2018. szeptember 2., vasárnap

Kapcsold már ki! Nem érted? Kapcsold ki! - Segítség kütyümentes napokhoz

Fülszöveg: Tedd zsebre az okostelefonod, rakd el a tableted, és húzd ki a játékkonzolod!
Ez a könyv könnyen megvalósítható ötleteivel bebizonyítja, hogy nincs szükséged sem különleges anyagokra, sem boltban vásárolt játékokra vagy akár sok tervezésre ahhoz, hogy a kütyüid nélkül is jól szórakozz.
Kütyüid nélkül sem fogsz sose unatkozni, mert a ház körül, a szabadtéren és utazás közben is lesz mit tenned, játszanod és alkotnod.
UNATKOZOL? 

Miért nem… 
KÉSZÍTESZ PILLECUKOR KATAPULTOT 
(És repül!) 
RENDEZEL PLAYBACKVERSENYT 
(Ki lesz a bajnok?) 
FESTESZ KI PIRITÓST 
(Hm, de finom!) 
ÁLLÍTASZ FEL EGY VICCES FOTÓKABINT 
(Bajuszod van?!) 
FÚJSZ SZIVÁRVÁNYOS BUBORÉKFELHŐT 
(De szép.) 
ÉPÍTESZ EGY MÉHKAPTÁRT 
(Micsoda zümmögés!)

Semmi szükség, hogy csak meredten nézd a képernyőt sem otthon, sem a szabadban vagy egy hosszú autóúton. A 100 kütyű-mentes unaloműzőben a gyerekek számos olyan tevékenységet találnak majd, ahol felkiálthatnak (és nyugton maradhatnak).

Véleményem:

Egy olyan gyűjtemény, - jobban mondva nevezzük inkább kézikönyvnek - került a kezembe, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ahogy a cím ígéri - Kapcsold ki! 100 kreatív ötlet tv és kütyü helyett - 100 olyan egyszerű, de mégis izgalmas unaloműző "receptet" találunk a könyvben, amely kütyümániás gyermekeinket kizökkenti a virtuális mókuskerékből. 

Statisztikailag kimutatható, hogy az 1, igen 1! éves gyermekek 11%-a használ valamilyen applikációt, ami önmagában is borzalmas, de ezek alapján a nagyobb gyerekek szinte mindegyike az appok bűvkörében tölti a napjait. 

Tudom, hogy néha könnyebb hagyni, hogy beszippantsa őket is a virtuális világ, mert "Ugyan mi baj lehet belőle?", "5 perc csend", és sok hasonló gondolat támad fel bennünk, szülőkben is. Mi is fáradtak, elcsigázottak vagyunk egy-egy nap végén, és akkor ott a háztartás, meg a sok egyéb dolog, akár hivatalos muszájból elintézendők is, ami mind fontosak, a gyerek meg még mindig ránk vár közben. Ilyenkor jönnek elő a legtöbb családban az  okostelefonok és társaik, sajnos.  
Viszont hosszú távon biztos, hogy nem a ráhagyás taktikája fog kifizetődni, mert nehezebben válik belőlük gondolkodó, a világ dolgaira nyitott felnőtt. Könnyű elveszni a kütyük világában, tapasztalom ezt egy kamasz és egy 1 éves gyerkőc anyukájaként. 

Egy ideje próbálok minél tudatosabban határt szabni a tv és az egyéb kütyük használatának. Nem mondom, hogy teljes tilalom van, de bizony behatárolt időre szól a kütyühasználati lehetőség. Emellett ellenőrzöm az applikációkat, a youtube videókat és egyéb hozzáféréseket is. Úgy gondolom ez a szülői kontroll a kamaszok tekintetében, - akik még ugyan nem fiatalkorúak, de lassan kilépnek már a gyermekkorúságból - még határozottabb prioritást kell, hogy élvezzen. 



Tehát ez az illusztrált könyv nagy segítségemre volt, hogy a kütyüszünetben milyen hasznos időtöltést találja ki a fiamnak, esetleg olyan plusz hozadékkal, hogy a kicsit is érdekelheti. 
Egy este átlapoztam és bejelölgettem azokat az oldalakat, amelyeken szimpatikus ötleteket találtam és úgy gondoltam, hogy passzol az adott korosztályhoz, illetve könnyedén kivitelezhető együtt is. 
Természetesen az olvasás fontosságát továbbra is szeretném a gyermekeimnek átadni, de nem kötelező jelleggel, így ez a könyv remek alkalmat biztosított a közös ötleteléshez és családi mókákhoz. 

Nagyon aranyos illusztrációkkal gazdagította a könyvet Elisa Paganelli. Még nekem is nagyon tetszett a kicsit minimalista, de beszédes rajzok sorozata. 

A 100 ötletből szívem szerint nem válogattam volna, de ugye a gyerekek számára nem minden izgalmas, ezért olyan ötleteket próbáltunk ki, amelyek érdekesek is voltak, mert egy fiút mondjuk nehéz rávenni a jógára, de könnyebb rávenni  egy stresszlabda elkészítésére. Aztán az is lehet, hogy nincs éppen kedve házilag vajat készíteni, de mondjuk simán készít méhkaptárt, de az ujjlenyomat-rögzítő készlet is nagyon érdekes volt számára is. 

Nagyon sok az a 100 ötlet, amelyeket a könyv szépen felsorol és bemutat, tehát mindenki meg fogja találni a számára érdekes és könnyen kivitelezhető, kipróbálható unaloműzőket, ráadásul korosztálytól függetlenül. Egy 4 éves pont olyan jól fog tudni kütyü nélkül is szórakozni, mint egy 11 éves. 

Az kimondottan tetszett, hogy egyik játék sem igényel nagy anyagi ráfordítást, van olyan, ami teljesen 0 Ft-ból kihozható és játszható, többségében pedig a háztartásban egyébként is fellelhető eszközöket hasznosítja az ötlet kivitelezése során a szerző. 

Persze sok játékot magunk is kitalálhatunk a gyermekeinknek, de nagyon jó így összefoglalva látni egy gyűjteményben. 

Mi nagyon jól tudtuk hasznosítani a könyvben felsorakoztatott ötleteket, szerintem hétvégente remek szolgálatot tehet az egész családnak, mert nem csak kütyüvel lehet csend a házban, hanem játékkal szerezhet közös élményt, akár az egész család. 

Pontosan mihez is kapunk ötletet?

- Otthoni unaloműző
- Kinti unaloműző 
- Utazás alatti unaloműző

Kivitelezéshez segítséget nyújt:

- Illusztrációk
- Szükséges kellékek listája
- Pontos leírás, lépésről lépésre instrukciók

Ízelítő ( a teljesség igénye nélkül): 

Egy üveg tornádó
Borotvahab szobor
Házilag készített gyurma
Egyszerű madáretető
Csillagnézés stílusosan 
Óriási fonalgrafika
"Látok" üveg
Képeslapújság
Találd meg az ábécét



Összességében:


Egy kézikönyv, amelyre régóta vártunk! Remek gyűjtemény a kütyümentes időszakhoz, az egész családnak. Bátran ajánlom a kötetet szülőknek, kicsiknek és nagyoknak, egyedül vagy barátokkal közösen. 
Egy olyan kötet, amelynek helye van a polcunkon. 

A könyvet köszönöm az Álomgyár Kiadónak

Kiadás éve: 2018
Írta: Kris Hirschmann
Illusztrálta: Elisa Paganelli
Oldal: 96
ISBN: 9786155875106
Fordította: Schwarz Marianna

1 megjegyzés:

nikkolayebba írta...

Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the good information you could have right here on this post. I shall be coming back to your weblog for more soon. play casino

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon