2018. szeptember 20., csütörtök

Ryan Holiday: Az akadály maga az út - Önfejleszteni királyság! || Megjelenés előtt olvastam


Fülszöveg: Az ​ego az ellenség szerzőjétől
Kultuszkönyv, amelynek bölcsességét Arnold Schwarzenegger színész-politikustól LL Cool J rapsztáron keresztül James McGee ír teniszezőig sok száz híres ember ültette át az életébe.
Hogyan légy sikeresebb, mint amilyen most vagy?
Bármi a hivatásod, Az akadály maga az út mindenképpen segít.
Ha az életedben túl sok a stressz, ha elkedvetlenedtél, mert egy problémával nem tudsz zöldágra vergődni, olvasd el ezt a könyvet! Megtudod, hogyan változtasd gondjaidat életed legféktelenebb kalandjává. Az itt olvasható történetek különböző korok kiemelkedő elméitől származnak, akik kifogyhatatlan inspirációt kölcsönöznek a ma emberének.
Ryan Holiday bemutatja, hogy a világtörténelem legsikeresebb egyéniségei – John D. Rockefeller vagy éppen Steve Jobs – hogyan alkalmazták a sztoikusok módszereit a nehézségek leküzdésében. Ezek az elgondolások a lehetetlen határát súroló helyzetekben is beváltak. Ha magunkévá tesszük őket, jóval többet segítenek, mint akár a szerencse, a tehetség vagy az intelligencia.
Véleményem: 
Talán a kor, talán az ízlésem alakulása okozza azt, hogy egyre közelebb állnak hozzám, egyre többször forgatok önsegítő, pszichológiai témájú könyveket. 

Még megjelenés előtt alkalmam nyílt elolvasni Ryan Holiday könyvét, amely arra irányul, hogy hogyan legyünk sikeresebbek, mint amilyenek most vagyunk. 

Ez a könyv olyan iránymutatások, jobban mondva inkább olyan tanácsok, elmélkedések összessége, amelyeket tudunk hasznosítani a mindennapokban. Vagyis van köztük olyan iránymutatás, amit magunkra nézve tudunk hasznosítani, amik ösztönzően hathatnak ránk. 

Sokszor érzem úgy, hogy csak egy pici löket hiányzik ahhoz, hogy a stresszes, mókuskerekes napokon átlendüljek. Az ilyen zökkenőkön való átbugdácsoláshoz nyújt segítséget ez a könyv, egy picit helyrebillent, löketet ad és inspirál is. 

Emellett tetszik, hogy minden fontos fejezet egy nagy bölcselőtől származó idézettel kezdődik, amit én mindig nagyon szeretek olvasgatni. Néha igazi gyöngyszemekre bukkanok ezek között is. 

Alapjaiban egy jól felépített könyvről van szó. Három nagy részen belül kisebb fejezetekkel találkozhatunk.  Az első rész a Percepcióval, a második rész a Cselekvéssel, a harmadik rész pedig az Akarattal foglalkozik. 
Személy szerint az Akarat részhez többször is visszatértem.

 Az ilyen jellegű könyveknél gyakran jegyzetelek, post-it mezőt gyártok, a fontosabb témákat, részeket megjelölöm, hogy azok később könnyen visszakereshetőek legyenek. 

Az egyes részek valamilyen "(tan)mesével", a történelem nagy alakjainak életéből kiragadott példákkal kezdődnek. Ezek között találtam elég sok érdekesebb darabot, olyat, amit korábban még nem ismertem és volt valamilyen érdekes konzekvenciájuk is.  Majd ezt követi egy magyarázó, az adott témával kapcsolatos lehetséges cselekvésre felhívó rész. 

Ez a felépítés szerintem jól ki volt találva, mert a történetek megszakították a szárazabb részeket, ettől olvasmányosabbá is vált a könyv. 

Az én személyes kedvenc részem Amelia Erhardt-tal példázott "Lendülj mozgásba" címet viselő fejezet volt. Amelia számomra mindig is maga volt a talány, az izgalmas nő, aki elérte a célját, és az első nő lett, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. Kíváncsi voltam a titkára, melyre ez a rész egyfajta lehetséges útmutatást adott.


"Az élet frusztráló tud lenni. Gyakorta tisztában vagyunk vele, mik a problémáink, még azzal is talán, hogy mit tegyünk velük kapcsolatban. De félünk, hogy: a cselekvés túlságosan kockázatos, nem válik be, nincs tapasztalatunk, másképp alakulnak az események, mint várjuk, túl sokba kerül, túl korán van, vagy azt gondoljuk, talán magától jobbra fordul a helyzet. És tudod, mi történik ennek eredményeként? Semmi. Nem csinálunk semmit."

Nagyon izgalmas emberek, a történelem valamely korszakának fontos szereplőivel vont párhuzamok és példázatoktól által lett egyedi ez az írás, ezért fogott meg engem is, ettől lett érdemes többször is kézbe venni a könyvet. 

Holiday stílusa  is tetszett, néha ismételte, nyomatékosította önmagát, de egyébként rendben volt, nem volt unalmas, vagy vontatott. 

Összességében

A könyv útmutatást ad, hogy a problémás, gyakran kilátástalan helyzetben is motiváltak, cselekvésre készek maradjunk, lássuk a kiutat. 
A felépítése érdekes, olvasmányos, a felhozott példák pedig remekül illenek az egyes fejezetekhez. Az írói stílus a néhány ismétlődő gondolat ellenére friss, hiteles és dinamikus. 

Ajánlom mindenkinek, aki szeretné meglátni a lehetőségeket, még akkor is, ha éppen a helyzet nem kínálja fel egyből a megoldást. 
Egy olyan könyv, amit zsebkönyvként érdemes a táskánkban hordani, hogy könnyedén fel tudjuk lapozni, amikor szükség van rá.
A könyvet köszönöm a 21. Század Kiadónak
Kiadás éve: 2018
Fordította: Tomori Gábor
ISBN:  9786155759628

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon