2023. október 13., péntek

Tesz-Vesz város iskolája

Fülszöveg: Gondoltad volna, hogy Tesz-vesz Városban még az iskola is szórakoztató? Ismerkedj meg az osztályteremmel, az ábécével, a számokkal és még sok más érdekes dologgal, amit a nagyok már tudnak – és nevess nagyokat! 



Egy újabb gyöngyszemre, szórakoztató iskolai kalandokkal teli könyvre bukkantam Richard Scarry tolmácsolásában. Ez a rész eddig egyértelműen a kedvencem. 

Mindegyik rész edukatív, kedves és oly ismerős, de ez a rész valami egészen fantasztikus. Kisgyermekkorom óta szeretem és forgatom a Tesz-Vesz város köteteit, amit sokszor lapozgatóként használtam már egészen kicsi korom óta. Immáron a harmadik generáció kezdi az ismerkedést Tesz-Vesz város kedves, állatok által megszemélyesített karaktereivel és mindennapjaival.

Bevallom, ezzel az 1969-ben első kiadást megélt résszel én még nem találkoztam, ezért is vettem  most nagy kíváncsisággal kézbe. Annak ellenére történt ez, hogy itthon már nem is az első kiadást éli meg a Tesz-Vesz város iskolája, de idén új köntösben foghatjuk kézbe. A kiadás keménytáblás, gazdagon illusztrált és Réz András által fordított.

Továbbra is a könyvekből, mesefilmekből már jól ismert karakterek kalauzolják végig a gyermekeket a tesz-vesz városi iskolán.

Megismerkedhetünk a betűk és számok világával, a formák, a színek és mércék megjelenésével, a hónapokkal, az órával, a szakkörökkel, az iskolaorvossal és természetesen az elmaradhatatlan iskolabusszal. 

A leírás is talán jól rámutat arra, hogy ez a könyv bizony nagyon sokrétű, sokféle készség és szemléltetés belefért, de ahogy azt már megszoktuk Scarry teszi mindezt játékosan, vidáman és a megszokott kedves illusztrációkkal.

Az író bámulatosan jól ráérzett, hogy mire van szüksége az iskolába készülő, az iskolát elkezdő gyermekeknek és szüleiknek. A kislányommal együtt egyszerűen  rajongunk ezért a könyvért. Pont egy olyan könyv, amit könnyű olvasgatni, de ha éppen ahhoz van kedvünk egyszerűen csak lapozgatjuk és képzeletben kalandozunk a kis Tesz-Vesz lurkókkal: Cicóval, Egonnal, Buhera mesterrel, Mézes Magdával, Gerzsonnal és a többiekkel.

El kell mondanom, hogy családilag oda és vissza vagyunk Scarry könyveiért, minden alkalommal szeretettel és csodálattal merülünk el Tesz-vesz város bájosan gyermeki, mégis a felnőtt kor irányába terelgető mesevilágában

Amit várhatunk: szórakozás, tanulás, vidámság, felfedezni való világ és üdítő tartalom az egész család számára, kortól függetlenül. Egon pedig továbbra is hatalmas kedvencünk. J

Kalandozzatok Ti is Tesz-vesz városban, ezúttal az iskolában és a tudás világában! 

A könyvet köszönjük szépen a Móra Kiadónak! 

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon