Ugrás a fő tartalomra

Durica Katarina: Szlovákul szeretni - Csodálatos időutazás a 80-as évekbe és vissza

Hol ​​az otthon? Ahol a legjobb. Ahol a mobiltöltőd tartod. Ahol automatikusan csatlakozik a wifihez a net. Ahol a szomszéd visszaköszön. Ahová kora tavasszal elteszed a télikabátod. Ahol a januári árleszállításkor vásárolt karácsonyi díszeket tárolod a következő karácsonyig. Ahol jó az illat. Ahol a postaládán ott a neved. Ahol, ha eltéved valaki, útba tudod igazítani
Durica Katarina regénye fordulatos időutazás, amelyből megtudhatjuk, milyen volt szlovákiai magyarnak lenni a 80-as években, majd felnőtt fejjel szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Milyen előítéletek működnek ma is, és van-e feloldozás a múlt bűneire? Életképes lehet-e egy képzeletbeli és valós határokon átívelő szerelem?
Petra egy bécsi galéria megbízásából Tanzániába utazik, hogy potom pénzért kézműves dísztárgyakat vásároljon. A déli kontinensen egy európai kalandorok által lakott hostel fogadja, ahol új barátokra tesz szert, de az önfeledt pillanatokra súlyos bűntény árnyéka vetül
Sali a ruandai mészárlások elől menekülve jut el Belgiumba, majd az USA-ba, de lelki sebeire sehol sem talál gyógyírt. Petra az a nő, aki mellett végre igazán önmaga tud lenni, de vajon a szerelmük kibírja-e a megpróbáltatásokat?
Paul feladja jól jövedelmező irodai állását, mert kiölte belőle a szenvedélyt. Szabadon szeretne élni, kötöttségek nélkül. Dar es Salaamba utazik, hogy körbebiciklizze a Kilimandzsárót. Itt találkozik Petrával és Salival, akik szintén a boldogságot keresik
Mindeközben Károly, a csallóközi magyar emigráns akiből a hetvenes években Karol lett Pozsonyban, majd Charles Ausztráliában utolsó óráiban eléri, hogy újra együtt legyen a család.

A történet elején Petra, a szlovákiai magyar lány Tanzániába utazik műkincseket vásárolni egy galéria számára, azonban ez csak egy nagy utazás kezdete és a történetet alapozza meg, ennél sokkal több rejlik benne, mely igazán olvasás közben fog kiteljesedni.


Nagyon szerettem ezt a titokzatos Afrikai életmódot és tájat, úgy ahogy az írónő leírta. Számomra Afrika maga a csoda, rejtély és valami megfoghatatlan lazaság, melyre a könyvből áradó afrikai életérzés csak rásegítette.
Petra szemével maga Afrika a nagybetűs Kaland, melyre egy lány, aki nem függ senkitől és semmitől önszántából vállalkozik. Mit vállalkozik? Egyenesen beröppen a fekete kontinens legmélyére és megállja a helyét, a félelmeit legyőzve igyekszik a saját maga számára kijelölt úton haladni. A szereli szál, ami Petra és Sali között bontakozik ki Afrikában csak hab a tortán. Igazán érzelmes és szerelmes pillanatoknak lehetünk tanúi.

Úgy éreztem, hogy Petra akár valós személy is lehetne, igazi 21. századi független nő, aki nem feltétlen az anyaságot és az irodához köthető munkát tekinti az élete értelmének, hanem nem fél belevágni élete kalandjába és ezáltal megvalósítva az álmait. Ez számomra nagyon pozitívan hatott, végre egy karakter, aki nem félt kiteljesedni és ezt nem is szégyelli, emellett érezni lehetett, hogy jól érzi magát a bőrében. 

Nagyon szerettem a kultúrák találkozását és a művészetet becsempészve igazán érdekes volt megismerni egy műkincsek beszerzésére szakosodott iparág szereplőit. Ezen a vonalon sikerült egy bűnügyi szálat is beleírni a történetbe, ami szerintem pont jókor érkezett, mert feldobta a történetet és valahogy csatlakoztatta az Európa és Afrika között futó szálakat, melynek továbbra is Petra maradt a főszereplője.

Nagyon sok etnikai kérdést is felvetődik feszegetve a rasszizmus témakörét is a jelenben és a múltban egyaránt. Mindezt olyan formában tárja az olvasó elé, hogy engem is elgondolkodtatott és megérintett a téma. 

Itt rá is térnék a múltbeli szálra, mivel Petra emlékein át megismerjük a Csehszlovák régió küzdelmét az 1980-as években, amely annak ellenére, hogy magyarként Magyarországon éltem az 1980-as években, mégis oly közeli volt és sok emlék visszatért olvasás közben, amit gyerekkoromban megéltem és átéltem itthon. Emellett számos olyan plusz információval gazdagodtam, amely számomra sem volt evidens, de valóban megtörtént a szlovákiai magyarokkal.


Szerintem ez egy olyan regény, amelyet érdemes elolvasni akkor is ha egzotikus tájakra vágyunk és akkor is, ha a történelem egy szeletéből szeretnénk egy kis harapást. Akik megélték az 1980-as éveket azok számára emlékeket és érzéseket fog előcsalogatni a könyv, talán olyanokat is, melyeket már rég a tudatunk elzárt részén tárolunk. A fiatalabb generációnak pedig számos olyan történelmi érdekességet tartogat majd, amit érdemes megismerni, hiszen itt élünk a szomszédaink mellett, akikről mi magunk sem tudunk sok olyan tényt, amit ez a regény feltár.

A fekete kontinens egy kis sötét történelmi darabkáját is megismerjük, melyről talán eddig csak elvétve, vagy éppen egyáltalán nem is hallottunk. Az Afrikáról becsempészett történelmi adalékot is nagyon érdekesnek és szívbemarkolónak találtam, elszorult néha a torkom is.

A történelmi részektől pedig nem szabad megijedni, hiszen igazán olvasmányos formában tárul fel, belengi a könyvet, mint egy finom pókháló.

Akik félnek attól, hogy az írónő pusztán történelmi keretek között mozog, azokat megnyugtatom, hogy nem fognak ők sem csalódni, sőt rengeteg kellemes élmény vár rájuk is. A romantikus szál nem mindennapi és a végkifejlet is igazán formabontóra sikeredett, emellett pedig lesz még izgalom, mind Afrikában, mind pedig Európánba, hiszen Petra egy percet sem unatkozik és ezáltal mi olvasók is szárnyalunk a kontinensek között időben és térben egyaránt.

Az írónő oldala

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Petra nem szlovak lany, hanem szlovakiai magyar
Névtelen üzenete…
egyebkent szerintem kaprazatos a konyv
Kritta üzenete…
Javítottam, valóban igazad van, szlovákiai magyar lány és tényleg remek a könyv. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…