Ugrás a fő tartalomra

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily kihívások könyve

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!


A Dash és Lily című könyvvel karácsony tájékán találkoztam, amikor is sok-sok kép keringett facebookon, aminek a fő témája a karácsonyi ajándékként kapott könyvek voltak. Ez a tendencia legfőképpen bloggerek oldalán volt tapasztalható, mert a többiek inkább megmaradtak a gyerek-kutya-kaja-karácsonyfa vonalon, ami nem baj, de ezeket gyakran átpörgetem, a könyveket viszont szinte minden alkalommal megcsodálom, annak meg kimondottan örülök, ha mindezt egy ízléses fotó kapcsán tehetem meg. Imádom amikor mindez a kakaós csiga/gőzölgő forrócsoki/cuki bögre kiegészítőkkel kerül megvalósításra, mintegy modern csendéletként, de picit kezdek eltérni a témától. Szóval mindig örömmel nézem az ilyen jellegű képeket és valahogy szemet szúrt, hogy ez a könyv igen sok képen szerepel. Elhatároztam, hogy amint lehet megnézem magamnak ezt a figyelemfelkeltő borítóval bíró, leginkább fiataloknak szóló kötetet. Mivel először a borítóval találkoztam, anélkül, hogy elolvastam volna a fülszöveget állíthatom, hogy nagyon bejött, nem tudom ki, hogy van vele, de a sok szívecske ellenére - amit alapjában véve nem szoktam díjazni - ez most nyerő volt, a vidám és színes utcarészlet pedig telitalálat.


http://www.ardorny.com


Majd jött és ment a karácsony és az új év első hónapja is, de nekem egy picit várnom kellett a könyvre, mivel csak a legutóbbi könyvtár látogatásom alkalmával tudtam elcsípni. Lévén, hogy a kötet célközönség a kamaszok és a fiatal felnőttek, ezért nem voltam benne biztos, hogy szeretnék-e egy saját példányt, így inkább vártam. 

Miután szépen elhoztam a könyvet rögtön belevágtam az olvasásba és röpke kettő nap alatt végeztem is vele. 
Ez a gyorsaság köszönhető volt annak, hogy az alapötlet nagyon egyedi volt és a stílus is kellemesen könnyed hangvételűre sikeredett, azonban sikeresen megmaradva a realitások mentén. 

http://www.pw.org/literary_places/strand_book_store

Úgy gondoltam, hogy annak ellenére, hogy a szerelem terén nem éppen most bontogatom a szárnyaimat New York és a karácsony miatt még szerethetem a könyvet, hiszen ebből a csodás városból is ígérkezett egy jó adag. Az pedig egy picit sem érdekelt, hogy a könyv a karácsony köré épül fel, mert én pont ugyanúgy bele tudok feledkezni az ünnepi hangulatba akár a nyár közepén is, mint decemberben, szóval a február még bőven belefért.

Az alapot egy "elveszett" notesz szolgáltatta, ami valójában csak arra várt, hogy egy arra érdemes megtalálja, felvegye a kesztyűt és ezáltal érdekesebbnél érdekesebb kihívásokat találjon ki egymásnak elhagyó és megtaláló egyaránt. A kis piros noteszt Dash az intelligens, de kicsit morcos, a karácsonyt pedig éppenséggel utáló kamasz találja meg és ezzel kezdetét veszi egy őrült bújócska, amikor Lily, a félénk, de érdekes lány a hunyó és Dash próbál folyamatosan elbújni, mindehhez a hátteret pedig a karácsonyi New York biztosította. 
A másik szálon pedig a két fiatal éli a saját életét, mely nem mentes a mai kamaszoknál is tapasztalható problémáktól. Érdekes csavarokat kölcsönöz a történetnek, hogy a hétköznapi szál mellett követhetjük nyomon a kis piros noteszben hagyott üzenetek alapján kibontakozó kapcsolatot, ami elé többször is akadályok gördülnek és egyáltalán nem lehetünk biztosak a végkifejletben. Bevallom néhol nekem túl érettnek tűnt a két fiatal gondolkodása és levélváltása...

"Vigyázz, mit csinálsz, mert soha senki nem az, akinek látni akarod. És minél kevésbé ismersz valakit, annál inkább hajlamos vagy azt hinni, hogy ő az, akit magadban hordozol."

Igazából a nagy durranás számomra elmaradt, amit én nagyon vártam volna. Inkább úgy jellemezném, hogy egy megbízható, könnyed, néhol humoros történetet olvashattam kellemes háttérrel megfestve. A karakterek egytől egyig kedvelhetőek voltak. Nagyon szerettem például a kicsit pikírt nagynénit, a jópofa, bár enyhén perverz nagybácsit is, igazi üde színfoltok voltak, emellett Lily és Dash is nagyon kedvelhetőek maradtak mindvégig, a maguk csodabogár módján. 

http://www.newyork.com/


Összegezve

Számomra olyan volt a történet, mint egy hullámvasút, voltak szárnyalások és zuhanórepülések, mert annak ellenére, hogy jó volt mégsem éreztem, hogy zseniális. Ez a hiány pedig pont a mélypontok miatt volt érezhető, hiszen voltak olyan részek, amikor már-már nem történt semmi és nem villanyoztak fel az események, csak csorgott a történet, aztán hirtelen jött egy vicces jelenet, vagy egy olyan történés, ami kimozdította a cselekményt a holtpontról és az ott és akkor jó volt. Annak örültem volna, ha végig azt érzem, hogy Huha!, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a célközönség részére ez az utóbbi idők egyik legjobb olvasmánya lehet, mert intelligens, vicces, fiatalos és egyedi.

Egy ilyen könyv után szerintem mindenki áhítozik a karácsonyi New York után és talán titkon reméli, hogy egyszer ő maga is rálel egy ilyen rejtélyes kis piros noteszre. 
Mert miért is ne létezhetne a valóságban is ez a notesz? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…