2015. augusztus 21., péntek

M.C. Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók (18. rész)


Agatha Raisin lázasan tervezgeti karácsonyát, amelyet ezúttal igazi mesebeli ünnepként szeretne megülni. Titokban reménykedik volt férje, James Lacey felbukkanásában is. Várakozása közben különös levelet kap egy eldugott falu gazdag birtokosnőjétől, aki arra gyanakszik, hogy a családjából valaki meg akarja ölni. Agatha boldogan hagyja ott unalmas eseteit, és egykori kollégájával, Roy-jal elautózik az ódon udvarház tulajdonosához. Kapóra jön segítségként egy új gyakornoklány, Toni, akit nemcsak a szerencse kedvel különösképpen, de a szimata is páratlan. Agathát elfogja a féltékenység, mert úgy tűnik, felbukkant a színen egy nála is ígéretesebb tehetség, aki ráadásul rendkívül csinos is… 
A titkokkal teli udvarházban összegyűlik a család, és hamarosan bekövetkezik a gyilkosság. Nem egyszerű megfejteni a rejtélyt, mert a rokonokon kívül a faluban mindenki gyanús, aki él, hiszen az áldozat szinte tálcán kínálta magát, hogy végezzenek vele.
„A nagy sikerű sorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan Agatha Raisin ezúttal is kacagtató kalandok során át jut el a megoldásig, amelyben régi barátai mellett új ismeretségek is segítik. A vidéki Anglia hangulatos helyszínein játszódó krimi felhőtlen szórakozást ígér a sorozat régi és új olvasóinak egyaránt.” Fejős Éva


M.C. Beaton nevéhez több olyan sorozat is kapcsolható, ami az angol vidéki életből meríti az alapokat, főszereplői pedig gyilkosságokat és rejtélyeket oldanak meg, legtöbbször amatőr módon, de igen sikeresen.
Mind az Agatha Raisin, mind pedig a Hamish Macbeth sorozat nagy népszerűségnek örvend a világ számos pontján. 

Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók immár a 18. része a sorozatnak és a magyar olvasók körében is nagy népszerűségre tett szert az nyugdíjas PR-os és amatőr detektív, Agatha Raisin. Személy szerint már alig vártam az újabb részt és még az sem tántoríthatott el, hogy a nyár közepén vettem kézbe a kötetet, mert bár a cím karácsonyi témát sejtet, igazából az ünnep csak másodlagos szálként jelenik meg. 

Nézzük is, hogy most éppen mivel örvendezteti meg az olvasókat a jó, öreg Agatha, a kicsit zsémbes detektívnő. 
Agathánk mostanában kicsit unatkozik, unja a sok házasságtörővel és elveszett állattal való bajlódást, valami izgalmas nyomozást szeretne. Nem is kell sokat várnia, mert egy hamisítatlan, régi udvarházba hívják meg egy elsőre egyszerűnek látszó nyomoz elvégzése miatt. Agatha számára az első pillanatban kicsit szenilisnek és paranoiásnak tűnő ügyfele, az idős, gazdag özvegyasszony udvarházában igen hamar bekövetkezik a gyilkosság, ezért Agatha szokásához híven kézbe veszi az ügyet. Igaz, most sincs könnyű helyzetben, mert az áldozatot utálta az egész falu és még a saját családja sem volt ez alól kivétel, de az a kérdés, hogy kinek állhatott leginkább érdekében elkövetni egy, vagy akár több gyilkosságot is azért, hogy megszabaduljon, mint kiderül a nem is annyira makulátlan családtagtól.

A sorozat rajongóinak már biztos megvannak a kedvenc szereplői, aki viszont most veszi először kézbe Agatha történetét annak sem kell aggódni, mert a sorozat eddigi mellékszereplői igen szép számmal felvonulnak, lesz izgalom bőven. Nézzük is, hogy kiket üdvözölhetünk régi ismerősként. Rögtön itt van Roy, Agatha volt beosztottja még a PR-os időszakból, de felbukkan  Sir Charles Fraith - a barát/alkalmi szerető/nyomozó segéd - mellett Mrs. Bloxby, a lelkész neje és egyben Agatha barátnője, vagy éppen Bill Wong Agatha nyomozó barátját is újra nyomozni kezd, továbbá a nyomozóiroda beosztottjai, Phil, Patrick is ismét velünk vannak. Szép kis társaság jött össze az új kötetben, aminek én nagyon örülök, mert szinte mindegyik mellékszereplő korábban már valami miatt a szívemhez nőtt. Azonban Agathának most nem miattuk fáj a feje, hanem az új nyomozó tanonca, Toni miatt. A lány olyan szerencsével oldja meg az ügyeket amiket Agatha rábíz, hogy bizony  felébred benne a zöldszemű szörny, annak ellenére, hogy sorsközösséget érez a fiatal lánnyal. 
Mindemellett Aggie már most álmodozik arról, hogy megszervezi a tökéletes karácsonyt, ami őt ismerve nem is annyira kicsi teljesítmény és egyáltalán örülhet, ha sikerül nagyobb katasztrófa nélkül megúsznia. A történet végére kiderül, hogy létezik-e a tökéletes karácsony, vagy továbbra is csak álom marad Agatha számára. 

Van miért izgulnunk az elejétől a végéig, mert nem válik unalmassá, vagy elcsépelté a történet,  mivel most több mellékszálon is futnak az események, csak győzzük kapkodni a fejünket. Nekem nagyon tetszettek a szereplők, most úgy éreztem, hogy sokkal közelebb tudtam kerülni hozzájuk, talán azért is, mert a fordítás nagyon jól sikerült, teljes mértékben éreztem az angol vidéki életstílust keverve némi vidéki bárdolatlansággal. A karácsony téma pedig külön adott egy alaphangulatot, igaz nem e köré épült maga a történet, de sokszor szóba kerül a hamisítatlan angol karácsony.

https://headycommunications.files.wordpress.com

Kedvenc szerepelőm továbbra is Agatha, aki kicsit tüskés és nyers modorú, de emellett jószívű és tettre kész, semmi nem tudja eltántorítani a céljától. Tudom, hogy sosem lesz belőle egy született feleség, de így szeretem a karaktert, remélem a későbbiekben sem fog megváltozni. Agatha mellett az új kedvencem Toni Gilmour lett, aki Agatha fiatalos változata és egy nem várt lendületet adott a sorozatnak, imádtam ahogy bringával üldözi a csalárd házastársakat, vagy éppen nem riad vissza egy kis éjszakai kalandtól sem. A nem éppen ideális életkörülményei ellenére megpróbál kitörni és a saját kezébe venni az irányítást, ami egy 17 éves esetében nagy akaraterőről tesz tanúbizonyságot. Sőt az ő sorsa a könyv vége felé még egy kis meglepetést is tartogat, remélem ezt a romantikus szálat tovább viszi majd az írónő, mert kíváncsi lennék mit tud kihozni belőle.
A többiek hozták a jól megszokott formájukat, Roy még mindig piperkőc, de szerethető, Mrs. Bloxby ugyanúgy kedves és segítőkész, mindig ott van ahol szükség van rá, illetve Sir Charles Fratih is éppen olyan kiszámíthatatlan és zsugori, mint eddig volt. Számomra talán Sir Charles testesíti meg leginkább az angol (bár néha inkább skót) nemest, nagyon jól ki lett találva a karaktere. 


Agahta tökéletes karácsonya, talán:

Julbord
http://www.besoksliv.se/

Összegezve

Eddig talán ez volt a kedvenc részem a sorozatból. Érdekes volt a történet, a régi szereplők felsorakoztak és végre nem Agatha szerelmi élete került a középpontba, hanem maga a nyomozás és Agatha emberi mivolta, ahogy segíteni próbál másoknak, még ha egy picit önös érdekből is teszi azt, vagy ahogy ő is vágyik egy olyan tökéletes karácsonyra, ami eddig sosem adatott meg neki. 

Kiváló, könnyed olvasmány a szabadidő eltöltéséhez. Kikapcsol és ellazít, imádtam az elejétől a végéig. Bátran ajánlom azoknak is, akik eddig nem kapcsolódtak be a sorozatba, mert az előzmények ismerete nélkül, önálló regényként is megállja a helyét.

M.C. Beaton tagadhatatlanul a kisvárosi krimi koronázatlan királynője. 

Extra

Külföldi borítók:



Kiadó:        http://erawan.hu/
Isbn:          9786155469589
Megjelenés: 2015
Eredeti cím: Agatha Raisin and kissing christmas googbye

A könyvért köszönet az Erawan Kiadónak!

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon