2015. augusztus 12., szerda

Shannon Hale: Austenland

Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

Vegazus mini-könyvklubjának keretében augusztusban egy szabadon választott romantikus könyvet kellett elolvasniuk a tagoknak. Az én választásom Shannon Hale Austenland című könnyed, romantikus chick lit-jére esett. A könyv egy sorozat első részeként jelent meg, de teljesen különálló könyvként is olvasható, tehát elvileg minden szempontból megfelelt a klub feltételeinek. 

Mondhatjuk, hogy minden, ami Janes Austen az romantikus és nekem most pont erre volt szükségem. Nézzük meg mi ez a felhajtás mostanában Jane Austen körül. Egyre több író szövi bele a történeteibe valamilyen módon Jane Austent. Láttuk már ahogy Stephanie Barron könyvében Jane Austen nyomoz , vagy éppen Erin Butler regényében Mr. Darcy nyomába erednek, csak éppen gimis verzióban, rengeteg Austen utalással, majd ott van Syrie Jamestől a Jane Austen naplója (erről miért is nem írtam még? Pedig szerettem) és még folytathatnám a sort.

Megállapíthatjuk, hogy Jane Austen az írók körében is igen felkapottá vált az utóbbi időben, szerintem  biztos örülne, ha látná, hogy milyen népszerűségnek örvend napjainkban  ő maga, valamint a kor, melyben élt és alkotott.

A történet elég sok utalást tartalmaz a Büszkeség és Balítélet című Austen kötetre, de egyáltalán nem akadály az sem, ha valaki nem ismeri az eredeti művet és még csak nem is Austen rajongó. 

                                                              kép forrása


Ez a könnyed regény egy valósághűen felépített regency kort ábrázoló nyaralóhelyre repít minket és a 33 éves Jane-t (ő is Jane, meglepő módon), aki ahhoz képest, hogy napjainkban él egy picit elvarázsolt, Jane Austen rajongó, ráadásul jó sokat csalódott már a férfiakban, mert mindenkit Mr. Darcy-hoz hasonlít (itt Colin Firth-re gondoljunk, mert Jane a Büszkeség és Balítélet filmes változatának Mr. Darcy-jáért rajong), az olvasó  pedig megismeri szép sorjában a csalódásait is, majd útra kel Jane-nel együtt egy nem mindennapi luxus vakációra, Pembrook Parkba. 

A parkban minden Austen koráról szól és még maga Jane sem gondolja, hogy előbb utóbb nem tudja majd eldönteni, hogy Mr. Darcy-t kergesse, vagy éppen a valóság felé húzzon. Ezen az elzárt kis nyaralóhelyen, ahol nem ritkák a bálok és a kifinomult beszélgetések - olyan fontos témákról, mint az időjárás, vagy a teázás - a hivatásos színészek keverednek az unatkozó, vagy éppen elvarázsolt Austen rajongó, gazdag hölgyekkel. Ebben a miliőben még nehezebb Jane-nek eldönteni, hogy tovább kergesse az ideálját, vagy éppen a realitások felé nyisson és ott keresse az ő Mr. Darcy-ját.
Mi olvasók sem tudjuk,  hogy mi az ami megjátszott érzelem  és mi az, ami valódi és ezáltal Jane sem tudja eldönteni, hogy a vonzó Mr. Nobley milyen valójában, csak szerepet játszik kötelességből, vagy valami több van az álarc mögött. Mivel ez a hely törekszik a valóságra itt is különböző szereplők jelennek meg és Jane elkezd valamit érezni az egyszerű kertészt alakító szereplő irányába is. Már ez a felállás is érdeklődést és kíváncsiságot kelt az olvasóban, amellett, hogy folyamatosan érezzük, hogy romantika leng mindent körül.

A romantikus szál mellett egy remekül, aprólékosan kidolgozott történetet olvashatunk, ahol még a legapróbb részletek is az elvágyódó olvasó érdekeit szolgálják. Mire  a végére értem, szinte úgy éreztem, hogy ezt a luxus vakációt pont nekem találták ki, ahol minden mentes a szinte hozzánk nőtt kütyüjeinktől, mindenki illedelmes, szigorú illemszabályok vannak és nyugodt környezetben sétálgatnak, vagy éppen kötögetnek az emberk és persze a mulatságok sem maradhatnak el.  Romantika, nevetés és még több romantika.

Jane vajon el tudja dönteni a történet végére, hogy mi a helyes út számára és vajon megtalálja a számára rendelt Mr. Darcy-t?

Képtalálat a következőre: „austenland picture”

Összegezve


Ezt a remek kikapcsolódást nyújtó könyvet ajánlom mindenkinek, akinek vannak vágyai és álmai, mert Jane végül belevágott az álmai megélésébe még akkor is, ha egy picit rendhagyó formában tette is. Romantikus, bájos és szerethető történet, igazi nyári kikapcsolódás, nem csak fiataloknak. A befejezés számomra pedig nagyon romantikusra sikeredett, nyugodtan mondhatom, hogy pár órán keresztül, amíg olvastam rózsaszín szemüvegen át láttam a világot. 

5 megjegyzés:

Vegazus írta...

Máris kedvet kaptam az olvasáshoz! A képzeletbeli listámon sokkal előbbre ugrott ez a könyv! :) És külön köszönöm, amiért megemlítetted, hogy azoknak is érdemes olvasni, akik nem olvastak még Jane Austentől. Elsősorban emiatt halogattam eddig a könyvet.

Kritta írta...

Szia! Úgy örülök neki, hogy kedvet kaptál a könyv elolvasásához! :) Kíváncsi leszek a Te véleményedre is a könyvről. :)

AniTiger írta...

Hű, de jót választottál augusztusra! Én imádtam a könyvet, igazad van - remek kikapcsolódás, bájos-szerelmes könyvecske. Örülök, hogy bejött. :))

(És ha már Jane Austen - remélem írsz majd Jane Austen naplójáról! ;))

Kritta írta...

AniTiger!
Tervben van a napló, de egyelőre Marni Bates-t olvasom és írom. :)

krlany írta...

Ezzel én is szemeztem mindaddig, amíg meg nem néztem a filmet, ami szerintem nagyon rossz, azzal együtt is, hogy a két főszereplő (Keri Russell és JJ Field) meg rendben volt.

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon