2015. március 29., vasárnap

A.M. Aranth: Cleadur Dobszó a ködben-Holdárnyék-sorozat I.

Lehet, hogy lassan YA rajongó leszek? Nézzük is, hogy miért mondom ezt.

A Cleadur Dobszó a ködben egy misztikus és rejtélyes YA regény, mondom ezt annak ellenére, hogy az első pár oldal után azt hittem valamilyen horror regénybe csöppentem, jegyzem meg engem egyáltalán nem zavart, sőt adott némi alaphangulatot. Köd és rejtély, egy pici, de tényleg csak pici horrorisztikus szállal átszőve. Kicsit furcsa, de szerethető szereplőkkel és mellékszereplők hadával ismerkedhetünk meg így a kezdetek kezdetén. 
Egy sorozat első részeként remekül megállja a helyét, újszerűen ötvözi a valóságot és a misztikumot, néhol elmosódik a határ, mindeközben megtudjuk a lényeges információkat, amitől végül összeáll a kép, igaz csak a vége felé, de addig is megismerjük a szereplőket, a ködöt, a kisvárost és az iskolát. Mindezt egy olyan köntösbe burkolva, ahol a feszültség folyamatos, a figyelmünk nem lankadhat egy pillanatra sem. Amikor már éppen éreznénk, hogy most biztos nem fog történni semmi, akkor jön egy HUHA!, ez meg mi a fene volt? rész és máris peregnek a lapok, mert egyre többet és többet akarunk megtudni a rejtélyről. 

Először nem voltam benne biztos, hogy én leszek a könyv célközönsége, de ez az érzés az első 10-20 oldal után teljesen elmúlt, egyre jobban űzött a kíváncsiság, hogy haladjak előre és végre eloszoljon a köd, mert az bizony volt eleinte, sőt mondhatni a végéig nem jöttem rá, hogy mi és miért történik a szereplőkkel.  Elsőre nem tudtam hova tegyem a rejtélyt és végig próbáltam kitalálni, hogy vajon mi lehet az ikrek Amy és Gary, valamint a családjuk és környezetük titka. Be kell vallanom, hogy nem sok sikerrel, mert teljesen rossz felé gondolkodtam, így egészen a regény végéig kellett várnom arra, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, de még így is maradt sok-sok nyitott kérdés, ami nem is meglepő hiszen egy sorozat első részéről beszélünk. 

A szokásos amerikai tinédzser mindennapok, bál, pia, zene  itt is megvolt, de ahogy ezen túllendültem (főleg a sok pián) már tudtam a misztikus és izgalmas eseményekre koncentrálni, az apró elszólásokra, a rejtélyes üzenetekre és a titokzatos kék köpenyesekre. Volt pár momentum, mint pl. zenekar, a sok bor, vagy amikor 14 évesen autóval "kirándulnak"szerintem elbírt volna egy picit erősebb szerkesztői belenyúlást a leírásba, mert volt egy-két dolog, ami nem állt arányban a 14 évesek világával, vagy éppen kicsit kuszák voltak az időbeli utalások, (itt bevallom, hogy a koncertezős részt át is ugrottam, mert nekem egy kicsit túl volt már a zenekar ajnározva és elvonta a lényegről a figyelmemet, de ez legyen az én bajom),  de ettől eltekintve nagyon tetszetős maga a történet és biztos vagyok benne, hogy leköti és elszórakoztatja a megcélzott korosztályt, sőt állítom még minket felnőtteket is. Akár fiúnk, akár lányunk van és már nyitott a kicsit erősebb fantasy YA könyvekre (14-16 éves) bátran adjuk a kezébe, mert nem csöpögős, nincs tele bugyuta klisékkel, amitől a fiatalok is a falra másznak, hanem igazán remek  szórakozást nyújt. 

Képtalálat a következőre: „old building fog picture”Az viszont nem árt ha jó a névmemóriánk, mert sok-sok nevet kell észben tartanunk, főleg a végén, hogy tudjuk ki, hova, hogyan és miért. Ez nem árt, mert vélhetően a következő rész a most megismert szereplőkre fog épülni.  Tudom ez egy picit így rejtélyes, de érdemes belevetni magunkat a sorozatba, mert szerintem még sok izgalmat fog tartogatni számunkra. 



Az igazgató volt számomra a legérdekesebb, legsokoldalúbb karakter, nagyon el volt találva az, ahogy félelmet és szimpátiát kelt egyszerre, a többiek nem sok fejlődést mutattak, igazából a srácok picit egyformák voltak, de attól függetlenül az ikrekkel szimpatizáltam és drukkoltam, hogy végre a szemük elől eltűnjön a köd és rájöjjenek a titokra, ami érezhetően körüllengi őket és környezetüket. 
Tank, a macska volt még aki remekül belesimult a történetbe és megjelenésével fokozta az izgalmakat. 

Az iskoláról is kell ejtene pár szót, mert annyira érdekes, hogy nem lehet elmenni mellette csak úgy. Az amerikai oktatási rendszerbe beágyazva, prefektusokkal, bálokkal és szinte már-már Harry Potter szerű karakterekkel, vagy éppen épületekkel. A suliban még gázlánggal világítanak, ódon épületek között tanulnak a diákok és a hagyományokhoz megrögzötten ragaszkodó tanárok okítják őket, sőt ők talán többek is, mint egyszerű tanárok, mert már-már valószerűtlen az oktatási rendszerük. Azt várnánk, hogy egyszer csak megjelenik Harry és elkezd csapkodni a varázspálcájával, de ettől nem kell félni, erre nem vetemedik az író, mert ide valahogy nem is illene a csiribi-csiribá, ennél sokkal jobban a misztikum felé hajlik a történet, nem pedig a varázs irányába. Varázsolni tehát senki nem fog, de minket elvarázsol a történet, és a köd világa elkezd összeolvadni egy álmos, ködös kisváros lakóinak életével. 

Egy remekül kitalált történet első része -ráadásul magyar szerzőtől!-, ami fokozza az izgalmakat és arra késztet, hogy minél előbb elolvassam a második részt is, mert felkeltette az érdeklődésemet és elkalauzolt egy misztikus világba, ahol a kék köpenyesek és a köd az úr, ahol a feszültség folyton nő és újabb izgalmakat várnak ránk olvasókra, mert érezzük, hogy ez még csak a kezdet.



Fülszöveg

Amy Soleil élete nem egyszerű.
Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania.
Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.
Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár… Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut.
Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó emberek kezdenek ólálkodni az iskola körül, akiknek valahogyan minden titokhoz közük van, Amy pedig rálel saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival kockázatos nyomozásba kezd, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet.
Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű.
A Holdárnyék-sorozat első részével kezdetét veszi az izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kaland.

Főnix könyvműhely
360 oldal
Ya, urban fantasy

Isbn: 9789637051746




0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon