Ugrás a fő tartalomra

Sean Patrick: Ébreszd fel a benned rejlő géniuszt - az utóbbi időben a leginspirálóbb önfejlesztő könyv, amit olvastam

…mi hajtja a géniuszokat?
Szeretnéd tudni, mit tanulhatsz a történelem nagyjaitól, hogy a legtöbbet hozd ki magadból? Ha igen, vár rád egy kaland.
Sean Patrick könyve hatalmas sikert aratott a tengerentúlon. Ha elolvasod, tizenegy bámulatos elme életébe pillanthatsz be.
Megtudhatod, mi hajtotta őket, és hogyan alakította az életüket egy-egy jellemző tulajdonság. Látni fogod többek között, hogyan indult útjára Walt Disney stúdiója, miként vált egy karddal játszó kisfiúból a hódító Nagy Sándor, vagy hogyan lett Nikola Tesla a megannyi nehézség ellenére az elektromosság atyja.A kiválóság nem adottság, hanem egy út, amire Te is ráléphetsz. Mondj IGEN!-t a saját kalandodra, és ébreszd fel a benned rejlő géniuszt!


A szótár meghatározása szerint a géniusz rendkívüli tehetség, kiemelkedő intelligenciával vagy képességekkel rendelkező személy; zseni, továbbá az alkotó értelem; ember lelki, értelmi képességeinek összessége, amely maradandó alkotásokat hoz létre. (forrás:wikiszótár )

A meghatározásnál azonban összességében ennél jóval többről van szó, a könyv pedig ennek a plusznak a megtalálásához próbál irányt mutatni.

13 fejezeten át kalauzol minket az író a megismerés felé. Rosszul gondoljuk, ha azt reméljük, hogy egy lépésről lépésre útmutatót kapunk ahhoz, hogy hogyan váljunk géniusszá. Ez talán elég abszurd is lenne, hiszen nem egy darabjaiból összerakható bútorról beszélünk, hanem egy hosszan tartó folyamatról, ahol mi magunk vagyunk az alap és önmagunkon belül kell elkezdeni az építkezést és eljutni a folyamat végére, ami által ha nem is eljuthatunk, de legalább elindulhatunk a géniusszá válás rögös útján. 

Az egyes elemeket, mely a géniusszá válás lehetőségét tartogatja emberi történeteken keresztül mutatja be az író, ettől olvasmányos, érdekes és mindenki számára emészthető lesz a "tananyag". 

" A kiválóság nem jön könnyedén. Időáldozatot, érdeklődést és - néha - megszállottságot igényel. Minél messzebb juszt a kiválóság felé, a kiválóság annál többet követel tőled."

Bevallom az olvasással nem haladtam olyan gyorsan, mint általában egy regénynél szoktam, mivel itt érdemes volt figyelni a sorok között megbúvó tanácsokra, útmutatásokra és információkra. Nagyon érdekesen csempészte be az író az élettörténetek sorai közé az adott híres ember géniuszkódját. Hiszen mindenkiben ott van a lehetőség a géniusszá váláshoz, de vannak akik ki tudják ezt aknázni és vannak, akik nem. Azok az emberek, akiket a könyv példaként állít az olvasó elé valamilyen módon ki tudtak emelkedni az átlagból és valami nagyszerűt véghez vinni. Legyen ez a plusz erő a kitartás, a félelem legyőzése, a kíváncsiság vagy éppen az optimizmus ezek az emberek képesek voltak kihasználni a szavak mögött rejlő erőt. 


Az olyan emberek, mint Disney, Tesla, Erzsébet a szűz királynő, Cervantes, vagy éppen J. K. Rowling és Jobs mind, mind kimagaslóan teljesítettek valamiben, ami annak köszönhető, hogy ők megtalálták magukba azt a pluszt, amit mi átlagos emberek még nem. 


A kérdés az, hogy ki az, aki hajlandó keresni a saját géniuszkódját és ki az, aki belenyugszik abba, hogy átlagosan éli le az életét. A könyv elgondolkodtató, mert van benne nagyon sok igazság és olyan meglátás, ami nem nevezhető éppen átlagosnak. 

A könyv továbbá ehetőséget kínál, hogy valóra tud váltani az álmaidat, bebizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen, csak a sarkunkra kell állni. Eközben elgondolkodtat, hogy mi lenne, ha nem léteztek volna olyan emberek, akik kiálltak önmagukért és véghez vitték az elgondolásaikat. Nélkülük talán még a mindennapi szükségleteinket sem tudnánk kielégíteni, ha nem lettek volna olyan géniuszok, akik feltalálnak, szabadalmaztatnak, megalkotnak, vagy éppen kiviteleznek dolgokat, igen belegondolva még áramunk sem lenne, ami valljuk be elég félelmetesen hangzik. 


Összegezve

Személy szerint én nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt az inspiráló könyvet, mert nagyon sok dolgot átértékeltem és átgondoltam, ezáltal, ha nem is lettem géniusz, de talán az első apró lépést megtettem, ami már nagyon pozitív hatással bírt, főként az új év elején. 
Ajánlom mindazoknak, akik hajlandóak tenni a saját boldogságukért és szeretnék ők is legalább azt a pici első lépést megtenni, amit már én megpróbáltam meglépni, elkezdtem tudatosabban gondolni a cselekedeteimre és célokat tűztem ki, amiket meg szeretnék valósítani, még akkor is, ha éppen akadályok gördülnek az utamba. 
Extra segítségképpen pedig a könyvhöz kapcsolódóan ingyenesen letölthető egy munkafüzet is, melyben megtalálható a géniuszkód minden jellemvonása, részletes útmutatót nyújt elgondolkodtató kísérletek által ahhoz, hogy hogyan tágítsuk a géniuszkóddal kapcsolatos ismereteinket, gyakorlatias feladatokkal pedig cselekvésre ösztönöz. Emellett még számos egyéb érdekességgel is szolgál a téma iránt érdeklődők számára.

A munkafüzet letölthető: http://alomgyar.com/geniusz-munkafuzet/

Valójában egy elgondolkodtató könyvet olvashattam, aminek nagyon örülök és bátorítok mindenkit kortól és nemtől függetlenül az olvasására, biztos, hogy mindenki fog találni valami személyre szóló ötletet, amit be tud építeni a saját gondolatvilágába is. 

Ne felejtsétek új év, új lehetőségek!

A könyvért köszönet az Álomgyár Kiadónak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…