Ugrás a fő tartalomra

Dolores Redondo: A csontok öröksége - Navarra-trilógia 2.

Elkezdődik ​​Johana Márquez mostohaapjának bírósági tárgyalása. A pert figyelemmel kíséri a várandós Amaia Salazar felügyelőnő, aki egy évvel azelőtt felderítette az úgynevezett „basajaun-bűntetteket”, amelyek félelemben tartották a Baztán völgyét. Amaia bizonyítékokat gyűjtött Jasón Medina ellen is, aki a „basajaun” modus operandiját utánozva megerőszakolta és megölte Johanát, a felesége kamaszkorú lányát. A bíró hirtelen bejelenti az ügy lezárását, ugyanis a vádlott öngyilkosságot követett el. Az általános felháborodás közepette Amaiát hívja a rendőrség, ugyanis a vádlott a felügyelőnőnek címzett búcsúüzenetet hagy, amelyben mindössze egyetlen szó szerepel: „Tarttalo”. Ez indítja el a második kötet izgalmas és érdekfeszítő cselekményeit egészen a végkifejletig.
A spanyol krimi-trilógia a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy falvainak sajátos világát mutatja be, melyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. A thriller műfaj klasszikus elemein túl olyan természeti leírásokkal, pszichológiai elemekkel ötvözve, mellyel a műfaj kereteit feszegeti. Megjelenése után hazájában azonnal sikerkönyv lett, csak Spanyolországban 26 kiadásban jelent meg, azóta 28 országban adták ki. A megfilmesítés jogait Peter Nadermann (A tetovált lány) és a Constantin Film (A parfüm; Pompeii) vette meg.

Az első rész, A láthatatlan őrző elolvasása után éreztem, hogy muszáj folytatnom a trilógiát, mert van benne spiritusz és lehetőség. Szerencsére most sem kellett csalódnom a megérzésemben.

A Baztan-völgyben játszódó krimi-trilógia második része ismét élvezetes olvasmányt nyújtott, sőt azt kell mondanom, hogy még az első résznél is kiforrottabb és a következetes történetvezetésnek, valamint a érdekes misztikus elemekkel átszőtt történetnek köszönhetően a skandináv krimik mellett trónkövetelő lehet a krimi kategóriában.

Képtalálat a következőre: „tarttalo”
Tarttalo
Egy év telt el az első rész történései óta, ahol a Basajaun szedte áldozatait, azonban a gyönyörű spanyol vidék és az ott élő emberek továbbra sem lehetnek nyugodtak, hiszen a környéket újabb gyilkosságok és rejtélyek tartják rettegésben. A szálak a múltba nyúlnak vissza és a felügyelőnő sem lehet nyugodt, hiszen a gyilkosok neki üzennek és ezáltal a misztikus "Tarttalo" nyomába kell erednie, hogy kiderüljenek az összefüggések és  a csontok rejtélye a helyére kerüljön.

Szerettem ahogy a nyomozást szakszerűen és logikusan építi fel az írónő, illetve azt is csodálom, ahogy a ősi baszk mitológiát és hagyományokat beépíti egy 21. századi cselekménybe. Teszi mindezt olyan könnyedén, hogy szinte elmosódottnak érezzük a határokat a miszticizmus és a valóság között. 

Most sem egyszerű krimire kell gondolnunk, mert véleményem szerint sokkal inkább a thriller elemeit hordozza magában, mivel a lélektani vonalra nagy hangsúlyt fektetett az írónő, mely kedvez azoknak, akik kicsit tartanak a durva thrillertől, vagy éppen a horrortól. 

Dolores Redondo továbbra is remekül fokozza a feszültséget az első laptól az utolsóig, mindvégig úgy éreztem olvasás közben, hogy a hideg futkos a hátamon. Nagyon örültem annak, hogy a stílus is sokkal csiszoltabbá vált, amitől igazán kellemes volt olvasni és könnyen bele lehetett mélyülni  a Pireneusok rejtélyes világába.

Amaia Salazar felügyelőnő karaktere igazán nőies, hiszen anya lett, de mindamellett a munkában továbbra is nagyon kemény. Egy nagyon összetett jellemábrázolást figyelhetünk meg. A kemény zsaru külső alatt igazi küzdelmet folytat önmagával, a körülményekkel és emellett ízig-vérig 21. századi dolgozó anyaként a család és munkahely egyensúlyának megteremtésével is megvívja a csatáját.  

Amaia életútjáról ismét sok információt kapunk, ezt mindenképpen pozitívumként értékelem, hiszen nagyon közel érezhetjük magunkhoz azáltal, hogy egyre több és több információhoz jutunk úgy értjük meg egyre jobban azt is ahogy a munkájához, családjához és a völgyhöz viszonyul. Egy magas értelmi és érzelmi intelligenciával bíró jellemábrázolást figyelhetünk meg, egy olyan karaktert, aki logikusan gondolkodik, amellett fogékony a természetfelettire, amely szintén az összetett jellemábrázolást erősíti végig a regény során. 
Képtalálat a következőre: „cave”Számomra az egyik legkedvesebb női karaktert testesíti meg Amaia, hiszen nagyon nehéz olyan karakter megalkotni és átadni a regény lapjain, aki minden szempontból érdekes tud maradni az olvasó számára.

A család nőtagjai szintén sok töprengésre adtak okot. Szeretném kiemelni Amaia anyját Rosariót, aki döbbenetes és hátborzongatóan félelmetes, a jelleme és a mozgatórugója igazi kriminalisztikai és pszichológiai talány, mondhatni csemege a téma kedvelőinek. Szerettem volna még többet olvasni Rosarióról, mert nagyon érdekes és megfoghatatlan személyiség.

James, Amaia férje volt számomra az egyetlen olyan szereplő, akit nem találtam érdekesnek, sőt néhol picit idegesített is, mivel enyhén nőies jellemvonásokat tanúsít. Annak ellenére, hogy ez a jellemábrázolás vélhetően Amaia jellemét volt hívatott felerősíteni számomra mégis picit hiányérzetet hagyott maga után. Remélem a harmadik és egyben befejező részben tartogat még meglepetést James és teret enged majd neki az írónő.

A nyomozás menete és a gonosz kilétének titokban tartása nagyon jól sikerült. Szerencsére sötét karakterről nagyon kevés információt csepegtet az írónő, így mindvégig izgulhattunk és a nyomozás élvezetessé vált ezáltal. Találgathattunk egészen addig, míg hirtelen ismét jön egy információ, ami más útra terel minket. Zseniális feszültségfokozás!

A leírások továbbra is szemléletesek voltak, ami az atmoszféra szempontjából mindenképpen fontos tényező volt, hiszen ezáltal mi magunk is éreztük a nyirkosságot és a hideget, egy picit ott lehettünk a Baztánban.

Továbbra is bántották a szememet a könyvben fellelhető helyesírási hibák, de ettől függetlenül a cselekmény és a stílus miatt kedvenc krimi trilógiaként gondolok a sorozatra. 

Összegezve


Véleményem szerint így kell egy igazi izgalmas thrillert megírni. Nagyon szerettem a kialakított kapcsolati hálót múlt és jelen, miszticizmus és valóság között. Tudni kell olyan nyitott kérdéseket hagyni, amelyek arra ösztökélnek minden olvasót, hogy minél hamarabb olvashassa a következő részt és ezáltal választ kapjon az feldobott és levegőben hagyott kérdésekre, melyek időközben megmozgatták a fantáziánkat.

EXTRA 

 Külföldi borítók

Legado en los huesos (Trilogía del Baztán, #2)The Legacy of the Bones (The Baztan Trilogy, Book 2)Legado nos Ossos  (Trilogía do Baztán, #2)


A könyvért köszönet a Trivium Kiadónak

Megjelenés: 2015 (Eredeti megjelenés éve: 2013)
Oldal: 452
ISBN: 9789639367555

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…