2017. szeptember 17., vasárnap

Mindentudók klubja, avagy történelmi csalogató gyerekeknek

Mi történik, ha egy ausztrál régészházaspár meghívást kap egy ásatásra? Természetesen viszik magukkal a gyerekeiket is! Igen ám, de mihez kezd magával három kisgyerek Egyiptomban vagy éppen Párizsban? Természetesen rejtélyek után kutatnak!
Egy törött amulett nyomában elindulva felgöngyölítenek egy ősi rejtélyt, és még új barátokra is találnak… Innen már csak egy lépés, hogy megalakítsák a Mindentudók Klubját!

Nagyon szeretem a történelmi vonatkozású regényeket, ismeretterjesztő kiadványokat és ezt a nézőpontot igyekszem a gyermekem részére is elfogadhatóvá, szerethetővé tenni. Valljuk be, hogy nem mindig könnyű a csemetéket rávenni, hogy valami tartalmasat is olvassanak a képregényeken és egyéb vad, talán nem is éppen nekik való történeteken túl. Szerencsére a fiam ilyen szempontból egyre inkább partner, elfogadja azokat az olvasmányokat - többnyire -, amelyeket ajánlok neki. Ennek érdekében folyamatosan kutatom az olyan köteteket, amelyek játszva és érdekes formába adják át a tudást a gyerekeknek, de olvasás közben azért mégsem unatkoznak. 

Most pontosan egy ilyen 6 részes sorozatra bukkantam, melynek az első részét szeretném bemutatni. Remélem lesznek olyan szülőtársak, akik hasznosnak találják a bejegyzést.

A felállás adott, 3 gyerkőc, régész szüleik és Egyiptom. A kaland pedig máris borítékolható a piramisok lábánál.

A történet

Laura, aki 11 éves 2 testvérével, a 9 éves Robinnal és az 5 éves Petrával, valamint régész szüleikkel Egyiptomba érkezik. A három kalandvágyó gyerkőc megismerkedik a 10 éves árva, egyiptomi kisfiúval Ahmeddel és a majmával, Thottal. Egy törött amulett, egy titokzatos járat és Amon papnője vár rájuk a piramis mélyén, de a kalandoknak ez még csak a kezdete. 

"Minden akkor kezdődött, amikor az apukám hétéves korában eldöntötte, hogy márpedig ő régész lesz, nem pedig orvos, ahogyan az apja (vagyis nagypapám) szerette volna. Vagyis nem... Azt hiszem, inkább akkor kezdődött, amikor az anyukám ősemberek, múmiák és úgy egyáltalán, évszázadokkal ezelőtt meghalt emberek fogazatának tanulmányozására adta a fejét."

Elsőre a könyv kinézete ragadja meg a szemet, gyönyörű fényes, sima és letisztult borítót látunk, a hátoldalán pedig  a rövid tartalmi ismertető mellett a könyvre jellemző színes grafika fogadja az olvasót. Ahogy kinyitjuk a könyvet egyből láthatjuk, hogy gyermekszemnek könnyed és színes tipográfiai megoldásokkal találkozunk, továbbra is a gyönyörű fényes és gazdagon illusztrált lapok viszik tovább a borítón megismert irányvonalat. 
Szeretem, hogy a fontosabb részek más színnel kiemelésre kerültek, mely kiemelések folyamatosan a figyelem fenntartását ösztönzik. 



Maria Mañeru egy igazán informatív és szórakoztató könyvsorozatot írt a 6+ korosztály számára. 
A Tutankhamon Átka a sorozat első része, a szereplők megismerésén és első megélt kalandjukon túl hasznos történelmi ismereteket is csepegtet az ifjú olvasók kobakjába. A gyerekek játszva tanulnak, észre sem veszik, de jelentős történelmi alakokkal és fogalmakkal ismerkednek meg. Megtudhatják, hogy ki volt Tutankhamon, Thot, vagy éppen mit jelentenek az olyan kifejezések,, mint szarkofág, szkarabeusz, vagy az egyiptomi piramisok.
Mindehhez a könyv végén képekkel ellátott kislexikon nyújt hasznos segítséget. 

"Nyugtalanított, hogy itt a falak ilyen öntörvényűen mozognak ide-oda, de meg kellett állapítanom, hogy egyébként praktikus megoldás."
A nyelvezete egyszerű, könnyed. Az író nagyon eltalálta azt a stílust, amit a gyerekek könnyen elfogadnak. Néhol nem kertel, nem kezeli le az olvasót, bizony szóba kerül halál, örökbefogadás és némi rémisztgetés is. Szeretem amikor az író nem gügyög, hanem partnerként kezeli a kis olvasóit, szinte bevonva őket a történetbe. 

A mese szól az összetartásról, a titoktartásról, a történelemről és a kalandokról. 

Nagyon örülök hogy még további 5 köteten keresztül találkozhatunk a kis mindentudóinkkal, így folyamatosan szélesíthetjük gyermekeink tudását és akár mi magunk is jól szórakozhatunk egy közös olvasás során. 


Ajánlom a sorozatot minden szülő figyelmébe, akik szeretnék gyermekeiknek érdekes és izgalmas formában átadni a történelmi tudást. 

A könyvet köszönöm a Napraforgó Kiadónak!
Megjelenés: 2017
Oldalszám: 144
Illusztrálta: J. Barbero és E. Losada
Fordította: Rusznák György

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon