2016. február 11., csütörtök

Holly Madison: Lenn, a nyúl üregében- A Playboy-villa bizarr világa egy szőkeség szemével



Holly Madison: Lenn, a nyúl üregébenEz a történet döbbenetes, eddig nem látott mélységekben mutatja be a Playboy-villa bizarr, belső világát és a titkait is annak a férfinak, akinél a villa kulcsa van.
Az oregoni kisvárosból származó Holly Sue Cullent egy huszonegy éves korában meghozott spontán döntés változtatta Holly Madisonná, Hugh Hefner első számú barátnőjévé. De miután beveti magát a nyuszi üregébe, Alice Csodaországához hasonlóan a Playboy-villa kívülről tündérmeseszerűnek tűnő életéről beleértve a leghíresebb sztárokkal rendezett bulikat és a saját négy évig tartó valóságshow-ját is gyorsan kiderül, hogy ez a világ nem más, mint a szigorú szabályok, a manipuláció és az ambiciózus, álnok nyuszilányokkal folytatott csaták színtere. Az élet a hírhedt villában messze nem álom, inkább rémálom. És miután mindent elveszít, nem marad reménye másban, csak az öngyilkosságban.
De ahelyett, hogy eldobná az életét, úgy dönt, hogy inkább a kezébe veszi.
Holly őszintesége megdöbbentő és megindító egyben. Vallomása a villában töltött időről, a drogokról, a szexről, a lelki és testi abúzusról, a hírhedt bulikról a felső tízezer színfalak mögött zajló valódi életéről letaglózó olvasmány. Nem véletlenül szerepelt a The New York Times, az Amazon és szinte minden más sikerlista élén, hónapokon át, és adtak el belőle több millió példányt. 











A könyvet a BookandWalk-nak kiadótól kaptuk értékelésre a Könyvfalók csapatával. Úgy gondoltam, hogy mivel az értékelésem meglepően magas látogatottságot ért el a Könyvfalók oldalon, ezért felteszem ide a saját blogomra is, hátha még valakinek felkelti az érdeklődését a könyv és szívesen olvasna erről a bizarr világról.

    http://www.nydailynews.com/
Nem is olyan régen egy magyar csatorna is műsorra tűzte a vad és zabolázatlan Playboy lányok nem mindennapi életét, oldalukon Hugh Hefnerrel, az idősödő Playboy guruval. Valahogy úgy adódott, hogy akarva akaratlanul belebotlottam a műsorba és ott is ragadtam szájat tátani. Na nem azért mert annyira lenyűgözően irigylésre méltóak voltak a lányok, hanem inkább a szituáció abszurditása ragadott magával. Számomra bizarr és érthetetlen volt az egész szituáció és valahogy, mint ilyen mindig is szerettem volna egy ilyen helyzet és a benne lévő személyek lelki világába belelátni. A könyv kapcsán végre lehetőségem is nyílt erre, Holly Madison betekintést engedett a saját és a villa privát szférájába, nem is akárhogy, de erről mindjárt írok.
Térjünk vissza picit a sorozathoz, tehát akkoriban azt gondoltam, hogy ennyi buta szőke nőt nem lehet egy helyre gyűjteni, így már akkor felötlött bennem, hogy annyira biztosan nem lehetnek naivak, hogy egy hetven fölötti, kicsit sem vonzó bácsika mellett töltsék a napjaikat egy szépen kivitelezett kalitkában pusztán a buli, a ruhák és a szállás fejében, mert azért hírnévről az ő vonatkozásukban közel sem lehetett beszélni. Tehát már akkor gyökeret vert a fejemben az a gondolat, hogy ezek a nők csak a pénz és a hírnév na meg az újságban való megjelenés reményében vannak vele (ok, ezt mindenki tudja, de mégis olyan nehéz elhinni, hogy vannak olyan nők akik a pénzért eladják a lelküket is), mely gondolat látszólag igen hamar be is bizonyosodott szinte az összes lány vonatkozásában ahogy pörögtek az epizódok. Mint tudjuk a kivétel erősíti a szabályt és ez most is bebizonyosodni látszott.

http://www.gourmet.com/


Egyetlen lánnyal kapcsolatban maradtak kétségeim, ő pedig Holly Madison volt. Látszólag egy csendes és nem túl különleges nő, legalábbis a többi nyuszilányhoz viszonyítva, azonban mégis ő lett Hef első számú barátnője, amihez vagy nagyon szerelmesnek, vagy nagyon számítónak és rafináltnak kellett lennie. Tehát ő egy talány volt számomra már a sorozat idején is, ezért a könyv nagyon érdekesnek ígérkezett. Reméltem, hogy egy ízig-vérig kitárulkozó vallomást kapok, egy-egy kulisszák mögötti, a nézők szeme elől rejtve maradt pikáns történettel fűszerezve, mert valljuk be, mi nők azért bírjuk a drámát. Nem állítom, hogy Holly egy ártatlan kis bárány, de mindvégig szimpatikus tudott maradni, olyan szomszéd lány benyomást keltette, akivel az olvasó végig együtt tud érezni és én magam is drukkoltam neki azért, hogy jól alakuljon az élete.


A kezdet egészen 1988-ig nyúlik vissza, amikor is a kis Holly még csak Marilyn Monroe-ról álmodozott és arról, hogy egy napon ő is olyan híres lesz. Amikor kicsit idősebb lett a csillogó életet a Playboy világán keresztül szerette volna megközelíteni és magáévá tenni, de talán közel sem így, ahogy történt. Nem éppen egy tündérmese a karrierje, emiatt is csodálom, hogy erős tudott maradni még akkor is, amikor a depresszióba süllyedt és már kezdte a Stockholm-szindróma tüneteit mutatni.


Az elbeszélés nagyon tetszett, logikusan volt felépítve, ami nagyon pozitív volt, mert teljesen követhető volt, nem csapongott az időben. Emellett nagyon örültem annak, hogy a borítóval ellentétben nem egy rózsaszín lányregényt kaptam, hanem egy sokkal mélyebb, már-már néha sötét életrajzi regényt egy erős és okos nőről, aki képes volt a rosszból kihozni a maximumot és saját tőkét tudott kovácsolni belőle. Holly meglepően őszintén vallott a legsötétebb eseményekről is, amik a zárt villában történtek. Nem leplezte el a saját depresszióját és kétségeit sem, illetve nem köntörfalazott sokat, leírta a véleményét a lányokról, Hefről és a látszólag csillogó világról. Volt ármány és intrika bőven, emellett mocskos kis titkok is napvilágot láttak, amik a világ előtt eddig rejtve voltak. Úgy gondolom, hogy sokkal többet megtudtunk a Playboy villáról és lakóiról, mint ami a tv műsorokból, vagy újságokból kiderült, de ettől függetlenül biztos vagyok abban is, hogy, ha a falak mesélni tudnának még lenne mit mondaniuk.


Ahogy elkezdtem az olvasást rögtön éreztem, hogy ez jó, kellemes stílusban megírt, összeszedett életrajzi könyv. Külön ki szeretném emelni, hogy Lewis Carroll, Alice csodaországban című művéből található egy-egy idézet a fejezetek előtt, ez az apróság nekem már a legelején megtetszett, igazán remekül belesimult Holly történetébe.


Holly is pont olyan volt mint Alice, bekerült egy bizarr világba, ahol elvesztette a realitását és ezáltal megjárta a poklot, míg végül....., de inkább olvassátok el. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne a csillogó világ és az ott látszat életet élő emberek lelkivilágának mélyére látni és emellett szeretnének egy nem éppen hagyományos memoárt olvasni.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon