2015. december 22., kedd

Bob Logan: A kád-tenger kapitánya


A kád-tenger kapitánya
Szerző-illusztrátor: Bob Logan
Ajánlott korosztály: 2 éves kortól

Egy fehér szakállú tengerész bóbiskol hajóján...
Járd be vele ezt a titokzatos tengert!
Találkozz a hápogás helyett sípoló kacsákkal,
Egy ovis csoportnyi felhúzható aranyhallal
A kíváncsi cettel, aki labdázni hív,
És egy régi, Szappan nevű ladikkal!
Rájön a kapitány valaha, hogy milyen tengeren hajózik?

Bob Logan, elsőkönyves szerzőként korábban a Madagaszkár és a Derült égből fasírt c. mesefilmek elkészítésében vett részt, mint storyboard artist. 
A könyv szellemes, kissé retro rajzai remekül illeszkednek a történethez, így könnyedén éri el célközönségét, a legkisebbeket.

Bájos történet egy hajós kapitányról, aki a tenger helyett most a kádban hajózik és ott találkozik kalandos utazása során sok-sok kádlakóval, akiket mindannyian régi ismerősként köszöntünk. Hiszen ki ne ismerné például a sárga, sípoló gumikacsát? 

Érdekes gyermeki szemszögből ismerjük meg a kád "lakóit", akiket a gyermekek előszeretettel ruháznak fel valós tulajdonságokkal. Az ő kis képzeletük által egy-egy gumikacsa is valóságos óriás, de mélytengeri búvárok is nyugodtan kergethetik a krokodilokat. Ez a könyv pont ilyen sziporkázóan eleveníti meg az esti fürdőzések alkalmával gyermekeinkben is bizonyára lejátszódó történetek egy-egy kiragadott részletét. 

A kapitány karaktere valójában a csodás grafikákon keresztül jut el a legkisebbekhez is, hiszen ők még inkább vizuálisan tájékozódnak. A picit nagyobbak számára a könyv titka az egyszerűségében rejlik, köszönhetően annak, hogy nagyon egyszerűen és tömören fogalmazza meg az író a történéseket, semmit nem bonyolít túl, hagyja szárnyalni a képzeletet. A kicsiknek ennyi pont elég is, így is remekül megértik és el tudják képzelni a képekkel összhangban a történetet. A nagyobbacskák pedig tovább is gondolhatják a kicsi, ősz kapitány kádban játszódó tengeri kalandjait, a bálnákkal való találkozáson át a megvívott tengeri csatákig. 

Az illusztráció remekül sikerült, kicsik és nagyok képzeletét egyaránt megmozgatja még én is szerettem a gumikacsák között hajózó kapitányról készült képet, mosolyt csalt az arcomra. 

Oldalról oldalra egy-egy pici leírást kapunk arról, hogy mi zajlik a kádban és ezáltal haladunk előre egészen addig, míg a kád vízét le nem eresztik és a kapitány is meg nem pihenhet. 

Összegezve

Kalandos utazás kicsi gyermekeinkkel, akik még hisznek abban, hogy a vízzel teli kád lehet akár egy tenger is és hiszik hogy valóban ők irányítják a kád játéknépét. 
Könnyed felfedező utazás, remek illusztrációval gazdagítva.
Igazán vicces kis történet, jó volt olvasni  kisfiammal közösen egy esti fürdés után, pedig ő még nem is a legkisebb korosztályba tartozik, de a végén a vicces befejezést ő is értékelte. 

A könyvért köszönet a Betűtészta Kiadónak

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon