2016. október 26., szerda

Novemberi frissek - Amit érdemes a polcon tudni

Várható megjelenés 2016. november

Várható megjelenés 2016.11.01. Johann Hari:  A kábulat ára

Johann Hari - A kábulat ára - New York Time bestseller"Döbbenetes és elsöprő" Elton John

A drogellenes háború döbbenetes történetének első elbeszélése. Bátor nemzetközi tudósítás, melyben az írót személyes érintettség vezérelte a kábítószerfüggőség témájában.

2015-ben már pontosan egy évszázada lesz, hogy az Egyesült Államok hadat üzent a kábítószernek. De nincs okunk győzelmi táncot lejteni. A drogellenes háború centenáriumi évében Johann Hari újságíró a saját szemével látja, miként züllik el egyik közeli rokona, valamint volt barátja is a kokain és a heroin miatt... és talán ő maga is a drogfüggőség felé sodródik. De milyen is valójában a drogellenes háború? Mi Hari szerepe, és melyik történetben? A merész tudósító egy két éven át tartó, húszezer mérföldes útra indult ennek a harcnak a frontvonalán, hogy kiderítse, mit jelent a drogellenes háború világszerte, és hogyan léphetnénk túl rajta.

A kábulat ára drámai, személyes történetekre épül. Hari saját történetére, és azokéra, akikkel kutatómunkája és interjúi során megismerkedik: egy transzszexuális brooklyni kokaindíler, aki tudni akarja, ki ölte meg az anyját, és egy mexikói anya, aki éveken át kereste a sivatagban a lánya gyilkosát. Egy gyerek, akit a holokauszt idején egy budapesti gettóból csempésztek ki, és aki segített feltárni a függőség tudományos magyarázatát. Uruguay elnöke, aki éveket töltött katonai börtönben, és aki legalizálta a marihuánát, hogy megpróbáljon gátat szabni az országában dúló erőszaknak.

A kábulat ára erőteljes, lendületes és meggyőző könyv, mely képet ad arról, mennyire pusztítóak a drogok is, és a kormányok drogellenes erőfeszítései is. Egy emberibb jövőt mer álmodni.

Johann Hari írt többek között a New York Times, az LA Times, a Guardian, a Le Monde, a Slate, a New Republic és a Nation lapokban. Kilenc éven át volt az Independent rovatvezetője, és kétszer nyerte el az Amnesty International UK "Az év újságírója" címét. Az Editorial Intelligence- től "Az év kulturális kommentátora", a Stonewall-tól pedig "Az év meleg újságírója" díjat is megkapta. A kábulat ára az első könyve.

Várható megjelenés 2016.11.02. Fábián Janka: Koszorúfonat


Fábián Janka - KoszorúfonatAz 1867-es osztrák-magyar kiegyezés körüli ellentmondásos események híre a Zemplén megyei birtokra, Ágfára is eljut. Itt nevelkedik Lotti és Móric lányának, Tinkának a védőszárnyai alatt a két dédunoka, Ella és Blanka. A lányok sorsát megkeserítik a családi tragédiák, így kénytelenek elhagyni őseik birtokát. Ám a talpraesett nagynéninek köszönhetően az éppen rohamosan fejlődő fővárosban, Budapesten új otthonra találnak.
Ella Svájcba utazik, hogy régi álmát valóra váltva elvégezze az orvosi egyetemet. A húga, Blanka neveltetéséről eközben Lotti harmadik lánya, a bohém és nagyvilági bécsi dáma, Charlotte néni gondoskodik. A két lány eltávolodik egymástól, de szívük mélyén mindketten tudják, hogy életük végéig számíthatnak egymásra... Egy fiatalember felbukkanása azonban próbára teszi a testvéri szeretetet, miközben újabb tragikus események tépázzák meg a családot. Végül azonban a múlt már elfeledett árnyai közül ismét feltűnik valaki, akinek a segítségével Ella és Blanka is révbe érhet.
Fábián Janka regényében a történelem viharaitól sújtott Ághfay-kúria már jól ismert lakóival találkozhatunk ismét.



Várható megjelenés 2016.11.03. Elizabeth Hoyt:  A sötétség hercege

Elizabeth Hoyt - A sötétség hercegeMaximus Batten tizennégy évesen válik Wakefield hercegévé, miután szüleit egy rablás során kegyetlenül meggyilkolják. A férfi azóta járja St. Giles utcáit, és harcol a bűn ellen; reménykedve, hogy egyszer bosszút állhat. Egy sötét éjjel két hölgy segítségére siet, kimenekítve őket az erőszakoskodók karmai közül, amikor elkapja az egyik nő bátor, meg nem alkuvó pillantását. Mi lakozhat a szelíd vonások, az egyszerű, barna ruha mögött, ha a nő tekintete ennyire beszédesen erőt sugárzó?
Artemis Greaves úgy érzi, a sorsa gúzsba köti: társalkodónőként mosolyog, végszavaz, támogat és segít, de rendre csak a második, a harmadik vagy a leghátsó sorból. Mindig a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Mindennek ellenére Artemis független nő, aki képes magához édesgetni egy herceg kutyáit; hölgyhöz nem illő módon, cipőit levetve hajnali sétát tenni a herceg birtokán... és megzsarolni a férfit. Egy herceget, a St. Giles-i kísértetet. Egy dologgal azonban nem számol, hogy a köztük fellobbanó szenvedély fenekestül felforgathatja mindkettejük életét...

Elizabeth Hoyt könyve két olyan ember szerelméről szól, akiknek gyerekkoruk óta óriási felelősség nyomja a vállát; óvatosak, valódi arcukat harcos természetük mögé rejtik. Képesek-e arra, hogy az álarcukat levetve megmutassák a másiknak valódi lényüket, kivívva ezzel a maguk és egymás boldogságát?


Várható megjelenés 2016.11.03. Mai Jia: Kódfejtő

Mai Jia - KódfejtőA Rong család vagyonos és tehetséges tagjai a tartomány legfontosabb egyetemének alapítói és vezetői. Egy nap fiatal nő jelenik meg náluk, aki azt állítja, hogy a család fekete bárányának gyermekét hordja a szíve alatt. Miután belehal a szülésbe, a család magához veszi a csecsemőt.
A kisfiúról, Jinzhenről hamarosan kiderül, hogy autisztikus személyisége kivételes intelligenciával párosul, így amikor elérkezik az ideje, kétes származása ellenére felveszik az egyetemre. Végzős korában a kínai titkosszolgálat beszervezi egy elit kódfejtő egységbe. Új munkahelyén látszólag nem csinál semmit: magányosan kóborol, olvas és egy, az őrülettel küzdő veterán kódfejtővel sakkozik. Ám titokban nekilát, hogy feltörje a valaha írt legbonyolultabb kódot... 

"Ha a kód egy hegy, akkor a kód megfejtése olyan, mintha megtalálnánk a hegy gyomrába rejtett titkot. A legtöbb ember először felmászna a hegyre, és ha feljutott a tetejére, akkor kezdené keresni. Ő azonban másként látott a dologhoz. Ő a szomszédos hegy tetejére mászott fel, és mikor feljutott, egy lámpával világította meg a szemközti hegyoldalt, majd egy távcsővel próbálta megtalálni a titkot."

Mai Jia (1964) tizenhét évet töltött a kínai hírszerzés világában, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg propagandaosztályán, majd 1997-ben a televíziónál helyezkedett el szerkesztőként. 1986 óta jelennek meg könyvei, a Kódfejtő az első magyar nyelven olvasható regénye, amely jóval több, mint letehetetlen kémregény: a zsenialitás és az őrület határán egyensúlyozó elme és egy kivételezett család története a huszadik századi Kínában.

Várható megjelenés 2016.11.04. Celeste NG: Amit sohase mondtam el

Celeste Ng - Amit sohase mondtam el"Lydia halott. De ők még nem tudják." Így kezdődik az 1970-es években játszódó regény, amelynek középpontjában egy ohióbeli kisvárosban élő kínai-amerikai család áll. Marylin és James Leenek három gyereke van, és Lydia a kedvencük: a szülők az ő életére vetítik rá minden félbemaradt álmukat, reményüket és nagyravágyó tervüket. De amikor Lydia holttestét kifogják a házukhoz közeli tóból, a család addig is törékeny egyensúlya végképp felborul. Titkok, elvágyódás és a múlt zsákutcái - az Amit sohase mondtam el thriller, de közben megindító történet is, amelyet nem lehet letenni, végeredményben pedig finom megfigyelésekkel teli, érzékeny jellemrajz egy különös, de hallatlanul emberi és életteli családról, amelynek tagjai szüntelenül azért küzdenek, hogy jobban értsék egymást.



Celeste Ng kínai bevándorlók gyermekeként született Pittsburghben, jelenleg Massachusettsben él a férjével és a kisfiával. Ez az első regénye, amely megjelenésekor rögtön óriási bestseller lett, és osztatlan kritikai sikert aratott. Az Amit sohase mondtam el 2014-ben "Az év könyve" lett az Amazonnál, többek között APALA- és Alex-díjjal jutalmazták.

Várható megjelenés 2016.11.10. Heidi W. Durrow: A lány az égből



Heidi W. Durrow - A lány az égből - New York Times bestseller*** BELLWETHER-DÍJAS REGÉNY ***

Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején.
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.

A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást.

"A lány az égből - szárnyal... Energiájáról az élénk színekkel megrajzolt szereplők gondoskodnak, s az, ahogyan egymást látják. Durrow-nak fantasztikus füle van a párbeszédekhez, képes egyetlen sorral remények és félelmek egész tárházát életre kelteni."
- New York Times 

"Ígéretes debütálás... [Durrow] modern történetet szőtt identitásról és túlélésről."
- The Washington Post 

"Komplex és komoly regény a félvér amerikaiak életéről... Magával ragadó és elgondolkodtató olvasmány"
- Minneapolis Star Tribune 

"Megindító, csodálatos első regény... Durrow erőt sugárzó regénye méltó rá, hogy helyet kapjon az amerikai életérzés klasszikus történetei között."
- The Miami Herald 

"Durrow Rachelje fiatal félvér nő, akit semmiképp sem neveznék tragikus szereplőnek. Bár bonyolult utat tesz meg az elidegenedés és a kétségbeesés útvesztőjében, végül olyan nővé érik, akinek saját hangja van, és nyitott a világ számtalan lehetőségére... Emelkedj fel! Szárnyalj! Lépj tovább! Elegáns csomagolásban ezt az üzenetet kapja kézhez az olvasó." 
- The Huffington Post 

"Feszes próza, konfliktusos végkifejlet, és mély reflexió rasszizmusra és faji identitásra: ezek visszhangoznak a műben, anélkül, hogy az politikai vagy bármilyen más túlságosan konkrét üzenetet közvetítene, miközben a történet egyszerre működik mind modern felnőttéválási meseként, mind releváns társadalmi kommentárként."
- Publishers Weekly

Várható megjelenés 2016.11.10. Nicholas Sparks: Válaszúton

Nicholas Sparks - VálaszútonA jóképű, biztos egzisztenciával rendelkező Travis Parker megrögzött agglegény: szabadidejében vízi sportoknak hódol, a barátaival találkozik, vagy éppen a nagyvilágban utazgat. Első látásra úgy tűnik, könnyedén veszi az életet - és a nőket is: elég gyakran váltogatja a barátnőit. Egy nap azonban új lakó költözik a szomszédos házba, a fiatal és csinos Gabby. A nő sok mindenben az ellentéte, de a párkapcsolatok terén biztosan különböznek egymástól: alig várja, hogy a barátja feleségül kérje, és családot alapítsanak. Travis és Gabby az életmódjuk miatt azonban nehezen férnek meg egymás mellett. A nő egy kimerítő hét után úgy dönt, rendreutasítja az éjszaka hangosan zenét hallgató szomszédját. Dühösen átmegy hozzá, hogy leteremtse, de minden másként alakul, mint ahogy eltervezte...
Nicholas Sparks (Engem láss!, Mindig van holnap, Eltékozolt évek) megható, ugyanakkor elgondolkodtató regényében egy sorsdöntő kérdés előtt álló ember lelki küzdelméről olvashatunk, akinek arra kell megtalálnia a választ, hogy meddig hajlandó elmenni a szeretet nevében.



Várható megjelenés 2016.11.11. Peter Freestone: Freddy Mercury

Peter Freestone - Freddie Mercury"Tizenkét évig napi kapcsolatban álltam vele... ennek jegyében főszakács, mosogató, pincér, komornyik, inas, titkár, írnok, takarító, gyerekfelügyelő (a gyerek ő maga volt) és személyi levelező voltam. Velem járt bevásárolni és műtárgyakat venni, én voltam vele, amikor a világot járta, együtt álltunk a siker csúcsán, és a szakadék alján. ...Én voltam a testőre, és én voltam az ápolója, amikor kellett." 
Peter Freestone Freddie Mercury személyi titkára volt. Vele lakott Londonban, Münchenben és New Yorkban; mellette volt a halála pillanatában is. Ezért úgy érezte, meg kell osztania a közös élményeiket az olvasókkal és úgy leírni az eseményeket, ahogyan ő látta belülről mindazt, amit a bulvárlapok elferdítettek. 
Freestone bemutatja mindazokat, akik valamilyen módon szerepet játszottak Freddie Mercury különleges, hol kicsattanóan vidám, hol pedig tragikus életében: olyan hírességeket, mint Elton John, Dave Clark, Elizabeth Taylor és Rod Stewart, de a névtelenségből előbukkanó szeretőket, a popszakma ezermestereit és haszonlesőit is.

Freddie Mercury 2016-ban lenne 70 éves, 30 évvel ezelőtt járt a Queen Budapesten, hogy az évtized egyik legfontosabb koncertjét adják a vasfüggöny mögött, és 25 éve annak, hogy a legendás énekest elragadta a gyógyíthatatlan betegség. Az utókor szerencséjére azonban Freddie Mercury zenéje és hangja örökre megmarad, hogy újabb és újabb generációkat varázsoljon el.

Várható megjelenés 2016.11.15. Lakatos Levente: Szigor II. - A pillangók ébredése

Lakatos Levente - Szigor II. - A pillangók ébredéseLiza szinte összeroppan kényszer szülte kapcsolatának béklyói alatt.
Az aranykalitka egyre szűkebb számára, a boldogság lehetőségétől is megfosztottan semmire sem vágyik jobban, mint hogy visszakapja szabadságát. Az összeomlás peremén egyensúlyozva egy botrányos éjszakát követően úgy dönt, hogy külföldre utazik.
A kormánypárt új szóvivője, Szentesy Igor veszélyesen mélyre merül a politikai hazugságok feneketlen tengerében. A férfi, a válófélben lévő elnök jobbkezeként számtalan külföldi útra hivatalos, ami éppen kapóra jön a számára: idegen nők ágyában hajszolt élvezetekkel vesz elégtételt darabokra tört szívéért.
A politikai érdekek által szétválasztott páros útjai egy görögországi este keresztezik egymást. A kettejük között fellángoló szenvedély újabb fájdalmat szít vagy ezúttal kegyelmet gyakorol felettük a sors? 
A kétszeres Aranykönyv-díjas Lakatos Levente hatalmas sikernek örvendő Szigor című regénytrilógiának második kötetében érdek és érzelem ismét összecsap. 

Arcpirító erotika és gyilkos hatalmi játszmák csipetnyi humorral megszórva - lépj be Szigor világába!


Várható megjelenés 2016.11.15. Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Elena Ferrante - Briliáns barátnőmFerrante-láz (Ferrante fever) - így nevezték a jelenséget, amely pár éve a "Nápolyi regények" megjelenésekor végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy a napokban bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét. 
Elena Ferrante nagy fába vágja a fejszét, a mozgalmas egyéni történetek után ezúttal két nápolyi lány, Lila Cerullo és Elena Greco évtizedeken át tartó barátságáról mesél, az ötvenes évektől napjainkig.
A tetralógia Első Könyve, a Briliáns barátnőm a két főszereplő kislány- és kamaszkorát, valamint számos mellékszereplő életét írja le Nápoly egyik szegény lakótelepén. 
A szerző lépésről lépésre követi a két lány nővé érését, személyiségfejlődését, egymásra gyakorolt hatását, szövetségük és rivalizálásuk történetét, a jó és rossz érzéseket, melyek évtizedeken át alakítják szoros barátságukat. Bemutatja továbbá több mint ötven év kulturális és szociális változásait, melyek hatásai átalakítják a városrészt, Nápolyt, Olaszországot és kettejük viszonyát. Mindezt a szerzőtől megszokott lendülettel és könyörtelen alapossággal, ugyanakkor különleges, egyszerre mély és könnyed, olvasmányos stílusban. 
Többet nem szeretnénk elárulni, hogy ne rontsuk el az olvasás örömét. 
Bárcsak sose érne véget, kívánja az olvasó. És nem is ér véget. Jobban mondva amikor ez a kötet befejeződik, ahogyan Lila és Elena gyermek- és kamaszkora, újabb nagy változások küszöbén állunk, melyek összekuszálják a két szívbéli barátnő életét. Az elkövetkező időket, a fiatalságtól egészen az időskorig, további három regény mutatja be. A megszállott olvasónak ez is élvezetet nyújt: a várakozás, a vágyakozás a folytatás után, a reménykedés, egy kis öröm a közeli jövőben napjaink megannyi keserűsége között.
Elena Ferrante a Tékozló szeretet és az Amikor elhagytak szerzője, mindkét könyvéből film készült, Mario Martone, valamint Roberto Faenza rendezésében. La Frantumaglia (Gondolatgomolygások) című műhelynaplója saját írói tapasztalatairól beszél. 2006-ban jelent meg Nő a sötétben című regénye, 2007-ben pedig a gyerekeknek szóló La spiaggia di notte (Éjjeli strand).

Várható megjelenés 2016.11.18. Julianne Donaldson: Blackmoore

Julianne Donaldson - Blackmoore"Julianne Donaldson klasszikus szerelmi története vibrál a fojtott feszültségtől, miközben a szereplők féltőn óvják a titkaikat és a szívüket..." (Deseret News)

Kate Worthington jól tudja, hogy soha nem mehet feleségül kiszemeltjéhez, ezért elhatározza, Indiába utazik, hogy megzabolázza nyughatatlan lelkét, és megszabaduljon kellemetlen családjától. Kotnyeles édesanyjának azonban más tervei vannak. Az asszony alkut köt Kate-tel: elutazhat Indiába, de csak akkor, ha egymás után három házassági ajánlatra is nemet mond.
Kate, hogy teljesítse a megállapodást, az impozáns Blackmoore-i kastélyba utazik, és kedves gyerekkori pajtásához, Henry Delafieldhez fordul segítségért.
Ám ha szívügyekről van szó, nincs helye alkudozásnak, és a legalaposabb tervek is dugába dőlhetnek. A zord, szeles észak-angliai partvidéken Kate végül kénytelen szembenézni az igazsággal, amit még saját maga előtt is titkolt.
Lehet, hogy éppen az a házassági ajánlat szabadítja meg a szenvedéseitől, amit feltett szándéka elutasítani?
Az 1820-as években játszódó Blackmoore igazi romantikus regény, egy fiatal nő magával ragadó története, aki komoly áldozatok árán tanulja meg, hogy a szívére kell hallgatnia."

Várható megjelenés 2016.11.21. Helen Fielding: Bridget Jones babát vár


Helen Fielding - Bridget Jones babát várBridget Jonest egyre többet kínozzák az Önelégült Anyák, folyton figyelmeztetve rá, hogy ketyeg a biológiai órája: most kell szülnie, ha még szülni akar valaha. Meg hát maga Bridget is már mindenhol terhes anyákat lát. Igaz, továbbra sem veti meg az italt, és ez hallucinációkat is okozhat - de ez biztos, hogy folyton klasszikus Bridget Jones-os helyzetekbe sodorja őt. Mondjuk, romantikusnak látszó röpke kalandokba.

És egyszer csak Bridget azt gyanítja, hogy elkezdődött nála a klimax. De egy terhességi teszt hamar kideríti, hogy nem erről van szó. Bridget terhes! Áldott állapotban van! Igaz, nem egészen úgy esett meg a dolog, ahogy álmodott róla, de attól még boldog. Már amennyire boldog lehet a kismama, akinek agyában az ultrahangos vizsgálat és a terhestorna megható (vagy épp vicces) pillanataiban is egyre az dörömböl az agyában: "De ki az apa?"






Várható megjelenés 2016.11.25. Tamas Garam: Angéla

Tamas Garam - AngélaEgy természetfeletti képességekkel rendelkező kamaszlány nem mindennapi kalandjai a szerelemmel és a túlvilággal.

Bergmann Angéla éppen a tinédzserek szerelmi kalandokkal fűszerezett mindennapjait éli, amikor felfordul az élete: egy házibuli közben fény derül hátborzongató képességeire. Azonnal a Vatikánba hívják egy különleges munkára, melynek során belebotlik egy pszichopata érsekbe és bűnszövetkezetébe. Később egy tibeti szerzetes oldalán megtalálja nemcsak a békéjét, de az igaz szerelmet is. Angéla gyerekes viselkedése és vágyakkal terhelt élete hamar átalakul és megcsillan benne valami más.

Képes lesz Angéla elmenekülni a gonosz társaság hálójából és megakadályozni egy minden embert érintő összeesküvést. Vajon tud-e választani a saját élete és másoké között?

Tamas Garam bemutatkozó regényében egyedi, szókimondó, nyers erotikától lüktető stílusban bont ki előttünk egy új világot, miközben elgondolkoztatja az olvasót nemcsak a túlvilágról, de az élet értelméről is.

Várható megjelenés 2016.11.25. Stefan Hertmans: Háború és terpentin

Stefan Hertmans - Háború és terpentinA nagyapja nem sokkal a halála előtt, 1981-ben adott Hertmansnak két teleírt füzetet: a visszaemlékezéseit. A történetek alapján, amiket gyerekkorában hallott, az író gyanította, hogy felkavaró dolgok lehetnek bennük, és évekig nem merte elolvasni. Amikor végül mégis megtette, nem sejtett titkok tárultak fel előtte: egy szinte középkori, nyomorúságos gyerekkor a tizenkilencedik század végi Belgiumban, úgyszólván egy másik bolygón, "falvak és földutak, lovas kocsik és gázlámpák, mosókádak, imaképek és konyhakredencek planétáján, ahol negyvenévesen is már öregek voltak a nők, zárdába dugták a makrancos polgárlányokat, és mindenhatók voltak a plébánosok"; borzalmakkal teli fiatalkor az első világháború vérzivatarában, miután "az 1914-es évben egy Gavrilo Princip nevű kis ágrólszakadt szerb nem is egészen jól irányzott pisztolylövése foszlányokra szaggatta a régi Európa szép illúzióját"; aztán egy meglelt, majd elvesztett nagy szerelem története, s a festészet csöndjében szublimált bánaté, a szívós belenyugvásé. Egy elfeledett háborús hős története, aki hosszúra nyúlt földi léte során örökösen ingadozott "a fáradalmas, teljes élet és a csendes, vigasztalást adó festészet között".

A memoárokból, saját gyerekkori emlékeiből és nagyapja festményeinek belső történeteiből Hertmans költői szépségű regényt írt, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb belgiumi és hollandiai könyvsikere lett, több rangos irodalmi díjat is elnyert, és azonnal kortárs klasszikussá vált.

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon