Ugrás a fő tartalomra

Richard Powers: Orfeo - Utazás a tudomány és a művészet világába

Milyen trükkel hiteti el a zene a testtel, hogy lélek rejtőzik benne? A nyugdíjas zeneszerző, Peter Els, szokatlan hobbinak hódol: házi laboratóriumában baktériumok genetikai módosításával kísérletezik. Tevékenysége magára vonja a nemzetbiztonságiak figyelmét. Amikor a hatóságok átkutatják a házát, pánikba esik, és elmenekül. Az állandó terrorfenyegetettségben élő országban kitör a hisztéria, és Peter Els, akire a média ráragasztja a Bioterrorista Bach nevet, körözött bűnöző lesz.
Az Orfeo az ő alvilági utazásának története. Ahogy Els egyre mélyebbre merül a pokol bugyraiba, visszaemlékezéseiből kirajzolódik a múltja: hogyan szeretett bele a zenébe, kik voltak a múzsái, és hogyan kutatta egész életében a felforgató újítások izgalma és az egyszerű, megható szépség között őrlődve az élet és a művészet értelmét. A zene dolga nem az, hogy meghassa a hallgatókat, hanem az, hogy felébressze őket. Hogy összetörje minden meggyökeresedett szokásunkat.
Amint a művészet megszűnik veszélyesnek lenni, elveszíti a vonzerejét. Csak a sterilizált művek ártalmatlanok, és csak a halott közönség van biztonságban.
Az 1957-ben született amerikai Richard Powers The Echo Maker című regényével 2006-ban elnyerte a National Book Awardot. Legújabb regényét, az Orfeót, 2014 legjobb alkotásai közé válogatta többek között a Washington Post, a The Economist, a Chicago Tribune és a Booklist; a könyv felkerült a NewYork Times bestseller-listájára, és több rangos díjra is jelölték (Man Booker Prize, National Book Award, Folio Prize, Carnegie Medal).
„Az Orfeo a bizonyíték rá, hogy a regény műfaja nagyon is él.” (The Los Angeles Times)
„Powers tehetségével csak kevesen veszik fel a versenyt a kortárs írók közül. Az Orfeo pedig az eddigi legjobb regénye.” (The San Francisco Chronicle)


Peter Els számára a zene és a kutatás elválaszthatatlan fogalmak. Annak ellenére, hogy a biológiai kutatások vonzották mégis inkább zeneszerző lett belőle Clara hatására, de továbbra is folytatja furcsa kutatásait a baktériumok és a zene kapcsolódásának feltárása céljából, melyhez a kutyája Fidelio is segítségére volt. A szerelem ereje is érezhető, ami egy másik pályára, egy teljesen új élet irányába képes terelni az adott embert, jelen esetben Petert. 
Peter idősebb korában mégis megpróbálja elérni a célját,  mégpedig azt, hogy a zenével tudja kódolni, vagy módosítani a géneket, nem törődve a következményekkel, ezáltal az izgalom kedvéért a kormány emberei is felfigyelnek rá, így menekülnie kell.
Az elbeszélés során egy furcsa utazáson vesz részt Peter, megjelenik az egész múltja és megértjük a mozgatórugóit, amelyek erre a furcsa kutatásra ösztönözték és a belső énjét mindvégig mozgatták.

"Az üvegcsékből további folyadékok kerülnek a babaházi koktélba: oligoprimerek a varázslat elindításához; hőstabilizált katalizátor polimerázok; percenként ezer kötést alkotó nukleotidok, amelyek olyan példásan állnak sorba, mint a katonák a hajnali öt órás ébresztőnél. A férfi úgy követi a nyomtatott receptet, mint egy amatőr szakács." (1. oldal)


Nekem szükségem volt úgy száz oldal elolvasására a regényből ahhoz, hogy meg tudjam élni a stílust és magát az egész történést, valamint a regény szellemiségét, de miután mindez sikerült egy igazán izgalmas világba merülhettem el Peter Els-szel, Powers zsenialitása által. Azt kell mondanom, hogy az utóbbi időben ennyire karakteres íróval, mint Richard Powers nem találkoztam, bevallom szokni kellett, de ettől lett újszerű és igazán egyedi az olvasási élmény.

Kapcsolódó kép
http://majoringinmusic.com/music-cognition-career-path/
Egy nagyon érdekes utazást kínál az író a tudomány és a zene világába, ami áthatja az egész regényt. Nem mondom, hogy a könnyű olvasmányok közé tartozna ez a regény, de mindenképpen megéri elolvasni, hiszen igazán intellektuális és egyedi, de ettől függetlenül az átlagos olvasó számára is érthető, hiszen pontosan és világosan fogalmazza meg a tudomány legbonyolultabb téziseit is. Számomra ez utóbbi nagyon fontos volt, hiszen a természettudományok már a suliban sem tartoztak a kedvenc tanulmányaim közé, de itt és most a regény által, talán picit közelebb is kerültem hozzájuk. A mondatok szerkesztése sem átlagos, volt, hogy többször is vissza kellett olvasnom, hogy megértsem azt, amit az író az olvasó irányába közvetíteni szeretett volna. Valljuk be ez is elmond valamit, hiszen egy olvasó ember számára nem jelent gondot értelmezni egy egyszerű cselekményt a regényen belül, de itt néha még nekem is résen kellett lennem, ahhoz, hogy ne vesszen el a lényeg és ott tudjak maradni a történések középpontjában. 
Emellett nagyon mély gondolatokat fogalmaz meg maga a regény és örültem, hogy mindvégig nagyon igényes és egyedi tudott maradni. Az utóbbi időben nem találkoztam még csak hozzá hasonló regénnyel sem, amiben ennyire el lehetett volna mélyülni és veszni egyszerre. 

Nagyon érdekes megközelítése volt az avantgard zene és a molekuláris genetika oly távol álló és mégis összeegyeztethető kettősének. Egy nagyon érdekes és olvasmányos formába sikerült egy kicsit sem hagyományosnak mondható témát bemutatnia, ráadásul tette ezt megszakítás nélkül. Talán a tagolás hiánya is elég egyedi megjelenést kölcsönzött a regénynek, mert a látszat ellenére, - amit az idézetek biztosítanak - valójában nem tagolódik fejezetekre, ezáltal nem hagy egy lélegzetvételnyi időt sem az olvasónak, hogy elterelődjenek a gondolatai, folyamatos figyelemre és gondolkodásra ösztönözi.

Amellett, hogy Peter karaktere nagyon jól kidolgozott és érdekes is volt, mégis úgy gondolom, hogy most nem ő adta meg a lendületet, hanem kizárólag az író, mert igazából mindvégig éreztem, hogy ő irányítja a szálakat, nem pedig az általa létrehozott karakter. Nagyon furcsa érzés volt így olvasni a regényt, más volt, mint ahogy már írtam is, mint egy hagyományos regény, de a szó jó értelmében.
Biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó olvasmányom Powers-től, a regény műfajának egyik kiemelkedő alkotójától.

Richard Powers egy izgalmas, de ugyanakkor furcsa utazásra hívja az olvasót a művészet és a tudomány világában. Az egyedi látásmód és intelligencia teszi teljessé és stílusossá ezt, a remekül megírt regényt. Bátran ajánlom elolvasásra mindenkinek, aki valami egyedire vágyik és szeretne kicsit a megszokott regényektől tovább lépni, illetve nyitott a lélek és a tudomány összefonódásának rejtelmeinek megismerésére. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…