2023. október 27., péntek

Király Anikó: A balatoni sellő

Fülszöveg: A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel. 



A régi idők pöttyös és csíkos kötetei mindig valamilyen nosztalgikus hangulatot idéztek meg bennem, de valahogy hiányzott belőlük a mai kor üdesége. Így nagyon megörültem, amikor megláttam a Manó Könyvek gondozásában megjelent történelmi fikciót, ami a lányregények korát idézi, de a mai kor friss hangját is remélhettem tőle, ez pedig nem más, mint A balatoni sellő. Nem is kellett csalódnom, mert Király Anikó két testvér kalandjain keresztül elhozta mindazt, amire vágytam: romantikát, az arisztokrácia mesés világát, izgalmas kalandokat, életre keltett történelmi karaktereket és a varázslatos balatoni tájat.

Szofi és Aliz szemszögéből ismerjük meg a Kassay család és az Anna-bál ikonikus ékszerének, a Jégszívnek a kalandos történetét.
Egyszerre bontakozik ki a romantikus és az izgalams szál, miközben Balatonfüredet és minket, olvasókat egy mitikus lény tart izgalomban.
Az írónő könnyed írói stílusa, vidám karakterei és bájos leírásai egyszerűen elvarázsoltak, ezáltal a regény egy valóban maradandó olvasási élményt adott.
Kedvenc kis szereplőm Szofi, a mindig bájos, vidám és cserfes kislány, aki nem riad meg semmitől és senkitől, egyszerűen imádnivaló. Kuglóf is megér egy misét, mert valóban izgalmas karakterábrázolás jellemzi, akin az olvasó mindig jót derülhet és ott van Herceg, a család kutyája, aki a Karakter, imádom, imádom. Bármikor szívesen kalandoznák ezzel a maréknyi társasággal, egyértelműen belopták magukat a szívembe. Jókaiért pedig plusz piros pont jár, zseniális, hogy bekerült a történetbe.
Király Anikó regénye elbűvöli a leghűvösebb jégszíveket is. Szerethető regény, ami megidézi az 1874-es évek úri világát, némi vidéki bájjal. Szerethető karakterek, gyermeki kalandvágy és romantikus hangulat jellemzi a regényt, ami emellett még izgalmas, a letűnt kort megidéző tájakra is elkalauzolja az olvasót.
Egyszerűen tökéletes ékkő ez a regény és nem csak a fiatal olvasók számára!

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon