2018. november 28., szerda

Izdolde Johannsen: Megölni a királyt (La Fayette I.)

Fülszöveg: XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal – köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között…
Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.

Megjelenés jövő héten! 

Véleményem: 

Az a megtiszteltetés ért, hogy még szeptemberben, a megjelenés előtt Izolde Johannsen írónő elküldte nekem a legújabb történelmi regényét, a Megölni a királyt!, ami a La Fayette sorozat I. részeként jelenik meg. Nagy izgalommal álltam neki az olvasásnak, amivel sajnos nagyon gyorsan haladtam, és a 320 oldalt 3 délután alatt el is olvastam, befaltam. 
Szinte letenni sem tudtam, annyira belemerültem a történetbe, egyszerűen sodort magával.

Izolde neve számomra egyet jelent a garantált minőséggel, mind történelem, mind pedig a cselekmény és a karakterábrázolások szempontjából. 
Korábban már elmerülhettem az írónő által a II. világháború rejtelmeiben, ahol a technika is nagy hangsúllyal került előtérbe a történelem izgalmas megelevenítése mellett. 

Most egy olyan történelmi korba, ráadásul olyan szemszögből megelevenítve kalandozhatunk, ami garantáltan érdekes és izgalmas perceket, órákat tartogat számunkra. 

A regény az 1774-1793. közötti időszakot öleli fel, Amerika függetlenségéért vívott harcától kezdve egészen XVI. Lajos franci király bukásáig. A szemszög, amely igazán izgalmassá teszi a történetet az nem más, mint az, hogy a Bastille védőinek és a palotaőröknek a szemszögéből elevenedik meg és bontakozik ki a cselekmény, amely több szálon és érzelmi síkon is pereg egyszerre az olvasó előtt. 

A cselekmény nagyon dinamikus, egy pillanatra sem hagyja unatkozni az olvasót, folyamatosan új helyzetek, új nézőpontok kerülnek a középpontba. 
Több szálon jutunk el a végső lezáráshoz, ezért folyamatosan van miért és kiért izgulnunk, illetve összpontosítani is kell arra, hogy egy szép kerek egésszé álljon össze a közel harminc év eseménysorozata, amit átível a regény. 

Nagyon tetszik, hogy a kiindulási pont La Fayett márki és Jason 16 éves korára tehető, ezáltal jobban megismerjük őket, mire eljutunk a cselekmény tetőfokáig már régi ismerősként, a szívünkhöz közeli szereplőkként gondolunk rájuk. Szurkolunk nekik és még XVI. Lajosnak és családjának is, annak ellenére, hogy utóbbiak szempontjából a történelem megváltoztathatatlan és jól ismert. 

La Fayette és Jason viszont tartogatnak számunkra körömrágós és a folytatás után sóvárgó perceket. Nagyon izgalmas életutak kerülnek a fő sodrásvonalba. Amellett, hogy egy történelmi korrajz és több szempontból életrajz ez a regény, mégis tud egy olyan szálon is futni, ami letaglóz és lenyűgöz egyszerre. 

Az atmoszféra egyszerűen mesteri, annyira drámai és felemelő, hogy szinte tapintható a korszak felszültsége. Az illatok, a hangok a színek, mind-mind ott ropognak és érződnek, szinte kitörnek a lapokról. 
Nagyon ritka az, amikor én magam ennyire valóságosnak élek meg egy-egy elbeszélést, de ebben a regényben a kiváló leírásoknak és részletes háttérmunkának köszönhetően bele tudtam helyezkedni az eseményekbe. 

A haditechnikai rész az írónőtől megszokott színvonalon, a hajózás iránti elkötelezettséggel és alapossággal jelenik meg. Számomra érdekes volt ilyen kitérőt is tenni, de annyira lenyűgözött maga a regény, hogy a technikai részek másodlagossá váltak, talán egy újraolvasás - mert lesz - során rá tudok erre is koncentrálni. 

Jöjjenek a nagy szerelmeim a regény vonatkozásában, a karakterek. 


"La Fayette kétségek között gyötrődött. Amikor a Tuileriákba szégyenszemre visszatért a király, rajta kívül ott tartózkodott a sógora, Noailles herceg és vele a fi atal d’Aiguillon. Segítettek a meghurcolt, kimerült családnak épségben bejutni a palotába. Ő maga sem nézhette tétlen kívülállóként a király megaláztatását."

Annyira jól sikerült elkapni a karakterek kidolgozását, hogy szinte az összes szereplő élővé tudott válni, ki tudott mozdulni a könyv lapjairól. Olvastam már sok történelmi ihletésű regényt, de állíthatom, hogy a szereplők még sosem kerültek ennyire közel a szívemhez. 
La Fayette márki (Gilbert), a vörös üstökével, és céltudatosságával, Szalma Jason a maga ördögi bal kezével és higgadtságával egyszerűen szerelemmé váltak. Ritkán vagyok fangirl, de most bizony vállalom ezt a béklyót, ezek a pasik! Talán a két karakter nem is mozgott volna annyira jól, ha nem egymást egészítik ki, de itt ez történt. Két olyan erős pólus került egymás mellé, ami nem csak egymás iránt tanúsított vonzást és taszítást, de az olvasót, azaz engem is magukhoz láncoltak. 


"Jason a zűrzavar és halálsikolyok poklában rámosolygott urára, majd felemelkedett. Balja felcsapta a patrontáska oldalát, kirántotta a következő töltést, de véres, reszkető ujjai közül kicsúszott a papírba csavart töltés. Szí- ve kihagyott egy ütemet. Elvétette a sorrendet, elpazarolt egy kincset érő muníciót. Soha nem hibázott még! Soha! "

A királyi család szintén olyan magas színvonalú karakterábrázolással került megjelenítésre, amilyet nagyon ritkán lehet olvasni. Annak ellenére, hogy ismertem a történelemben elfoglalt helyüket és szerepüket, sőt a sorsukat is, mégis  megkönnyeztem őket (is). Nagyon jól sikerült a bemutatásuk és az érzéseik, gondolataik megjelenítése, az, hogy nem tudtam nem az ő szemükön keresztül látni és átélni a történéseket. 
Letaglózó élmény volt, jó értelemben.  


"A mesterlövész eközben nyugtalanul tekintett a véráztatta folyosó felé. Hol van a felesége? De erre a gyötrő kérdésre senki sem tudott felelni. A tegnap még oly szépen nyírott gyep, a virágágyások, a hosszú szimmetrikus udvarok tömve voltak lázadókkal. Ütemes skandálás vette kezdetét. – A királyt! A királyt akarjuk látni! "

Összességében minden egyes szereplőnek megvolt a maga helye, valamilyen szempontból fontossá tudtak válni, még úgy is, hogy viszonylag sokan jelentek meg a cselekmény során. Egyáltalán nem volt zavaró, hogy a figyelmet meg kellett osztani a szereplők és a vezérszálak között.
 Egy nagy kerek egészet adott ki a regény, ami egyszerre lenyűgözött és elvarázsolt. 

A történelem szerelmeseként egy olyan nézőpontból ismertem meg a Bastille ostromát - 1789.07.14. - és a nagy francia forradalom kirobbanását, lezajlását, valamint annak előzményeit, amely nagyon ritkán jelenik meg a történelemmel foglalkozó kiadványokban, regényekben. Jelen esetben a Bastille védőinek és a palotaőrségnek a szemszögéből, egy teljesen más perspektívát tárt fel ez a regény, ami nagyon pozitív volt számomra. 
Az Amerika függetlenségéért vívott harcokkal kapcsolatos történelmi kitérő, George Washington megjelenése pedig csak hab voltak azon a bizonyos tortán. Mindez remek alapot biztosított a cselekmény mesteri kibontakoztatásához, valamint a szereplők elhelyezéséhez a történelem térképén.  

Egyetlen pici hiányt éreztem, ami az egyes részek végén merült fel bennem, mégpedig a hirtelen lezárás és ugyanolyan hirtelen váltás. Azonban még ez a pici megakadás sem tudott lelassítani, egyszerűen hajtott előre és sodort magával a lendület. Igazán izgalmas történelmi utazás volt, ami átívelt Amerikán és Franciaországon. 
Bátran ajánlom a könyvet elolvasásra, kortól, nemtől függetlenül, mert a minőségi kikapcsolódás és az olvasás valódi élménye garantált.

Összességében

A La Fayette sorozat első része - a „Megölni a királyt!” -, egy sodró lendületű, mindvégig magas fordulatszámon pörgő regény.
Zseniálisan kidolgozott, az olvasó legmélyebb érzéseit lendületbe hozó karakterek jelennek meg a szemünk előtt. La Fayette márki, Szalma Jason, valamint az összes mellékszereplő ezáltal felejthetetlenek, egyszerűen a részünkké válnak és nem eresztik a gondolatainkat.  
Emellett az írónő a haditechnika és a történelem szerelmeseit sem hagyja cserben. A korhű leírások, a magával ragadó atmoszféra, az apró részletek és érdekes kitérők mind-mind a regény sajátjai.
A történet vége több szempontból is zsebkendő és folytatás után kiált.
Összességében egy nagyszabású történet barátságról, szerelemről és a történelem egy meghatározó korszakáról, ami a szívig hatol, és sokáig velünk is marad.
Az utóbbi időben a műfaj legmeghatározóbb történelmi regénye Izolde Johannsentől.

A könyvet és ezt a csodás történelmi utazást köszönöm Izolde Johannsen írónőnek és a kiadónak! 
Kiadó: Szenzár
Megjelenés éve: 2018
Oldalszám: 320
ISBN: 9789634791270

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon