Ugrás a fő tartalomra

Gwenda Bond: Veszélyes játék - Lois Lane 1.

Mielőtt még SUPERMAN Metropolis megmentőjévé vált volna…
… LOIS LANE már ott volt.
Lois katonatiszt apját Metropolisba szólítja a hivatása, és a család is vele költözik. Lois azonban hiába tökéli el, hogy meghúzza magát és beilleszkedik a közösségbe, amint belép új iskolája kapuján, rögtön látja, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Egyik diáktársa életét egy Harcosok nevű banda keseríti meg: összezavarják az agyát egy népszerű, virtuális valóságra épülő videójátékon keresztül, mely hamar magába szippantja a játékosokat.
Sziporkázó elméjét és menő új riporteri állását segítségül hívva Lois beleveti magát a rejtély megoldásába. Eleinte úgy tűnik, túl nagy fába vágta a fejszéjét, szerencséjére azonban segítséget kap egy titokzatos fiútól, akit csak internetes nevén, Smallvillesrácként ismer…

A történet szerint Lois Lane 16 éves, amikor egy számára új és ismeretlen városba, Metropolisba költözik a családjával. A vadóc lány hamarosan a helyi tinédzserek számára készülő újság szerkesztőségében találja magát, mint kezdő újságíró. Igaz, új munkája pusztán a nagy szája és a szerencse közrejátszásából adódott, de Lois már ilyen fiatalon is képes volt megragadni a lehetőséget és elindulni a szenzációs leleplezés felé vezető úton. Azzal sem törődött, hogy itt is, ott is keresztbe tett számos fontos embernek, úgy, mint az iskola dirijének, mert kizárólag a cél lebegett a szeme előtt, azaz megvédeni másokat.  

Gwenda Bond megörvendeztetett minket Lois Lane fiatalkori kalandjával, amibe picit Clark Kent-et is bevonta, mint Smallvillesrácot. Ez utóbbi ténynek én nagyon örültem, mert a képregények világa gyermekként sem állt távol tőlem és bevallom, Superman volt az egyik kedvencem. Tisztában voltam vele, hogy a történet leginkább Loisra fog koncentrálni, de a plusz Smallvillesrácos jeleneteknek kimondottan tudtam örülni, még akkor is, ha csak virtuális jelenlétről beszélhetünk. Érezni lehetett a kezdeti kacérkodást a karakterek között, ami később barátokká, bizalmasokká tette őket. 


Képtalálat a következőre: „virtual reality”
http://www.huffingtonpost.co.uk/
Nagyon tetszett, hogy a mai tizenéves korosztály számára is aktuális problémákat dolgoz fel, úgy, mint klikkesedés, hatalmi harcok, videó játékok. Mind olyan téma, amely megfogja és érdekli a fiatalokat. Igaz, hogy a valóságban még nincsenek ilyen fejlett technikák, legalábbis iskolások kezében, de a közeli jövőben nagyon is elképzelhető ez az előre vetített virtuális valóság és a vele együtt járó problémák. 
Szerencsére egy kis összeesküvés elmélet sem maradhatott ki a történetből, amit én személy szerint piros ponttal jutalmazok, mert nagyon szeretem az olyan történeteket, ahol lehet agyalni és a dolgok hátterét kutatni, még akkor is, ha az információ nem pontos, vagy nem elegendő. Jó volt Lois-zal és a többiekkel együtt találgatni, nyomozni és versenyt futni az idővel. 
Érdekes volt figyelni, hogy Lois milyen elhatározásokkal és tervekkel érkezett Metropolisba, történetesen, hogy megváltoztatja a személyiségét és többet nem kerül bajba, de ahogy az lenni szokott nem bújhatunk ki a bőrünkből és ezt a tényt Lois sem tudta megcáfolni, maradt az aki volt, egy kíváncsi, cserfes leányzó. Szuperül áthozta Gwenda Bond Lois Lane sokak által jól ismert karakterét ebbe a regénybe. 

A Veszélyes játék újragondolta Lois Lane karakterét, vagyis inkább egy új szemszögbe helyezte számunkra. A szárnyait bontogató Lois számomra nagyon érdekes és vibráló személyiségként bontakozott ki. Tipikus lázadó és nagy igazságérzettel rendelkező kamasz, a megcélzott korosztály ezáltal könnyen tud azonosulni vele, ami már plusz pont a regénynek. Éreztem, hogy mennyire eleven, fiatal, magabiztos és eltökélt. 
Lois mellett Clark csak egy biztos támpontot nyújtott a messzeségből, de itt és most nem is az ő karakterének kellett kiteljesednie. Az viszont szintén Gwenda Bond remek stílusát dicséri, hogy valami fantasztikus módon sikerült elérnie, hogy virtuális jelenléttel egészítette ki Smallvillesrác Loist és ahol kellett visszarángatta a földre, de nem több és nem kevesebb volt a szerepe. 

A családi kapcsolatok és ellentétek is fontos szerephez jutnak, mint általában a tizenéves korosztály életében. Erről is jó volt olvasni, leginkább Lois apjához és testvéréhez fűződő kapcsolatának szövevényes hálóját látjuk, ami oly jellemző attitűdökkel bír, hogy mindenki rá fog ismerni a saját személyes kapcsolataira is a családján belül. 

Szerettem, hogy az író nem akarta erőltetni a képregényekből és filmekből jól ismert, harmincas éveiben járó Lois Lane karaktert, hanem adott neki egy tinédzseres bájt, amitől igazán mai tudott lenni ez a történet, de azokat a tulajdonságokat bele tudta építeni, amitől korábban is szerettük a kíváncsi nőt. 

Ajánlom a könyvet fiúknak és lányoknak egyaránt, mert mindenki meg fogja találni 12 éves kortól a számára érdekes mozzanatokat a regényben. A lányok azonosulhatnak és pöröghetnek Lois Lane-nel, a fiúk pedig oda és vissza lesznek a technikai kütyüktől és virtuális valóságtól. 

Stílusos ifjúsági regény volt a maga üde és friss kisugárzásával, emellett fontos tartalmi mondanivalóval a barátságról, a bizalomról és a kötődésről. Remek sorozatindító regény!

A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!

Eredeti cím: Fallout
Kiadó: Ciceró
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 364
Fordította: Nagy Dóra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…