2018. június 11., hétfő

Jamie Oliver: Minden napra superfood - Az egészség és boldogság receptjei

„Nincs ebben semmi becsapás: lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni.”Jamie Oliver
„Köszöntelek a mindennapi superfood világában. Ígérem, hogy ezeket a lapokat forgatva bármelyik recept mellett dönts, jó döntés lesz. Mindegyik tükrözi a kiegyensúlyozott arányok filozófiáját és a megfelelő adagolást, hogy kellő mennyiségű ételt vehess magadhoz.
Mindegy, hogy melyik fejezetből melyik receptet választod – márpedig legalább 30 reggelit, 30 ebédet és 30 vacsorát találsz itt –, az leginkább az ízlelőbimbóidat fogja csiklandozni, és jóllakat – de abban is biztos lehetsz, hogy beleillik a kalóriák napi rendszerébe, és ennek köszönhetően jó erőnlétben fog tartani. A reggeli kevesebb mint 400 kcal, az ebéd és a vacsora pedig egyaránt 600 kcal alatt jár, szóval bőven van még hely nassolásra és italokra.” Jamie Oliver

Véleményem: 

Ha szoktatok követni instagramon (@hkrisztinablog), akkor láthattátok már, hogy elég hosszú ideig nagyon szigorúan tartottam - sőt még most is figyelek rá -  a 160 g-os szénhidrátdiétát. 

Ez a diéta nem a legegyszerűbbek közé tartozik, mert elég sokat kell számolgatni, figyelni az összetevőket, a megadott szénhidrát mennyiséget kötelezően el kell fogyasztani a napi 5-6 étkezés alkalmával, és még hosszan sorolhatnám. Szóval egy-egy diétás fogás elkészítése több odafigyelést igényel.
Ezért folyamatosan kerestem a segédanyagokat, könyveket, amelyek eligazíthatnak ebben az útvesztőben. Pont emiatt nagyon örültem, amikor a kezembe került Jamie Oliver-től a Minden napra superfood című receptkönyv, ami sokkal több, mint receptek és számok tárháza. Igazi segítség a mindennapokban, akár betegség, akár az egészséges életmód kialakítása miatt tartunk diétát. Természetesen a könyv diétától függetlenül, kizárólag az egészséges konyha alapjai és remek receptjei után érdeklődőknek sem fog csalódást okozni.

A könyv hathatós segítséget tud nyújtani a mindennapi táplálkozásunk egészséges mederbe tereléséhez, hiszen a receptek alatt a pontos szénhidrát mennyiség mellett még számos hasznos információt megtalálhatunk, grammban megadva. 

Amellett, hogy a kötetből csak úgy árad Jamie jókedve, az ételekhez való pozitív hozzáállása, valami más is átjön az olvasó számára, mégpedig a tudása. 

Ebből a könyvéből látszik meg igazán a főzés mögött álló szakmai tudása, amit eddig csak sejteni lehetett. Itt nem csak arról van szó, hogy összedob egy színes, kiváló minőségű hozzávalókból álló fogást, amit mi szépen lemásolunk és voilá! már kész is. Itt megmutatja, hogy a testünk és lelkünk mitől lesz egészséges, ráadásul hosszútávon. 

A tudását pedig remek szakemberektől szerezte meg. Tanult orvosoktól, kutatóktól, tanároktól, táplálkozástudományi szakemberektől és mindezt a tudást ebben a könyvében teljesítette ki, összegezte és megosztotta velünk, olvasókkal. 

Ahogy a könyvből is kiderül sosem késő egy egészségesebb életet választani, hiszen Jamie Oliver is csak a 40. születésnapja előtt picivel kezdte más szemmel nézni a körülötte zajló dolgokat, köztük az étkezést is. 

Továbbra is azt vallja, hogy némi kilengés megengedett, vagy éppen a nyalánkságok beépítése az egészséges étkezésbe, mert az ételekkel való jó viszony hosszútávon csak így tartható fenn. 

Számomra Jamie hozzáállása, az ételekhez való viszonya nagyon szimpatikus. Emellett tetszett, hogy törekedett arra is, hogy az egészséges ételek finomak és laktatóak legyenek, ne kelljen dönteni, hogy jól lakunk vagy egészségesen táplálkozunk. Én magam mióta megkaptam a könyvet már több receptet is kipróbáltam belőle, és állíthatom, hogy valóban jól tudtam lakni, valamint tényleg ízlettek is a fogások. A választék pedig igazán sokszínű, 30 reggeli, 30 ebéd és szintén 30 vacsora ötlet került terítékre. A receptekre pedig egy magas tudással rendelkező szakértői csapat a garancia, akikkel bizony Jamie sokat perlekedett, míg végül elfogadásra kerültek szakmailag és az általa elvárt kritériumoknak is megfeleltetve a receptek.



Az én kedvenceim (a teljesség igénye nélkül):

- szódás kenyér
- hordozható saláták befőttesüvegekben
- mexikói gazpacho
- gyors házi tortilla, pirított zöldség, chili, sajté és avokádó



Többször is átlapoztam a könyvet; volt, hogy csupán a gyönyörű ételfotókban gyönyörködtem, volt olyan, amikor bevásárlólistát készítettem a kinézett recepthez és néha csak olvasgattam.

Azonban legtöbbször az összefoglaló részekhez kanyarodtam vissza:

- A kiegyensúlyozott étrend
- A nagybecsű zöldségek, gyümölcsök
- A jó szénhidrátok
- A fehérje ereje
- A zsír nélkülözhetetlen
- Tejben-vajban
- Vízben az igazság
- Alkohol
- Szavazz a bioélelmiszerekre
- Forradalmasítsd a bevásárlást
- Alapvető tények az alvásról
- Akarsz száz évig élni?


Számomra ezek az összefoglalók nagyon hasznosak voltak, tömörek, érthetőek és informatívak. Nagyon illettek a könyv eredeti mondanivalójához. Személy szerint örültem, hogy a recepteken túl tényleg tárgyi tudást is nyújtott a könyv, segített eligazodni a super foodok világában. 

Ahogy a könyvben is írja: 

" Ha csupán néhány ötletet teszel a magadévá, már akkor is másként fogsz gondolkodni az ennivalóról."

Végül jöjjön a könyvből az egyik kedvenc receptem, ami nekem nagyon bevált, ami nem más, mint a szódás kenyér. 


Azt hihetnénk, hogy itthon macera kenyeret gyúrni, de elárulom, Jamie receptjével ez sem az. 


Szódás rozskenyér



Nagyon szeretem elkészíteni ezt az egyszerű, kelesztés nélkül pikk-pakk összeállítható tésztát. Semmiféle szakmai, gépi előkészületet nem igényelt, egyszerűen csak pár perc kikapcsolódást és finom ízeket nyújtott számomra.

Hozzávalók:

250 g teljes kiőrlésű liszt
100 g rozsliszt
50 g zabpehely
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 nagyobb méretű tojás
300 ml író vagy natúr joghurt
1 kávéskanál tengeri só

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg villával felvert tojást és  joghurtot/írót. Villával tovább keverjük, majd, amikor kezd összeállni lisztezett kézzel tésztamasszává gyúrjuk.
Kelesztésre nincs szükség!
2 golyót formázunk, az enyhén belisztezett tepsibe tesszük, és a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel. Kézzel kb. 3 cm-es koronggá lapítjuk a tésztát. Egy kés hegyével pedig x-et karcolunk a tetejébe.
190 C-os, előmelegített sütőbe tesszük. (gáznál 5-ös fokozat)
40-45 percig sütjük, a sütő középső rácsán.  Az alja kocogtatásra kongó hangot ad, a teteje pedig roppanós kérget kap.

A teljes elkészítési idő kb. 50 perc. 

KCAL 248
Zsír 3,3 g
Tel. zsír: 0,7 g
Fehérje: 10,4 g
Szénh.: 46.5 g
Cukor: 3,5 g
Rost: 6,5 g



A recepteket kezdő és haladó konyhaművészek egyaránt könnyedén el tudják készíteni, semmi ördöngösség. Jamie, továbbra is egyszerűen csak főz. 

A könyvet köszönöm a Park Könyvkiadónak

Eredeti Cím:
Oldal: 312
Megjelenés éve: 2016
Fordította: Dobos Anna


Jelen bejegyzés a krisztinakonyhaja.cafeblog.hu oldalon is megjelent! 


0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon