2024. május 26., vasárnap

David Runciman: Átadás

Fülszöveg: Ez a könyv radikálisan új nézőpontból értelmezi az elmúlt mintegy fél évezred globális történelmét, világossá teszi, hogy az MI megjelenésével tovább bővült azoknak a mesterségesen létrehozott, létfontosságú és személytelen hatalmaknak – vagyis az államoknak és nagyvállalatoknak – a köre, amelyekre az emberiség eddig is átruházta élete irányításának és felelősségének jogát.

Nem a csodavárásunkat és nem a rettegésünket szólítja meg, hanem az értelmünket, a racionális gondolkodásunkat. Páratlan tisztánlátással megérteti velünk, hogy az emberiség olyan kihívások előtt áll a 21. században, amilyenekkel történelme során még soha nem kellett szembenéznie. Jövőnket, gyermekeink és unokáink sorsát az államok, a nagyvállalatok és a gondolkodó gépek egymás közötti hatalmi harca, háborúja vagy békés kiegyezése dönti el.



 Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy olyan könyvet, ami elgondolkodtat, mélyebben elemzi a Mesterséges Intelligencia és a mai kor kapcsolati hálóit, lehetőségeit. Szerintem ez egy olyan könyv, amire időt kell szánni és nyugodt körülmények között olvasgatni, akár egy erdei padon.


A szerző egy átfogó filozófiai gondolatmenetet, értekezést vezet le a mesterséges intelligencia és az emberi cselekvés találkozásáról. Nem könnyű olvasmány, nagyon nem, de mindenképpen hasznos és gondolatébresztő.

Nagyjából az ókorig repít minket vissza a kötet és onnan építi fel az író azt, ami elvezette az emberiséget addig, hogy létrejött az MI, azaz a Mesterséges Intelligencia, amely szorosan összefonódik a hatalommal, amit az államok és vállalatok képviselnek. Egy korábban elképzelhetetlen és ma is nehezen meghatározható folyamatot mutat be olvasmányosan, de tudományos felhanggal.
Ezáltal egy nagyon érdekes, személyes gondolatokkal átitatott filozófiai és tudományos gondolatokat tár elénk az író. Lehetőséget ad, hogy az olvasó értelmezze, átgondolja és levonja a saját következtetéseit arra vonatkozóan, hogy milyen mélységben érinti a létezésünket, a jövőnket az a hatalmi harc, amelyben már erős szerepet kap a Mesterséges Intelligencia.

Számomra igazán fontos gondolatokat fogalmazott meg az író, de a második szingularitásról szóló rész adott igazán maradandót. Egy olyan világot vetít a szemünk elé, amely biológiai átalakulást hozhat, a gépek alapjaiban fogják meghatározni a változásokat, azáltal, hogy az emlékek akár a halál után is megmaradnak, sőt az utódok genetikai összetételét is módosítani tudják majd. Ez pedig csak a kezdet, amely kapujában állunk.

Egy nagyon érdekes a múltból a jövőbe mutató globális folyamatot jelenített meg David Runciman, amelyben mindenki talál olyan részt, amely számára érdekes és hasznos lehet.

Kettő fontos, a könyvből merített gondolattal zárnám az ajánlómat:

„Olyan sikeresen megszelídítettük a természetet, hogy már fel sem tűnik, mennyire természetellenes világot teremtettünk.”

„Az élet ebben a világban nem egyszerűen az emberi állapot, de nem is az ember utáni állapot. Ez a modern állapot.”


A könyv a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg, én pedig #prajándékként kaptam, amit köszönök szépen! 

 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon