Ugrás a fő tartalomra

Bob Logan: A kád-tenger kapitánya


A kád-tenger kapitánya
Szerző-illusztrátor: Bob Logan
Ajánlott korosztály: 2 éves kortól

Egy fehér szakállú tengerész bóbiskol hajóján...
Járd be vele ezt a titokzatos tengert!
Találkozz a hápogás helyett sípoló kacsákkal,
Egy ovis csoportnyi felhúzható aranyhallal
A kíváncsi cettel, aki labdázni hív,
És egy régi, Szappan nevű ladikkal!
Rájön a kapitány valaha, hogy milyen tengeren hajózik?

Bob Logan, elsőkönyves szerzőként korábban a Madagaszkár és a Derült égből fasírt c. mesefilmek elkészítésében vett részt, mint storyboard artist. 
A könyv szellemes, kissé retro rajzai remekül illeszkednek a történethez, így könnyedén éri el célközönségét, a legkisebbeket.

Bájos történet egy hajós kapitányról, aki a tenger helyett most a kádban hajózik és ott találkozik kalandos utazása során sok-sok kádlakóval, akiket mindannyian régi ismerősként köszöntünk. Hiszen ki ne ismerné például a sárga, sípoló gumikacsát? 

Érdekes gyermeki szemszögből ismerjük meg a kád "lakóit", akiket a gyermekek előszeretettel ruháznak fel valós tulajdonságokkal. Az ő kis képzeletük által egy-egy gumikacsa is valóságos óriás, de mélytengeri búvárok is nyugodtan kergethetik a krokodilokat. Ez a könyv pont ilyen sziporkázóan eleveníti meg az esti fürdőzések alkalmával gyermekeinkben is bizonyára lejátszódó történetek egy-egy kiragadott részletét. 

A kapitány karaktere valójában a csodás grafikákon keresztül jut el a legkisebbekhez is, hiszen ők még inkább vizuálisan tájékozódnak. A picit nagyobbak számára a könyv titka az egyszerűségében rejlik, köszönhetően annak, hogy nagyon egyszerűen és tömören fogalmazza meg az író a történéseket, semmit nem bonyolít túl, hagyja szárnyalni a képzeletet. A kicsiknek ennyi pont elég is, így is remekül megértik és el tudják képzelni a képekkel összhangban a történetet. A nagyobbacskák pedig tovább is gondolhatják a kicsi, ősz kapitány kádban játszódó tengeri kalandjait, a bálnákkal való találkozáson át a megvívott tengeri csatákig. 

Az illusztráció remekül sikerült, kicsik és nagyok képzeletét egyaránt megmozgatja még én is szerettem a gumikacsák között hajózó kapitányról készült képet, mosolyt csalt az arcomra. 

Oldalról oldalra egy-egy pici leírást kapunk arról, hogy mi zajlik a kádban és ezáltal haladunk előre egészen addig, míg a kád vízét le nem eresztik és a kapitány is meg nem pihenhet. 

Összegezve

Kalandos utazás kicsi gyermekeinkkel, akik még hisznek abban, hogy a vízzel teli kád lehet akár egy tenger is és hiszik hogy valóban ők irányítják a kád játéknépét. 
Könnyed felfedező utazás, remek illusztrációval gazdagítva.
Igazán vicces kis történet, jó volt olvasni  kisfiammal közösen egy esti fürdés után, pedig ő még nem is a legkisebb korosztályba tartozik, de a végén a vicces befejezést ő is értékelte. 

A könyvért köszönet a Betűtészta Kiadónak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…