Ugrás a fő tartalomra

Rebecca Cobb: Valamicsoda

A történet főhőse és egyben mesélője egy kisfiú, akinek a kertjében, a cseresznyefa alatt keletkezett egy titokzatos lyuk. A gyermeki képzelőerőnek nem szabnak gátat a felnőttek, sőt beszállnak a játékba, ők is találgatnak, vajon ki lakik a lyukban, és hagyják, hogy a kisfiút magával ragadja ez a csodás rejtély. Sikerül vajon kitalálni, hogy ki lehet…Ismét egy remek mesekönyvet szeretnék nektek bemutatni, ezúttal Rebecca Cobb munkáját. Az írónő nem csak a könyv szövegezéséről gondoskodott, hanem ő maga készítette hozzá az illusztrációt is, ez nálam kimondott pozitívum, szeretem, ha valaki kiaknázza a tehetségét és meg tudja mutatni, hogy egy teljes könyvet képes megálmodni. 

A mese olyan témából merít, ami minden kisebb gyermeket foglalkoztat, történetesen mi van akkor, ha találunk az udvaron egy ismeretlen eredetű és rendeltetésű lyukat. Ezt követően beindul a gyermeki képzelet, melyből a felnőttek sem maradhatnak ki. Szembekerül a gyermeki és a felnőtt fantázia világa. Egyből látjuk, hogy mi felnőttek mennyire földhöz ragadtak vagyunk, míg a gyermekek képzelete szárnyal és nem riad vissza attól sem, hogy akár egy sárkányt képzeljen a lyukba. Nagyon jól érezhető ez a kettősség. 
Mindamellett, ha jól figyelünk megjelenik az elfogadás is, hiszen az egyik kis barát tolószékben ülve kerül ábrázolásra, ami empátiáról tesz tanúbizonyságot és talán további kérdésekre ösztönzi a gyerekeket, ami által már egészen kis korban elfogadóvá válnak a másság iránt, vagy legalábbis elindulnak egy pozitív úton.  

"Anya szerint ez a lyuk egy kisegér házának a bejárata lehet"

Személy szerint nagyon szerettem az illusztrációkat, a maga egyszerű voltukban mégis izgalmasak, érdekesek és informatívak. A könyv legnagyobb erőssége nem a szövegezés, hanem egyértelműen a grafika. A képeket nézegetve még a legkisebbek is el tudják képzelni a történetet, anélkül, hogy olvasni kellene a mesét. A kicsit nagyobbacskák pedig azért fogják szeretni, mert ők maguk is könnyen el tudják olvasni az oldalanként megjelenő rövidke szöveget, akkor is, amikor még csak éppen ismerkednek az olvasás rejtelmeivel. Olyan szöveget találunk a könyvben, ami nem fogja megijeszteni, vagy éppen leterhelni az éppen olvasni tanuló gyermekeket, remek segédlet lehet ez a könyv.  

A szülők pedig az illusztráció által kapnak egy mankót, amivel újabb és újabb történeteket tudnak ők maguk is kitalálni, mert véleményem szerint ez a könyv erre is kiváló alap lehet.

Kiknek ajánlanám a könyvet?

Elsősorban a szülőknek, akik szeretnének aktívan részt venni gyermekük fantáziájának kibontakozásában, valamint egészen 3 éves kortól kb. 6-7 éves korig, akár beépítve az olvasás rejtelmeivel ismerkedő gyermekek olvasmányai közé. 


Rebecca Cobb munka közben 

http://www.westernmorningnews.co.uk/Falmouth-illustrator-Rebecca-Cobb-running-award/story-18155085-detail/story.html


A könyvért köszönet a Betűtészta Kiadónak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…