Ugrás a fő tartalomra

Marta Sgubin és Nancy Nicholas - Jacqueline Kennedy szakácsnője voltam
Egy polcos bolhapiacon botlottam bele a könyvbe  és kemény 500 Ft volt az ára, kihagyhatatlan vételnek tűnt. Igaz, ekkor még úgy gondoltam, hogy egy egyszerű szakácskönyv, de nem volt igazam, de erre otthon jöttem rá, amikor elkezdtem olvasni.

Egy szakácskönyv, ami meg van töltve élettel és történetekkel, talán így tudnám a legjobban jellemezni. A receptek csupán másodlagosak, ámbár nagyon izgalmasak, de ez nem is annyira lényeges.


A könyv rögtön Ifj John F. Kennedy előszavával indul. Elmeséli, hogy került a családjukhoz Marta és lett annak szerves  része, később pedig a család szakácsnője. 


Ami rögtön a tartalom alapján megállapítható, hogy 12 részre, azaz hónapra oszlik a könyv. Január: Szánkózás a Central Parkban
Február: Ebéd a könyvtárban
Március: Húsvéti vacsora Görögországban
Április: Balettelődadás New Yorkban
Május: Gyerekzsúr a kertben
Június: Nyári szünidő Martha's Vineyardon
Július: Asszonyom születésnapja
Augusztus: Piknik
Szeptember: A család kedvence
Október: Ősz New Yorkban
November: Hálaadásnapi hétvége
December: Karácsonyi reggeli


Minden egyes epizód betekintést enged a Kennedy-Onassis család életébe, a kulisszák mögé, oda ahol álarc nélkül lépnek színre a szereplők, a maguk hétköznapi voltában. Kedves, bájos és érdekes részleteket ismerünk meg a család életéből, néha csak egyszerűen maguk vannak, néha pedig megjelennek híres személyek is, mint pl. Clinton-ék. 


Marta pedig nevelőnőből előlép szakácsnővé és igazából családtaggá is válik. A történetek végén elárul néhány, a család által kedvelt receptet is. Például:

-buggyantott vörös szilva
-beurre blanc
-kukoricakrém-leves
-tojáskocsonya


ezen kívül is számtalan (kb. 100 db) egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashatunk.Ami pedig még különösen tetszett, hogy a könyv 224 oldala képekkel, azaz családi fotókkal gazdagon illusztrált. Egy igazán fantasztikus könyv, melyen keresztül betekintést kapunk egy híres család életébe, ételeibe.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…