2021. július 9., péntek

Könyvcsomagok a nyári vakációhoz

     Szeretném felhívni a figyelmeteket egy olyan lehetőségre, ahol az Underground Kiadó, a Publio Kiadó és a Tarandus Kiadó friss megjelenésű köteteit tartalmazó könyvcsomagok közül tudtok válogatni.




A nyári kikapcsolódáshoz remek lehetőség egy ilyen könyvcsomag beszerzése, mely most csomagonként más-más műfajt ölel fel. Legyen szó gyermekkönyvekről, esetleg szórakoztató irodalomról, vagy életmódról, biztos mindenki meg fogja találni az érdeklődési körének megfelelő csomagot. A csomagokat 08.01-ig 15 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a konyvlelomoly15 kuponnal.

Mutatok párat a könyvcsomagokból, de érdemes tovább böngészni az  Underground bolt oldalán is , mivel a kínálat folyamatosan bővül, változik.

 







Én most a Gyermekkönyv csomag I. mellett tettem le a voksomat, mivel a gyermekirodalom az a műfaj, amelynél leginkább szeretek a számomra még ismeretlen, kortárs magyar írókkal megismerkedni. Sőt, általában a gyerekeknek is tetszeni szoktak az újdonságok, persze akadnak kivételek, de érdemes próbálkozni. A rövidebb történetek pedig kimondottan alkalmasak erre.



A csomagba megtalálható három, gyermekeknek szóló könyv már elsőre is felkeltették a figyelmemet, Inotai G. András Kakukli című meséje egyenesen ösztönzött a történet megismerésére, mert olyan furcsa volt a címe.

A könyv keménykötésben jelent meg, első ránézésre a borító nem túl tetszetős, de maga a téma nagyon is aktuális. Egyre több családdal fordul elő, hogy külföldre költöznek, a gyerekek pedig pici koruktól több kultúrával, nyelvvel találkoznak. Kíváncsi voltam, hogy ezt milyen módon képes az író átadni a gyermekek számára is élvezhető formában. A történet főszereplője Viktor, aki jelenleg Brüsszelben jár óvodába, de néha szüleivel hazalátogat Budapestre is. Mindeközben igazi kis kozmopolitaként kerül vicces szituációkba, melyeket  röpke „naplóbejegyzéseken” keresztül közvetít számunkra.

Azt kell mondanom, hogy nagyon szerettem ezeket a rövid kis bejelentkezéseket, mert igazán szerethető formában a napi élet eseményeit jeleníti meg, ráadásul egy gyermek szemén keresztül. Viktor abban az életkorban van, amikor éppen rácsodálkozik a környezetére, amellett, hogy észre sem veszi, hogy milyen izgalmas világ tárul ki előtte. Teszi mindezt úgy, hogy körbe veszik a többnemzetiségű ovis társak, a repülő nagyszülők és a sok-sok élmény, amit megélhet, megtapasztalhat. A stílus is lényegében nagyon tetszett, a történetek rövidsége az óvodás korosztály számára is teljesen megfelelő formát biztosítottak a közös olvasáshoz, a kisiskolásoknak pedig akár első könyves felfedezésükhöz is megfelelő alap lehet.

Nekem egyedül az illusztrációval volt annyi problémám, hogy sokkal jobban szeretem a szépen kivitelezett rajzokat, de ettől eltekintve ajánlom ezt a kis kötetet a gyerekekkel közös olvasáshoz. 

A következő könyv, ami a csomagban volt Kovács Árpád Fizzy, a kis kertész című rövidke kötete. Igazából ez inkább egy füzet, ami Fizzy-ről a Zöld bolygócska kertészéről szól. A füzet érdekessége nem a mese, mert az nagyon egyszerű, hanem a kivitelezés. A füzet bal oldali lapjain a gyerekek kiszínezhetik a képet, ami a jobb oldali lapokon színesben megjelenik. Lényegében lehetőségük van mesekönyvként és színezőként is használni a füzetet, amely könnyen befér egy kisebb táskába is.

A kötetet a 4+ korosztálynak ajánlom, akár strandoláshoz, akár csak otthoni kikapcsolódáshoz.

 

A harmadik kötet, amelyet a csomag tartalmazott nem más, mint Szebeni Hajnalkától A sárkány és panda című verses mese. Az illusztráció Zimmer Dóri munkája. A rajzok a kislányomnak és Nekem is tetszettek, illettek a történethez. A mese nagyon kis egyszerű, a rímek néhol bizonytalanok, talán lett volna szebb megoldás is, de a célközönség, ami szerintem a 2-5 éves korosztály ezen még nem fog kiakadni. Úgy gondolom, hogy az ovis korosztály az illusztrációk miatt jól fog szórakozni a történeten, sőt, ha ügyesek vagyunk, picit át is költhetjük a szöveget, amivel újabb és újabb utazásokat találhatunk ki, ezáltal Sri Lanka tájain túl is kalandozhatunk a csemetékkel.

 





Összességében tetszett a könyvcsomag, örülök, hogy kortárs magyar szerzők által írt mesékkel ismerkedhettünk meg. Kakukli igazi vidám színfolt volt a palettán, a cím alapján valószínűleg nem választottam volna a polcon lévő mesék közül, de kár lett volna kihagyni.


A könyveket köszönöm a Kiadónak!

 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon