Ugrás a fő tartalomra

Janet Evanovich - Lee Goldberg: A nagy zsákmány, avagy hogyan asszociáltam filmekre

Kate O'Hare, az FBI különleges ügynöke közismert elkötelezettséggel és fegyelemmel végzi a munkáját: a világ leghírhedtebb bűnözőit hajszolja, és juttatja rács mögé. A főnöke szerint állhatatos és becsvágyó; a barátai szerint szívós, makacs és talán egy kissé megszállott. És bár Kate az elmúlt öt évben komoly hírnevet vívott ki magának, őt csupán egyetlen név érdekli: Nicolas Fox, a nemzetközileg körözött svindler, akire a nő több okból is le akar csapni. A vakmerő, jóképű és veszélyesen elbűvölő Nicolas Fox született szélhámos. Hírhedt a bonyolult svindlijeiről, amelyekkel híresebbnél híresebb gazdagokat kopaszt meg. Eleinte a pénz motiválta. Ma már az izgalom. Tudja, hogy az FBI a sarkában van – különösen Kate O'Hare, aki minden lépését figyeli. Nick számára nincs is ennél izgalmasabb, élvezi, hogy egy gyönyörű nő hajszolja… még ha a hölgy dutyiba akarja is juttatni. Ám épp, amikor úgy tűnik, Nicolas Fox ezúttal tényleg nem ússza meg szárazon, a férfi sikerre viszi eddigi legnagyobb svindlijét: állást ügyeskedik ki magának az FBI-nál, Kate O'Hare különleges ügynök társaként. A Fox és O'Hare sorozat első kötete

Először nem is igazán szerettem volna egy külön bejegyzést szentelni a könyvnek, mivel messze elmarad a Szingli fejvadász sorozattól, de aztán, mint látjátok másképpen döntöttem, mert nem érdemli meg, hogy a Plum sorozathoz hasonlítsam a főszereplőt, hiszen a maga módján kellemes olvasmány volt ez a könyv is. 

A nagy zsákmányt Janet Evanovich Lee Goldberg-gel együtt jegyzi, ez a tény már eleve felkeltette az érdeklődésemet mivel sosem igazán értettem, hogy miként lehet könyvet együtt írni valakivel. Szerintem most is egy kicsit a stílus és a humor rovására ment, hogy Evanovich nem egyedül írta meg ezt a történetet. 

A Fox és O'Hare sorozat első része a nagy zsákmány, ami az alapötletet tekintve nem is egy rossz darab. Mivel nagyon szerettem a Szingli fejvadászt tudtam, hogy túl nagyok az elvárásaim mind történet, mind pedig humor szempontjából. Sajnos igazam is lett, nem ez a sorozat fogja utolérni a humorban verhetetlen elődjét, de attól függetlenül azt kell mondanom, hogy nem volt rossz és elég jól szórakoztam olvasás közben. 

Ahogy elkezdtem olvasni valahogy elkezdtem filmekre asszociálni, úgy, mint például a Beépített szépség Sandra Bullock által megszemélyesített FBI ügynöke jutott rögtön az eszembe még a keményebb korszakából, mint Kate O'Hare, aztán ott van Nicolas Fox, alias Brad Pitt az Ocean's Eleven-ből, mint profi tolvaj. Ők ketten kénytelen kelletlen szövetségre lépnek és együtt kezdik üldözni a bűnözőket, nem mindennapi formában. Majd együtt gyűjtik maguk köré a Szuper csapat mintájára a saját kis "bűnüldöző" csapatukat, akikkel meglepően jól tudtak együttműködni. Több vicces, vagy éppen akciódús  eseménysor által halad előre a történet, eközben az olvasónak nem marad ideje unatkozni, mert valóban végig pörgős a regény, ezt én igazán tudtam díjazni.

Tehát adott volt egy jó alaptörténet, ami kellemes karakterekkel egészült ki, mivel szinte az összes karakterben volt valami szerethető, vagy érdekes. 
Ki kell emelnem Kate apukáját, aki nagyon belevaló apuka, igazi volt katona, aki nem riad vissza egy jó kis kalandtól, sőt inkább ő biztatja a lányát és ösztönzi a háttérből vadabbnál vadabb tettekre. 
Kate és Nick között kicsit felcserélődtek a szerepek, a nő dögös és belevaló, a pasi pedig okos és óvatos. Tetszett ez a felosztás, végre nem a tesztoszteron dominált, ami valljuk be elég ritka, itt a nő kezében voltak a szálak, amit most hátulról a férfi próbált irányítani, nem is rosszul. 

Egyedül a romantika volt picit langyos, olyan kerülgeti a macska a forró kását jeleneteket kaptunk beépítve egy-egy akció középpontjába, szó sem volt szikrázó és érzéki kapcsolatról, egyelőre. Így visszatekintve azt kell mondanom, hogy nem is hiányoltam annyira a rózsaszín felhőt, valahogy nem illett volna a karakterekhez, de talán a későbbiekben még alakulhat valami, mindenesetre én kíváncsian várom a folytatást. 


Érdekesség


A történet egy jelenete az Athosz-hegyi Kolostor-Köztársaságban játszódik, ahová nő nem léphet be, de Kate-et természetesen ez a legcsekélyebb mértékben sem érdekli, így mi is egy kis kiránduláson vehetünk részt ezen az érdekes helyen. Személy szerint még nem hallottam erről a köztársaságról, de bevallom a könyv elolvasása után utánanéztem és érdekes információkkal gazdagodtam. 

Az Athosz-hegyi Köztársaság zászlaja:

Az  Athosz-hegyi Köztársaság zászlaja

Bővebb információ: Femina és Wikipédia


Összegezve

Pörgős, lendületes regény tele akcióval és remek, bár még kissé csiszolatlan karakterekkel. Szerintem nagy lehetőség van az alaptörténetben és reményeim szerint a további részekben rátalál a két író a Szingli fejvadászban oly jól ismert humorbombákra is. 

Szép tájak, kellemes karakterek egy könnyed kikapcsolódást nyújtó regényben. 

Ajánlom egy kellemes hétvégi olvasmányként.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…