Ugrás a fő tartalomra

Az Európa Könyvkiadó újdonságai 2015 első negyedévébenAz Európa könyvkiadónál nagyon izgalmasan alakul az első negyedév, az érdeklődésemet máris felkeltette a J. D. Salinger Zabhegyezője, ezúttal új fordításban.
Valamint a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz Jonathan Franzen és ezen felül is még számos érdekességet tartogatnak az elkövetkezendő hónapok. 

Nézzük a konkrétumokat: 


Jonathan Franzen memoárkötete, Salinger kultikus regényének vadonatúj fordítása, Milan Kundera „komédiája” és Krzysztof Varga újabb magyar témájú könyve is szerepel az Európa Könyvkiadó idei újdonságai között. Folytatódik a klasszikus életművek kiadása: Mario Vargas Llosa, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov és Margaret Atwood új köteteit vehetik kézbe az olvasók 2015 tavaszán.

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz Jonathan Franzen, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárja. Diszkomfortzóna című memoárja szellemes, okos, önironikus krónikája egy ember felnőtté válásának.

Ötven évvel első magyar megjelenése után kerül új fordításban az olvasók elé J. D. Salinger Zabhegyező-je – Rozsban a fogó címmel –, amely nemcsak a kamaszlélek hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma. A rejtőzködő író élettörténetét több mint kétszáz emberrel készített interjúkból, Salinger irataiból és levelezéséből állította össze David Shields és Shane Salerno. A vaskos életrajz márciusban jelenik meg magyarul.

Magyar ügyekben illetékes íróként újabb magyar kötettel, a Mangalicacsárdás-sal áll elő Krzysztof Varga. A lengyel szerző a Turulpörkölt megjelenése óta eltelt időszakban még közelebbi kapcsolatba került Magyarországgal: figyelemmel követi az eseményeket, átolvasta a klasszikusokat, bejárta Budapestet és a Dél-Alföldet, és remekül kiigazodik a magyar popkultúrában.

A három kisregényt tartalmazó Ének évada című könyvvel folytatódik Vámos Miklós műveinek kiadása. A betiltottság hosszú évei után legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg a Kerti mulatság, Konrád György Agenda ciklusának első darabja, amely várhatóan áprilisban kerül a könyvesboltokba.

„Egy könyv, ami hozott lélekből dolgozott. Jöttek férfiak, nők, lányok, fiúk… s valamit kipakoltak magukból. Sokan az egész lelküket, mások csak egy darabkát belőle… Lett ebből gyűjtemény, a hozott lelkek múzeuma” – írja új kötetéről Háy János. A Hozott lélek az Európa Könyvkiadó egyik fesztiválújdonsága lesz.

Egressy Zoltán új regénye, a Lila csík, fehér csík gyerekkori rajongásról, felnövésről, nosztalgikus vissza- és előretekintésről egyaránt szól – középpontjában Törőcsik Andrással, az utolsó magyar futballzsenivel. Nem sportkönyv ez, hanem szépirodalom, melyben fikció és valóság izgalmasan keveredik.

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regényében újból találkozhatunk az életmű felejthetetlen alakjaival. A diszkrét hős csupa derű, csupa humor, hamisítatlan lektűr, amelynek mégis van súlya: hitet tesz az erkölcsi bátorság, az egyenesség mellett.

A jelentéktelenség ünnepe, Milan Kundera új regénye nagyon is komolyan veendő komédia, amely mintegy összefoglalja és megkoronázza a Franciaországban élő világhírű író életművét.

Összegyűjtött elbeszéléseinek második kötetével zárul az Európa Könyvkiadó Nabokov-sorozata. A nagyszabású program befejezéséhez kapcsolódóan a kiadó irodalmi pályázatot hirdetett: olyan, még nem publikált, szépirodalmi igénnyel megírt elbeszélést vagy paródiát vár, amelyet Vladimir Nabokov ihletett. (A pályázatról bővebben: www.europakiado.hu)

A maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen világban játszódik Margaret Atwood Az özönvíz éve című regénye. Javier Cercas egy igaz történetnek, Kékszem legendájának próbál a mélyére hatolni: hosszan beszélget mindenkivel, aki még él a szereplők közül. Ennek dokumentuma A határ törvényei című könyve. A dokufikció és a kriminálriport eszközeivel íródott Clemens J. Setz Indigó című regénye is, amely jól kitalált helyzetekkel, mesteri jellemzéssel ejti rabul olvasóját.

Az első világháború előtt, Bakuban, a gazdag olajvárosban játszódik Borisz Akunyin A fekete város című regénye, amelyben Fandorin újból egy zseniális, legyőzhetetlennek tűnő bűnöző-forradalmárral küzd meg.


A márciusban megjelenő Újjászületés Stephen King sötét, megrázó regénye a függőségről és a fanatizmusról, amelyben kiderül, mennyire ijesztő értelme is lehet egy olyan egyszerű szónak, mint az „újjászületés”. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…