Ugrás a fő tartalomra

Anna Banks: Triton

Emma éppen most jött rá, hogy édesanyja egy réges régen eltűnt Poszeidón hercegnő, és az a tény megrengeti identitását. Félvérként az emberi világban különcnek és bogarasnak tartják, a Szirének között pedig utálat tárgya, ugyanis törvényeik szerint a félvérek által megérdemelt sors a halál.
Ha még ez nem lenne elég gond, édesanyja feltűnése a Szirének világában egymás ellen fordítja a két királyságot, Poszeidónt és Tritont. Vajon Emmának most mit kellene tennie? Teljesítse Galen kérését, azaz legyen biztonságban és reménykedjen a legjobbakban? Avagy érdemes lenne felvállalnia önmaga felfedésének kockázatát- és az ajándékáét-, olyan emberek életét mentve meg így, akiket sosem ismert?

Ismét belevetettem magam a szirének titokzatos világába. A sorozat első része, a Poszeidón után már nagyon vártam, hogy ismét találkozhassak Emmával, Galénnal, Tóraffal és Rainával, hiszen az előző részben ők voltak a kedvenceim és most is teljesen elvarázsoltak. Magas elvárásokat támasztottam velük szemben és elárulom nem kellett csalódnom, szerencsére. Oly sokszor megesik velem, hogy egy sorozat első részét szerettem, de a többi már nem tud valamiért lázba hozni, kihuny a fény és ezáltal elveszik a varázs, de a Szirénia öröksége sorozattal ez nem fordult elő. 

A Triton teljesen más volt, mint az első rész, a Poszeidon, egy kicsit úgy éreztem, hogy igyekszik több akciót belevinni az író szárazföldön és vízen egyaránt, ami nem feltétlen tett jót a történetnek. Túlnyomó többségben a víz alatti világban történtek az események, de a szárazföldön is zajlottak nagy találkozások, mellyel szép kavarodást idézett elő az írónő a szirének világában. 

Ami számomra továbbra is üdítően hatott az az elbeszélés mikéntje, az ahogy Emma E/1 elbeszélése kiegészül és váltakozik Galén E/3-as mondandójával. Nem egy szokványos séma, de ez is kifejezetten jót tett a cselekménynek, felpezsdítette. 

Talán az volt az egyetlen negatívum, amit a regény vonatkozásában fel tudok hozni, hogy kicsit túl sok volt benne az akció, ami  Emma és Galén romantikus kapcsolatát picit háttérbe tolta. 
A szirének világa azonban továbbra is elvarázsolt, minden olyan meseszerű, de mégis valóságos volt. Betekintést nyertünk a lenti világ igencsak bonyolult működési rendszerébe és sok-sok titkot is megtudhattunk, mindamellett, hogy az is kiderült, hogy némiképpen fajgyűlölők a szirének, nehezen fogadják el a másságot, ami talán félelemből, talán a történelmükből gyökeredzik. A szirének meglepő módon jelen esetben igen sok gyarló emberi tulajdonsággal vannak felruházva, amely számos ütközőpontot biztosított a történet során. 

A karakterek továbbra is izgalmasak és szerethetőek voltak, bár most sokkal több indulatot is sikerült kiváltaniuk belőlem, ami állítom, hogy sokat lendített a történeten, hiszen nem volt egyhangú és folyamatosan hatott az érzelmeimre, hol a magasba emelt, hol pedig úgy éreztem, hogy ennél már nem lehet lejjebb süllyedni a víz alatti világban sem.  


Végre az is kiderült, hogy Galén, Raina és Emma milyen csodálatos képességekkel rendelkezik, én Raina képességét nagyon szerettem, igazán szemléletesen írta le az írónő ahogy kibontakozik a képessége, amit először még ő maga sem ismer fel és félelemmel tölti el. 

Emma és Galén között továbbra is megvan a vibrálás, amit én személy szerint nagyon szeretek ebben a sorozatban. Két kiváló karaktert sikerült összepárosítani, akik erősítik egymást és akiket a mellékszereplők, úgy, mint a továbbra is lenyűgöző és vicces Tóraf, valamint Raina tökéletesen kiegészítenek.
Egyedül Emma anyukája maradt meg semleges mellékszereplőként nála nem éreztem fejlődést, ezért kíváncsi vagyok, hogy a trilógia 3. részében milyen szerep jut számára, mert nehezen tudom elképzelni, hogy az írónő meghagyja a halak szintjén ezt a karaktert, ideje lenne szirénné emelnie. 
Írom ezt annak ellenére, hogy a feszültséget jelen esetben Nália, azaz Emma anyukája váltja ki, de mégsem ő viszi a vezérszálat. 

Miután az utolsó oldalt is elolvastam rá kellett jönnöm, hogy mennyire vonzó ez a titokzatos világ és már csak egy rész van hátra, amit egy kis szünet után ki szeretnék élvezni. Úgy gondolom, hogy a sorozat egyes részei között beiktatott kis szünetek igencsak jó tesznek és úgy tél környékén szeretném belevetni magamat az újabb történetbe, ami reményeim szerint legalább ilyen élvezetes lesz, mint ez a rész volt.

Összegezve

A víz alatti világ leírása még mindig csodálatos, kedvet kap az olvasó elmerülni a nagy kékségben és meglesni ezt a mesevilágot, valamint kiegészíteni/felfrissíteni a mitológiai tudását.
A borító pedig ismét zseniális, a kék csodás árnyalataival elkapja a lényeget és szinte tapintani lehet a lüktetést, ami végig kulcsmotívuma a történésnek. 

A függővég most elmaradt, de egyáltalán nem bánom, mert úgy érzem, hogy ebbe a világba bármikor szívesen betekintek legyenek bármilyen életfázisban a szereplők, kíváncsi vagyok, hogy milyen meglepetéseket tartogat a sorozat következő kötetet, a Neptun.

A könyvet bátran ajánlom fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hiszen egy csodás rejtett világ bontakozik ki a szemünk előtt, a jó és a rossz  harcával és jó adag romantikával ötvözve.  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…