2017. május 25., csütörtök

Gwenda Bond: Veszélyes játék - Lois Lane 1.

Mielőtt még SUPERMAN Metropolis megmentőjévé vált volna…
… LOIS LANE már ott volt.
Lois katonatiszt apját Metropolisba szólítja a hivatása, és a család is vele költözik. Lois azonban hiába tökéli el, hogy meghúzza magát és beilleszkedik a közösségbe, amint belép új iskolája kapuján, rögtön látja, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Egyik diáktársa életét egy Harcosok nevű banda keseríti meg: összezavarják az agyát egy népszerű, virtuális valóságra épülő videójátékon keresztül, mely hamar magába szippantja a játékosokat.
Sziporkázó elméjét és menő új riporteri állását segítségül hívva Lois beleveti magát a rejtély megoldásába. Eleinte úgy tűnik, túl nagy fába vágta a fejszéjét, szerencséjére azonban segítséget kap egy titokzatos fiútól, akit csak internetes nevén, Smallvillesrácként ismer…

A történet szerint Lois Lane 16 éves, amikor egy számára új és ismeretlen városba, Metropolisba költözik a családjával. A vadóc lány hamarosan a helyi tinédzserek számára készülő újság szerkesztőségében találja magát, mint kezdő újságíró. Igaz, új munkája pusztán a nagy szája és a szerencse közrejátszásából adódott, de Lois már ilyen fiatalon is képes volt megragadni a lehetőséget és elindulni a szenzációs leleplezés felé vezető úton. Azzal sem törődött, hogy itt is, ott is keresztbe tett számos fontos embernek, úgy, mint az iskola dirijének, mert kizárólag a cél lebegett a szeme előtt, azaz megvédeni másokat.  

Gwenda Bond megörvendeztetett minket Lois Lane fiatalkori kalandjával, amibe picit Clark Kent-et is bevonta, mint Smallvillesrácot. Ez utóbbi ténynek én nagyon örültem, mert a képregények világa gyermekként sem állt távol tőlem és bevallom, Superman volt az egyik kedvencem. Tisztában voltam vele, hogy a történet leginkább Loisra fog koncentrálni, de a plusz Smallvillesrácos jeleneteknek kimondottan tudtam örülni, még akkor is, ha csak virtuális jelenlétről beszélhetünk. Érezni lehetett a kezdeti kacérkodást a karakterek között, ami később barátokká, bizalmasokká tette őket. 


Képtalálat a következőre: „virtual reality”
http://www.huffingtonpost.co.uk/
Nagyon tetszett, hogy a mai tizenéves korosztály számára is aktuális problémákat dolgoz fel, úgy, mint klikkesedés, hatalmi harcok, videó játékok. Mind olyan téma, amely megfogja és érdekli a fiatalokat. Igaz, hogy a valóságban még nincsenek ilyen fejlett technikák, legalábbis iskolások kezében, de a közeli jövőben nagyon is elképzelhető ez az előre vetített virtuális valóság és a vele együtt járó problémák. 
Szerencsére egy kis összeesküvés elmélet sem maradhatott ki a történetből, amit én személy szerint piros ponttal jutalmazok, mert nagyon szeretem az olyan történeteket, ahol lehet agyalni és a dolgok hátterét kutatni, még akkor is, ha az információ nem pontos, vagy nem elegendő. Jó volt Lois-zal és a többiekkel együtt találgatni, nyomozni és versenyt futni az idővel. 
Érdekes volt figyelni, hogy Lois milyen elhatározásokkal és tervekkel érkezett Metropolisba, történetesen, hogy megváltoztatja a személyiségét és többet nem kerül bajba, de ahogy az lenni szokott nem bújhatunk ki a bőrünkből és ezt a tényt Lois sem tudta megcáfolni, maradt az aki volt, egy kíváncsi, cserfes leányzó. Szuperül áthozta Gwenda Bond Lois Lane sokak által jól ismert karakterét ebbe a regénybe. 

A Veszélyes játék újragondolta Lois Lane karakterét, vagyis inkább egy új szemszögbe helyezte számunkra. A szárnyait bontogató Lois számomra nagyon érdekes és vibráló személyiségként bontakozott ki. Tipikus lázadó és nagy igazságérzettel rendelkező kamasz, a megcélzott korosztály ezáltal könnyen tud azonosulni vele, ami már plusz pont a regénynek. Éreztem, hogy mennyire eleven, fiatal, magabiztos és eltökélt. 
Lois mellett Clark csak egy biztos támpontot nyújtott a messzeségből, de itt és most nem is az ő karakterének kellett kiteljesednie. Az viszont szintén Gwenda Bond remek stílusát dicséri, hogy valami fantasztikus módon sikerült elérnie, hogy virtuális jelenléttel egészítette ki Smallvillesrác Loist és ahol kellett visszarángatta a földre, de nem több és nem kevesebb volt a szerepe. 

A családi kapcsolatok és ellentétek is fontos szerephez jutnak, mint általában a tizenéves korosztály életében. Erről is jó volt olvasni, leginkább Lois apjához és testvéréhez fűződő kapcsolatának szövevényes hálóját látjuk, ami oly jellemző attitűdökkel bír, hogy mindenki rá fog ismerni a saját személyes kapcsolataira is a családján belül. 

Szerettem, hogy az író nem akarta erőltetni a képregényekből és filmekből jól ismert, harmincas éveiben járó Lois Lane karaktert, hanem adott neki egy tinédzseres bájt, amitől igazán mai tudott lenni ez a történet, de azokat a tulajdonságokat bele tudta építeni, amitől korábban is szerettük a kíváncsi nőt. 

Ajánlom a könyvet fiúknak és lányoknak egyaránt, mert mindenki meg fogja találni 12 éves kortól a számára érdekes mozzanatokat a regényben. A lányok azonosulhatnak és pöröghetnek Lois Lane-nel, a fiúk pedig oda és vissza lesznek a technikai kütyüktől és virtuális valóságtól. 

Stílusos ifjúsági regény volt a maga üde és friss kisugárzásával, emellett fontos tartalmi mondanivalóval a barátságról, a bizalomról és a kötődésről. Remek sorozatindító regény!

A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!

Eredeti cím: Fallout
Kiadó: Ciceró
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 364
Fordította: Nagy Dóra





0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon