2015. szeptember 6., vasárnap

Fejős Éva: Máskülönben itt maradnék

A nagymamakorban lévő, de testben és lélekben is meglepően fiatalos Boglárka életre szóló meglepetést tartogat a családjának. Három felnőtt gyermekét és unokáit a Karib-térség egyik egzotikusan gyönyörű szigetére hívja karácsonyozni, de már a repülőúton közli velük: ez az utazás nem csupán egy drága és felejthetetlen ajándék a szeretet ünnepén, hanem komoly üzleti ajánlat, méghozzá nem kis téttel. Boglárka ugyanis egyáltalán nem egy szokványos tortasütögető nagyi, hanem vérbeli kalandor, aki a veszélyt, a szakmai kihívást és az eget-földet megmozgató szerelmet kereste egész életében. És mint ilyen, meglehetősen kritikusan szemléli élhetetlen utódait, ezért mindent megtesz, hogy felrázza unalmas és megszokott életüket. Vajon sikerül a terve, vagy csak ellenségeskedést szít a gyerekek között? Van-e titkos bejárás a szívébe, és ki őrzi a kulcsát már évtizedek óta? És milyen meglepetés várja a vakítóan fehér homokos tengerparton álló szállodában?

Egy remek kisregényről szeretném megosztani veletek a véleményemet. 
Fejős Éva neve nálam garancia a könnyed kikapcsolódásra, de sokáig nem tudtam, hogy kisregényt is ír. Ez a rövid regény mindössze 78 oldal, olyan kis zsebkönyves dolog ez e-book formátumban. Egy rövid idő alatt, pontosan egy szemvillanás alatt ugyanúgy a végére értem, mint ahogy megkedveltem a szereplőket. 

A történet egy belevaló, idős és kiterjedt családdal rendelkező nőről, Boglárkáról szól, aki független, rámenős és tudja mit akar, nem utolsó sorban pedig rejteget valamit a családja elől, talán nem is csak egy dolgot. Mindezt egy luxus nyaralás formájába burkolva kívánja megosztani a családjával. A titok megváltoztathatja mindannyiuk életét, melynek egy részébe már a repülő úton beavatja 3 gyermekét és azok családját. Nem mindenki fogadja kitörő örömmel a hírt és emiatt egy elég feszült légkörben elöltött utazás után érkeznek meg a gyönyörű szigetre, ahol kiderül, hogy helyére kerülnek-e a mozaik darabkái, vagy lesz, aki sértődötten távozik.

Nekem a szívembe lopta magát ez a történet és a szereplői egyaránt. Boglárkát, a főszereplőt nagyon makacsnak, talán picit gonosznak, de mégis igazán emberinek éreztem, igazán összetett személyiség, nálam abszolút kedvenc karakter lett. Idős kora ellenére mégis laza és fiatalos tudott maradni, annak ellenére, hogy egész életében keményen küzdött és mégsem lehetett maradéktalanul boldog, hiszen a titok folyamatosan árnyékként kísérte.

A történet ötletes, a leírás magával ragadó, a karakterek a regény rövidsége ellenére jól kidolgozottak, szinte megelevenedtek a lapon. Amit még ki szeretnék emelni pozitívumként, hogy a regény két idősíkon játszódik és a két szál fog összefutni és jutunk el Boglárka elbeszélése nyomán a rejtély megoldásához. Az olvasást nem érdemes karácsonyig halogatni, mert az ünnep nem játszik főszerepet a történetben, így akár egy esős őszi napon is üdítő kikapcsolódást fog nyújtani a picit fura, de szerethető család trópusi nyaralása, amit végig körbeölel a feszültség. 

Én személy szerint nagyon szeretném, ha lenne folytatása Boglárka és a családja történetének, mert kíváncsi lennék mi történt velük azután, hogy lehull a lepel. 


Összegezve

Egy remekül megírt kisregény, ahol a karakterek kidolgozottak, a történet magával ragadó. Mentes mindenféle túlzástól, pont annyit ad, amennyire egy kevés idővel rendelkező olvasónak szüksége van. Egy kisregény, amit egy falatra meg tudsz enni, de érzed, hogy még többet és többet szeretnél. 
Ajánlom azoknak akik kevés idővel rendelkeznek, azoknak, akik szeretik a családregényeket egy csipet titokkal és mindenkinek, aki hasznosan és lelket melengető olvasnivalóval szeretné eltölteni a szabadidejét, mert ebben a regényben biztos nem fog senki csalódni. 

A könyvet köszönöm az Erawan Kiadónak

Kiadó:          Erawan
Kiadás éve:   2014 (e-book)
ISBN:          9786155469206
Oldal:          78

2 megjegyzés:

Niki írta...

Jók az ilyen kis "zsebtörténetek", utazáshoz tökéletesek. :o)
Bár Fejős Évától rég olvastam már, utolsó alkalommal nem épp pozitív tapasztalatom volt vele, de a bejegyzésed hatására ezzel a rövid szösszel azért megismerkednék közelebbről is majd egyszer. :o)

Kritta írta...

Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet, tényleg olyan egyszuszra kis könyv. :)

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon