2015. február 3., kedd

Andrzej Szczeklik: Halhatatlanság. Az Európa Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet közös könyvbemutatója-Közlemény

Andrzej Szczeklik:
Halhatatlanság. Az orvostudomány prométheuszi álma
Az Európa Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet közös könyvbemutatója.
A most bemutatkozó könyv szerzője kivételes helyet foglalt és foglal el a mai napig nemcsak a XX. századi lengyel orvoslás történetében, de a lengyel irodalmi, kulturális és művészeti életben is. Andrzej Szczeklik igazi humanista, aki hatalmas tudásának, érzékenységének, nyitottságának, rendkívüli műveltségének köszönhetően kifinomult stílusú, mégis közérthető módon tárta a világot a maga komplexitásában az olvasó elé. Könyveiben az emberiséget foglalkoztató nagy kérdéseket boncolgatva csodálatos összefüggéseket fedezett fel, összekötve az élet rejtett, addig egymástól távolinak hitt, az orvostudomány, filozófia és művészet területeiről érkező jelenségei közötti kapcsolatot. A 2012-ben elhunyt, rendkívül sokoldalú Andrzej Szczeklik három, számtalan nyelvre, köztük angolra, németre, spanyolra, litvánra is lefordított könyve, a Katharszisz, a Koré, és az életművet lezáró, posztumusz kiadásra került Halhatatlanság magyarul is megjelentek az Európa Könyvkiadó gondozásában.
A Halhatatlanságról és annak szerzőjéről 2015. február 11-én, szerdán, 18.00 órakor két különleges vendég, a professzor személyes jó barátja és egykori munkatársa, Jerzy Illg, a lengyel Znak Kiadó főszerkesztője, és az Abszolút hallás című, Andrzej Szczeklikkel készített riportkötet szerzője, valamint Szörényi László irodalomtörténész, kritikus beszélgetnek az Európa Könyvkiadó munkatársával, Bödő Anitával. A találkozónak a Lengyel Intézet ad otthont.

Időpont: 2015. február 11. (szerda), 18.00
Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.


A kiadó ismertetője:
Andrzej Szczeklik (1938–2012) nemzetközi hírű lengyel orvosprofesszort a halálos ágyán az ember örök vágyálma, a halhatatlanság foglalkoztatta. Nem irodalmi vagy művészi, hanem orvostudományi értelemben. Prométheusz példája lebegett a szeme előtt, aki lelopta az embereknek a tüzet az égről.
Egyetlen emberöltő alatt nagyot változott az élet: gondoljunk csak többek közt a penicillinre, a szívátültetésre, a lélegeztetőgépre, vagy a DNS klinikai kutatása terén elért eredményekre. A legyőzött régi betegségek nyomában újak támadtak, mint a HIV, a májgyulladás, a méhnyakrák. Átléptünk az új évezredbe a megfejtett genommal, megindult és vérmes reményekkel kecsegtet az őssejtkutatás, lassan talán még a klónozással vagy az embrió felhasználásával kapcsolatos etikai problémák is háttérbe szorulnak.
Ha ilyen nagyot fordult a világ, ha minden változik, van-e egyáltalán valami állandó az orvostudományban? Valami, ami áthatja, kering benne, mint a nedvek a növényben, és hajtja előre. Varázslat, mítosz. Egy prométheuszi álom...
Szczeklik professzor úr megpróbálja kiolvasni és megfejteni ezt az álmot. Az antik Görögországban, a szibériai és az azték sámánoknál, a fáraók Egyiptomában kutat utána, majd átlép a jelenkorba, és olyan eseményekről számol be, melyek közül jó néhánynak maga is tanúja volt. Példaképként pedig Albert Schweitzertől Kalkuttai Teréz anyáig csodálatos egyéniségeket állít elénk az orvoslás történetéből.
A Halhatatlanság egy nagy humanista végakarata, amelyet a modern orvostudománynak – saját érdekében és a mi érdekünkben – meg kell értenie és végre kell hajtania.

Andrzej Szczeklik: Halhatatlanság. Az orvostudomány prométheuszi álma
Fordította: Pálfalvi Lajos
Európa Könyvkiadó, 2014



0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon