2015. december 25., péntek

Rebecca Cobb: Valamicsoda

A történet főhőse és egyben mesélője egy kisfiú, akinek a kertjében, a cseresznyefa alatt keletkezett egy titokzatos lyuk. A gyermeki képzelőerőnek nem szabnak gátat a felnőttek, sőt beszállnak a játékba, ők is találgatnak, vajon ki lakik a lyukban, és hagyják, hogy a kisfiút magával ragadja ez a csodás rejtély. Sikerül vajon kitalálni, hogy ki lehet…







Ismét egy remek mesekönyvet szeretnék nektek bemutatni, ezúttal Rebecca Cobb munkáját. Az írónő nem csak a könyv szövegezéséről gondoskodott, hanem ő maga készítette hozzá az illusztrációt is, ez nálam kimondott pozitívum, szeretem, ha valaki kiaknázza a tehetségét és meg tudja mutatni, hogy egy teljes könyvet képes megálmodni. 

A mese olyan témából merít, ami minden kisebb gyermeket foglalkoztat, történetesen mi van akkor, ha találunk az udvaron egy ismeretlen eredetű és rendeltetésű lyukat. Ezt követően beindul a gyermeki képzelet, melyből a felnőttek sem maradhatnak ki. Szembekerül a gyermeki és a felnőtt fantázia világa. Egyből látjuk, hogy mi felnőttek mennyire földhöz ragadtak vagyunk, míg a gyermekek képzelete szárnyal és nem riad vissza attól sem, hogy akár egy sárkányt képzeljen a lyukba. Nagyon jól érezhető ez a kettősség. 
Mindamellett, ha jól figyelünk megjelenik az elfogadás is, hiszen az egyik kis barát tolószékben ülve kerül ábrázolásra, ami empátiáról tesz tanúbizonyságot és talán további kérdésekre ösztönzi a gyerekeket, ami által már egészen kis korban elfogadóvá válnak a másság iránt, vagy legalábbis elindulnak egy pozitív úton.  

"Anya szerint ez a lyuk egy kisegér házának a bejárata lehet"

Személy szerint nagyon szerettem az illusztrációkat, a maga egyszerű voltukban mégis izgalmasak, érdekesek és informatívak. A könyv legnagyobb erőssége nem a szövegezés, hanem egyértelműen a grafika. A képeket nézegetve még a legkisebbek is el tudják képzelni a történetet, anélkül, hogy olvasni kellene a mesét. A kicsit nagyobbacskák pedig azért fogják szeretni, mert ők maguk is könnyen el tudják olvasni az oldalanként megjelenő rövidke szöveget, akkor is, amikor még csak éppen ismerkednek az olvasás rejtelmeivel. Olyan szöveget találunk a könyvben, ami nem fogja megijeszteni, vagy éppen leterhelni az éppen olvasni tanuló gyermekeket, remek segédlet lehet ez a könyv.  

A szülők pedig az illusztráció által kapnak egy mankót, amivel újabb és újabb történeteket tudnak ők maguk is kitalálni, mert véleményem szerint ez a könyv erre is kiváló alap lehet.

Kiknek ajánlanám a könyvet?

Elsősorban a szülőknek, akik szeretnének aktívan részt venni gyermekük fantáziájának kibontakozásában, valamint egészen 3 éves kortól kb. 6-7 éves korig, akár beépítve az olvasás rejtelmeivel ismerkedő gyermekek olvasmányai közé. 


Rebecca Cobb munka közben 

http://www.westernmorningnews.co.uk/Falmouth-illustrator-Rebecca-Cobb-running-award/story-18155085-detail/story.html


A könyvért köszönet a Betűtészta Kiadónak

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon