni azt a varázslatos cirkuszt, amelyről kisgyerekkora óta hallgatja a nagypapa meséit. El szeretné hozni neki a Fényhajlítót, aki ígéretet tett a kis-nagyapának: egyszer teljesíti egy kívánságát. Szívbemarkoló történet a csoda erejéről, a gyermeki képzeletről, melyet akár utolsó napjainkig meg tudunk őrizni, s továbbadni a nekünk legfontosabbaknak. S, hogy valóban létezik-e ez a cirkusz, vagy csak egy közös menedék a nagypapának és unokájának? „Ha hiszel benne, meglátod!”
A Publishers Weekly is dicsérte, és olyan klasszikus, kisiskolásoknak szóló művekhez hasonlították, mint a Pán Péter vagy Roald Dahl könyvei. A regény megjelenésekor rögtön a hónap listavezető bestsellere lett az Amazonon. A filmipar is felfigyelt a könyvben rejlő lehetőségekre és már folynak a tárgyalások a szerzővel a megfilmesítési jogokkal kapcsolatban.
Cassie Beasley Georgia államban él, húgával és szüleivel a családi pekándió ültetvényen. Írói tehetsége hamar megmutatkozott, és Cassie-vel is megtörtént a CSODA, amiről írt, így első kötete, A csodálatos Circus Mirandus már nyilvánosságra kerülése előtt tarolt a kritikusok körében.
A könyv képzeletbeli csoda-világát a chicagói Diana Sudyka rajzai teszik teljessé. Diana illusztrálta a Titokzatos Benedict Társaság című díjnyertes gyermekkönyv-sorozat számos kötetét is. Művein a természet szeretete mellett a különböző népművészeti hagyományok hatása érződik. Szabadidejében egy chicagói múzeum madártani laboratóriumában önkéntesként dolgozik.


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon