2023. október 23., hétfő

Várom az őszi megjelenéseket - avagy mit szeretnék elolvasni még az ősszel

Karácsony napján veszélyes szállítmány érkezik Angliába, és amikor köddé válik, a csütörtöki nyomozóklub sokkoló hírt kap: valaki megölte egy barátjukat.

A banda a gyilkos nyomába ered. Műkincshamisítók, internetes csalók és drogdílerek keresztezik útjukat, ráadásul a halottak száma is egyre nő, de az eltűnt csomagnak továbbra is hűlt helye.

Vészesen fogy az idő, egy gyilkos tart Coopers Chase felé, a csütörtöki nyomozóklubnak pedig fel kell tennie a kérdést: végül mégiscsak kifogytak a szerencséből?

És vajon ki lesz az, aki utoljára marad? 

Az utolsó ördög


Ki hinné, hogy egy sokat megjárt országutat övező buja zöld takarásában meztelen emberek élvezik a napfürdőzést és a nyár minden örömét? Erre a meghökkentő felismerésre jut Agatha és hű asszisztense, Toni, amikor barátjuk, Bill Wong esküvőjére autózva egy anyaszült meztelen férfi rohan ki eléjük az úttestre. A rémült fiatalember nemcsak egy naturistaklub berkeibe vezeti el a sokat látott két nyomozót, de egy lehetséges bűntény hűlt helyéhez is. S bár épp a legfőbb bizonyítéka tűnt el annak, hogy valóban gyilkosság történt, Agatha Raisin csalhatatlan szimata működésbe lép, és elhiszi a fiatalembernek, milyen vérfagyasztó látványra bukkant ott, ahol a madár sem jár – és ahol most semmi sincs. Kivéve egy ősöreg követ, amelyen a legenda szerint egykor embereket áldoztak…Ahogy puhatolózni kezdenek a furcsa ügy szereplőinél, a szálak összefonódni látszanak a magánnyomozó iroda egy másik esetével: egy elit gimnáziumban felüti a fejét a drog, de fogalma sincs senkinek, ki által szivároghat be az iskolai falai közé.Agatha Raisin most sem retten vissza sem fenyegetéstől, sem halálos veszélytől, sem holmi erőszakos maffiózótól – de még attól sem, hogy ha muszáj, hát elvegyüljön egy nudistaklub tagjai között. Csak egyetlen dologgal nehéz zöld ágra vergődnie: a férfiakkal. Márpedig most a régiek mellett két új jelölt is felbukkan.


A családomban mindenki gyilkos. Néhányan – az eszelősebbek – többször is öltek már. Tudom, hogy ez így elég drámaian hangzik és előítéleteket szülhet, de hidd el, nem vagyunk rossz emberek. Vagy legalábbis nem mindannyian.

Engem Ernest Cunninghamnak hívnak, de nyugodtan szólíts Ernnek vagy Ernie-nek. És igen, bárcsak végezhettem volna azzal a nyomorulttal, aki kitalálta, hogy a nagy családi összejövetelünk egy síparadicsomban legyen, mert akkor most nem ragadtunk volna itt egy haláleset miatt, amihez esküszöm, semmi közöm nincs.

De ennél ez egy hosszabb történet. Remélem, van időd meghallgatni.

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Az ausztrál Benjamin Stevenson rendkívül eredeti és humorban bővelkedő műve hazája egyik legnépszerűbb megjelenése volt tavaly: vezette az eladási listákat, és nem meglepő módon az HBO jelentkezett be a megfilmesítési jogokért.

A családomban mindenki gyilkos




London 1888

Hasfelmetsző Jack. Egy név, ami félelemben tartja London lakosságát. Egy kíméletlen gyilkos, aki sorra szedi áldozatait, majd váratlanul eltűnik.

London 1892

A nemesi Gray család legfiatalabb sarja, Katherine élete irigylésre méltó, ám a fényűző bálok korántsem elégítik ki vágyait. Napjai egyhangúan telnek, egészen addig, amíg a gyilkos vissza nem tér a városba.

Hasfelmetsző még kegyetlenebb, még veszedelmesebb, mint korábban, már senki sincs biztonságban. Katherine-t a feltárandó titkok éltetik, még attól sem retten vissza, hogy árnyékként eredjen a gyilkos nyomába.

Nyomozása közben veszélyek sora zúdul rá. Segítségére a jóképű, ám rendkívül öntelt Victor Reed siet. Az érzelmeik megvédik vagy talán még nagyobb veszedelembe sodorják őket?

Ha Jack gondolatai mögé látsz, rájöhetsz, mi vezérli. 

A kérdés már csak az, hogy utána el tudsz majd menekülni?

Jack árnyékában


Hogyan pusztítasz el valakit, anélkül hogy ténylegesen megölnéd az illetőt? […] Kiüríted a lelkét, aztán megtöltöd fájdalommal… elveszed tőle azt, amit a legjobban szeret.

A főiskolán találkoztak először. A Stanford Egyetem pszichológus hallgatói közül ők bizonyultak a két legragyogóbb elmének. Aztán már ellenségként keresztezték egymás útját a Virgina állambeli Quanticóban.
Amíg Robert Hunter a Los Angeles-i rendőrség legsúlyosabb bűnügyeivel foglalkozó egységének a vezetője lett, addig Lucien Folterből az FBI által legkeresettebb, legveszélyesebb és legtöbb áldozatot ejtő sorozatgyilkos vált.
Miután Lucien három és fél évet töltött magánzárkában, egy nap végre sikerül kiszabadulnia. És sosem tapasztalt indulat forrong benne. Az elmúlt években semmi más nem járt a fejében, csakis a bosszú. Meg kell bűnhődnie és meg kell fizetnie annak, aki elvette a szabadságát.
Robert Hunter élete tehát veszélyben forog.

A gonosz nyomában


1993-ban ​a budapesti állatkert agg hím tigrise egy éjszakai etetés alkalmával megöli a személyzeti igazgatót. Kende Zalán az éj leple alatt elbujdosik a helyszínről, mert szentül hiszi, hogy ő tehet a tragédiáról. 2017-ben a Boráros téren leég egy könyvesbolt, az elszenesedett romok közt holttest fekszik. Novák Hunor épp csak megmenekül a lángok elől, meggyőződése, hogy miatta lobbant fel a tűz.

Két, egymástól térben és időben is látszólag független esemény, melyek mégis kapcsolatban állnak egymással. A tragédiák valójában nem ott és akkor vették kezdetüket, okaik évtizedekre nyúlnak vissza a két fiatalember múltjába: testszagú kollégiumi szobák, koszos pesterzsébeti műhelyek, dzsungel közepén álló kalyibák, eldugott, dohos antikváriumok színtereire, kusza és olykor kibogozhatatlan családi kapcsolatok mélyére. Zalán és Hunor soha nem találkoztak, mégis hatással vannak a másik életére.

Kovács Krisztián, a Hiányzó történetek szerzője második regényében négy évtized mozaikszerű eseményeiből tárja fel az emberi életeket mozgató és egymáshoz láncoló apró összefüggéseket és törvényszerűségeket, miközben arra keresi a választ, minden döntésünk a sajátunk-e, hogyan tudunk szembenézni a múlt hibáival, és hogyan vehetjük saját kezünkbe sorsunk irányítását.

Minden csendes és nyugtalan



A könyvek közül van olyan amelyik már itt csücsül a polcomon, a többit pedig még igyekszem beszerezni az ősszel, mert ezek azok a történetek, amelyeket a téli hónapokig még mindenképpen szeretnék megismerni. 

A Ti őszi TBR listátokon milyen kötetetek szerepelnek?




0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon