Ugrás a fő tartalomra

Andrzej Szczeklik: Halhatatlanság. Az Európa Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet közös könyvbemutatója-Közlemény

Andrzej Szczeklik:
Halhatatlanság. Az orvostudomány prométheuszi álma
Az Európa Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet közös könyvbemutatója.
A most bemutatkozó könyv szerzője kivételes helyet foglalt és foglal el a mai napig nemcsak a XX. századi lengyel orvoslás történetében, de a lengyel irodalmi, kulturális és művészeti életben is. Andrzej Szczeklik igazi humanista, aki hatalmas tudásának, érzékenységének, nyitottságának, rendkívüli műveltségének köszönhetően kifinomult stílusú, mégis közérthető módon tárta a világot a maga komplexitásában az olvasó elé. Könyveiben az emberiséget foglalkoztató nagy kérdéseket boncolgatva csodálatos összefüggéseket fedezett fel, összekötve az élet rejtett, addig egymástól távolinak hitt, az orvostudomány, filozófia és művészet területeiről érkező jelenségei közötti kapcsolatot. A 2012-ben elhunyt, rendkívül sokoldalú Andrzej Szczeklik három, számtalan nyelvre, köztük angolra, németre, spanyolra, litvánra is lefordított könyve, a Katharszisz, a Koré, és az életművet lezáró, posztumusz kiadásra került Halhatatlanság magyarul is megjelentek az Európa Könyvkiadó gondozásában.
A Halhatatlanságról és annak szerzőjéről 2015. február 11-én, szerdán, 18.00 órakor két különleges vendég, a professzor személyes jó barátja és egykori munkatársa, Jerzy Illg, a lengyel Znak Kiadó főszerkesztője, és az Abszolút hallás című, Andrzej Szczeklikkel készített riportkötet szerzője, valamint Szörényi László irodalomtörténész, kritikus beszélgetnek az Európa Könyvkiadó munkatársával, Bödő Anitával. A találkozónak a Lengyel Intézet ad otthont.

Időpont: 2015. február 11. (szerda), 18.00
Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.


A kiadó ismertetője:
Andrzej Szczeklik (1938–2012) nemzetközi hírű lengyel orvosprofesszort a halálos ágyán az ember örök vágyálma, a halhatatlanság foglalkoztatta. Nem irodalmi vagy művészi, hanem orvostudományi értelemben. Prométheusz példája lebegett a szeme előtt, aki lelopta az embereknek a tüzet az égről.
Egyetlen emberöltő alatt nagyot változott az élet: gondoljunk csak többek közt a penicillinre, a szívátültetésre, a lélegeztetőgépre, vagy a DNS klinikai kutatása terén elért eredményekre. A legyőzött régi betegségek nyomában újak támadtak, mint a HIV, a májgyulladás, a méhnyakrák. Átléptünk az új évezredbe a megfejtett genommal, megindult és vérmes reményekkel kecsegtet az őssejtkutatás, lassan talán még a klónozással vagy az embrió felhasználásával kapcsolatos etikai problémák is háttérbe szorulnak.
Ha ilyen nagyot fordult a világ, ha minden változik, van-e egyáltalán valami állandó az orvostudományban? Valami, ami áthatja, kering benne, mint a nedvek a növényben, és hajtja előre. Varázslat, mítosz. Egy prométheuszi álom...
Szczeklik professzor úr megpróbálja kiolvasni és megfejteni ezt az álmot. Az antik Görögországban, a szibériai és az azték sámánoknál, a fáraók Egyiptomában kutat utána, majd átlép a jelenkorba, és olyan eseményekről számol be, melyek közül jó néhánynak maga is tanúja volt. Példaképként pedig Albert Schweitzertől Kalkuttai Teréz anyáig csodálatos egyéniségeket állít elénk az orvoslás történetéből.
A Halhatatlanság egy nagy humanista végakarata, amelyet a modern orvostudománynak – saját érdekében és a mi érdekünkben – meg kell értenie és végre kell hajtania.

Andrzej Szczeklik: Halhatatlanság. Az orvostudomány prométheuszi álma
Fordította: Pálfalvi Lajos
Európa Könyvkiadó, 2014Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…