2016. január 27., szerda

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz! Gyermekünk első önsegítő könyve

A könyv jelenleg több mint 40 országban jelenik meg, a magyar kiadás különlegessége, hogy a rajzokat Agócs Írisz készíti hozzá.
Világszerte anyukák ezreinek segít a könyv, hogy az izgága gyerekeket álomba ringathassák. Azt beszélik, Vilmos herceg és Katalin hercegnő kisfia, György herceg is erre a mesére alszik el…
Az Aludj el szépen, Bendegúz! megjelenése után nem sokkal világsiker lett. Ez az első magánkiadásban kiadott könyv, ami rögtön az Amazon sikerlistájának élére került, olyan címeket taszítva le, mint a Lány a vonaton, vagy Harper Lee-től a Menj, állíts őrt! Sikerét annak köszönheti, hogy pszichológus szerzőjének meséje tökéletesen alkalmas minden gyermek megnyugtatására és könnyű elaltatására a szerző azt ígéri, 10 perc alatt bárkit elaltat. A történet a bölcsőringatás verbális megfelelője, ami mindenkit álomba ringat – mondja Ehrlin.
Nem tudom, hogyan ér véget a történet, mert mindig elalszom. Remélem, sosem tudom meg. – írja az Amazonon egy hálás anyuka.


Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok az agykontroll és egyéb, a tudatalattit előtérbe helyező terápia/technika elkötelezett híve, nem próbáltam nem ismerem ezeket a számomra mindig picit rejtélyesnek és hihetetlennek tűnő technikákat. Nem jártam agykontroll tanfolyamra, nem olvastam a témában egyetlen könyvet sem, sajnos ez van, eddig ez kimaradt. Így viszonylag elfogulatlanul tudtam nekikezdeni a könyvvel történő ismerkedésnek. 
Mivel a könyv egy nyereményjáték kapcsán került hozzám, ezért tudjátok ajándék lónak...., így nem igazán volt kérdés, hogy legalább egyszer letesztelem az amúgy is igen rosszul alvó fiamon a könyvet, hiszen veszteni valóm nincs vele, maximum kiolvassuk a könyvet és felkerül a polcra, ezzel pont. 

A könyvet egymás után több este is teszteltük, meglepően jó eredményekkel, amin én magam döbbentem meg a legjobban. 

A könyv tartalma hatékony relaxációs technikán, pszichológia módszereken alapul és ajánlott a mesét megszakítás nélkül az elejétől a végéig elolvasni. Elsőre valahogy ennyit sikerült leszűrnöm a bevezetőből. Ezt követően kezdtem kicsit jobban felfedezni miben is rejlik a technika varázsa, bár még itt sem voltam benne biztos, hogy nem egy David Copperfiel által képviselt, jó marketing mögé bújtatott szemfényvesztést fogok-e látni.

Nézzük, hogy mi a technika lényege. Először is a szülőknek a mese olvasása előtt érdemes áttanulmányozni a könyvet, azért, hogy este már gördülékenyen menjen az olvasás és sikeresen be tudják építeni az utasításokat. Ezek az utasítások többek között, hogy a vastagon szedett szövegrészt hangsúlyozni kell, a dőlt betűs részeket lassan, halkan viszonylag monotonon kell olvasni, valamint a zárójelben lévő részekbe nekünk kell beépíteni a gyermek nevét, vagy éppen egy jól irányzott ásítást, végül pedig Nyúl Bendegúz nevét jól elnyújtva kell felolvasni
Arra is felhívják a figyelmünket, hogy néha (folyamatosan) mi magunk is furcsának érezhetjük a szöveget, de ennek is megvan a maga jelentősége, mivel egy átgondolt módszer alapján épül fel az egész könyv. 
Kaninen som så gärna ville somna
Miután a fentieket figyelembe vettük kezdődhet meg az esti olvasás, ami előtt érdemes a képeket átnézni, hogy a felolvasás közben a gyermek már ne erre koncentráljon, hanem adja át magát a szövegnek és a benne rejlő, gyakran ismétlődő utasításoknak, úgy, mint "Most gyorsan elalszol", "Most azonnal elaludjak" "Most gyorsan elalszol" és számos ehhez hasonló ismétlődő kántálásnak ható szövegrésznek. 

Először kicsit féltem attól, hogy az a szöveg, ami idegen nyelven működött az a magyar fordításban veszíteni fog a tudományos szerkezetéből és nem fogja tudni átadni a technikát. Erről azonban szerencsére szó sincsen, ha elég kitartóan és a leírtaknak megfelelően járunk el, akkor estéről estére mindig egy picivel könnyebben fog menni az elalvás. 

A mesekönyvet 10 éves fiamon próbáltam ki és azt kell, hogy mondjam, működött. Minden este csak nagyon nehezen ment az elalvás, hiba olvasott, vagy olvastunk mi neki történeteket. Most ezt a gyermekdednek tűnő történetet elővéve állíthatom, hogy lerövidült az elalvásra szánt idő és valamivel könnyebben is ment. Az első este kb. 20 perccel a történet vége után már aludt is, a hatodik alkalommal ez már 10 percre csökkent. Emellett én magam is a sok beépített ásítozástól nagyon elálmosodtam, szerintem a sok ásításra kényszerítésben is rejlik a technika egyik fő alappillére, biztos vagyok benne, hogy ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy álmosabbnak érezze magát az is, aki hallgatja és az is aki, felolvassa a mesét. 

Az illusztrációról inkább nem részletezném, mert egyrészt a technikához semmi köze, másrészt pedig eléggé gyermeki szinten maradt, nekünk nem jött be. 

Extra

Az író: Carl-Johan Forssén Ehrlin, svéd pszichológus, Neuro Lingvisztikus Programozás mestere, író, coach, előadó és fejlesztő tréner. Az író oldala














Összefoglalva

Talán a legjobban úgy jellemezhetném a könyvet, hogy gyermekünk első önsegítő könyve. Újszerű és egyben egyedülálló technika, mely segít az elalvás nehézségeivel küzdő gyermekeknek és szüleiknek. Szándékosan nem írok kisgyermekeket, mert az én fiam 10 éves és nála is használt, főleg akkor, amikor hajlandó volt rákoncentrálni az utasításokra és próbált tényleg mindent megtenni a könnyebb elalvás érdekében. Mindemellett nekünk szülőknek is igen hatásos altatónak bizonyult, mert a viszonylag monoton szöveg olvasása közben mi magunk is lelassultunk és a sok ásításnak köszönhetően valóban elálmosodtunk
A könyv egy gyerekkönyvsorozat első része, ami azt sejteti, hogy még van az író tarsolyában ötlet, amit én kíváncsian várok, mert nem árt a mai rohanó világban minél korábban megismerkedni az ellazító technikákkal, amelyek által egy picit könnyebb kikapcsolódni akár egy mozgalmasabb ovis nap, vagy egy zűrösebb iskolai nap után. A könyvet kb. 2 éves kortól egészen a 12 éves korig bátran ajánlom kipróbálásra. Szerintem miután már korán megismertetjük a gyermekünket a technika alapjával egyre könnyebben fog tudni ő maga is építkezni a fejlettebb agykontroll és egyéb technikák tekintetében, amennyiben majd érdekli, ha pedig nem így lenne, akkor is hasznosan töltöttünk pár estét, ami egyes gyermekekre igen jótékony hatással lehet.

Kolibri könyv
ISBN:9786155591365
30 oldal
keménytáblás
2990 Ft



0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon