Ugrás a fő tartalomra

Gyerekeknek ajánlom: Sir Steve Stevenson: Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál (Agatha nyomoz 4.)

Agathának és Larrynek ezúttal nem kisebb feladat jut, mint felderíteni… egy gyilkosságot. Egy orosz diplomata egy bűntény áldozatául esik, éppen az Eiffel torony tetején. Az unokatestvérek késlekedés nélkül a tettes nyomába erednek. Csak egyetlen kiindulási pontjuk van, az áldozat utolsó szavai: vörös rózsa. Vajon elegendő lesz Agatha éles esze, hogy egy olyan hatalmas városban, mint Párizs, megtalálják a bűnöst? Az ifjú nyomozókat most is elkíséri Mr. Kent, a komornyik és Watson, a macska.

Bevallom, hogy amikor megláttam, hogy Agatha nyomoz címmel megjelent egy gyerekkönyv, ráadásul sorozatként, egyből az egyik kedvenc karakteremre Agatha Raisin-re asszociáltam. Mivel M.C. Beaton könyveit és nyomozónő karakterét igazán kedvelem, megörültem, hogy esténként a kisfiammal történő közös olvasások keretében a gyermekeknek szóló Agatha változatot is megismerhetjük. Gyorsan be is szereztem pár Sir Steve Stevenson által írt Agatha nyomoz kötetet, ami szép sárga színével még igazán vidám hangulatot is kölcsönöz, pedig akkor még bele sem kezdtünk az olvasásba. 

Agatha, Larry és Mr. Kent az inas ezúttal Párizsban kezdik üldözni a bűnt, a korábban megjelent kötetekkel ellentétben most valódi gyilkosság kerül a középpontba, nem pedig egy elveszett tárgy. Ettől talán picit megijedhetünk, mint szülők, de nálunk abszolút nem okozott ez végül problémát, mivel nem túl látványos a halál körülményeinek leírása, de mégis lehet érezni, hogy itt most egy picit komolyabb téma kerül a középpontba. A történet szerint egy orosz diplomatát ölnek meg egy étterembe, mégpedig méreggel. A méreg általi halál talán még elfogadható a célközönség számára is, hiszen 8-12 éves gyerekekről van szó, így akiknek ajánlják ezt a sorozatot már találkoztak azzal a ténnyel, hogy a mérgezésbe bele lehet halni, sőt már tudják is ennek tényét kezelni. Így úgy gondolom, hogy ez pont azon a határvonalon egyensúlyoz, ami még elfogadható, mivel az egyéb médiumoknak köszönhetően a gyerekek már elég korán találkoznak ennél sokkal súlyosabb bűncselekményekkel, akár akarjuk, akár nem szinte lehetetlen is teljesen elszeparálni őket a hírektől és minden olyan műsortól, amiben gyilkosságot említenek, de ez már egy másik téma, amibe most nem mennék bele.

A nyomozás alapjáraton elég egyszerű, a korosztálynak pont megfelelő, nincsen túlbonyolítva. Nem mondom, hogy rossz volt a logikai felépítése a könyvnek, mert tudom, hogy nem lehet egy Agatha Christie regénnyel összehasonlítani, de én több buktatót is felfedeztem, ami a gyerekeknek ahogy észrevettem nem tűnik még fel és remek szórakozást nyújtott az Agathaval történő közös nyomozás. Voltak izgalmasabb és mulatságosabb részek egyaránt, mindvégig remekül szórakoztunk olvasás közben, ami pár estét vett igénybe, vélhetően, ha nem esti olvasásnál vettük volna elő, akkor sokkal gyorsabban haladtunk volna, de így is jó volt.
Ennek köszönhetően estéről estére vártuk, hogy tovább haladjunk, ezáltal közelebb kerüljünk a rejtély megfejtéséhez.

Egy kis személyes észrevételem lenne azzal kapcsolatban, hogy egy-egy rész még magyarázatra szorult, ami miatt picit meg-meg kellett állnunk, például a francia szavak becsempészése a könyvbe, vagy például a hidegháborús események. Ez utóbbinál igencsak össze kellett magamat szedni, hogy mit is mondjak ezzel kapcsolatban egy 10 évesnek, ráadásul már éppen lefekvés közeli állapotban. 

Ami még nekem picit furcsának hatott, hogy Larry egy felnőttől, a tanárától veszi át a nyomozás terhét. Kisfiamnak, akivel együtt olvastuk a könyvet egyáltalán nem hatott furcsának ez a tény, lehet felnőttként keltett bennem ez pici ellenérzést.

Összességében a 8-12 éves korosztály számára egy izgalmas, az agyat és a képzeletet is megmozgató remek kikapcsolódás. Én személy szerint ajánlom akár együtt olvasáshoz is, mi nagyon szeretünk közösen is olvasni és ez pont egy olyan könyv, ami alkalmas erre. 
Ezek után valószínűleg még több Agatha nyomoz kötetet fogunk olvasni, mert mindkettőnknek tetszett.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…