Ugrás a fő tartalomra

Honor Tracy: Szép kis naplemente


Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmaz, ha kihagynád akkor tekerj egyből az értékeléshez!
Veszélyben a hagyományos ír életforma… Hogyan másképp hívhatnák fel a derék honfiak, isten háta mögötti félszigetükön, szorongatott helyzetükre a világ figyelmét – felrobbantják a keskeny földnyelvet, amely a szárazfölddel összekötötte őket, s független szigetté kiáltják ki Inishnamonát. Sajnos, arról megfeledkeztek, hogy az úttal együtt levegőbe repül megélhetésük fő forrása is: az idegenforgalom. Megkezdődik hát a küzdelem a létért – amúgy ír módra. Hajmeresztő ötletek követik egymást. Szent Patriknak, Írország védőszentjének életéről szóló ünnepi játékok fogják elhomályosítani az ausztriai Oberammergau fényét! Sentence ezredes, a nyugállományú hadfi sem nyugszik: szent meggyőződése, hogy földjén olaj fakad, s már Új-Arábiát álmodik a szigetre. A termékeny fantáziájú fráter Expeditus házi készítésű sajtjaival óhajtja kiszorítani a világpiacról a francia márkákat, s a tetejébe feltalálja a chartreuse-t megszégyenítő moszatlikőrt. S természetesen nem volnánk Írországban, ha senki semmit fel nem robbantana… És hogy mit művel mindeközben az angol-ír honleány, Sabina; Pio Moriarty, egy személyben robbantómester és tűzoltóparancsnok; Barney, aki három mérföldről meglátja a csiperkegombát, és vaksági nyugdíjból tengeti életét; Dano, a levélhordó, akit kötelességének teljesítésében minduntalan megakadályoznak az útjába akadó kocsmák; és még sokan mások – minderre fény derül, mire Inishnamonára eljő a szép kis naplemente… Honor Tracy, a csípős humorú ír-angol írónő a második világháború után kezdett írni, előbb kritikákat, majd útikönyveket; 1954-ben megjelent első regénye, ezután sorra a többi. A Szép kis naplemente az írónő tizedik regénye.

Egy pimasz kis komédiának lehetünk szemtanúi, mely Írország egy elszigetelt, de függetlenedésre vágyó szigetén Inishnamonán játszódik.A sziget lakói képesek voltak saját magukat izolálni a külvilágtól, ezáltal számos kényelmetlen szituációba csöppentek, melyre még maguk sem számíthattak. Ebben a fura kis közösségben próbál minden egyes karakter boldogulni és csak néha sikerül közös nevezőre jutniuk egy rövid időre, de az sem mindig sül el éppenséggel jól. 

Ebbe a nem túl rózsás helyzetben él a hazafias Sabina Boxham, akit megáldott a sors a helybéliekkel és a saját, az érdektelenség köpenyébe burkolózó testvérével, valamint annak angol barátjával. 

A szereplők által kreált kényelmetlen szituációk sokszor komikus végkifejletbe torkollnak. Az írónő valójában görbe tükröt tart az olvasó elé, mely remek kritikát fogalmaz meg az ír társadalomról, melyből találomra kiragadta a jellemző karaktereket és egy elszigetelt szigeten összeengedte őket, majd kicsit durva, de találó jellemábrázolást és cselekménysort állított fel hozzájuk. A társadalom ezen találó jellemzése nem csak Írországban, de több másik országban, egyes részei akár nálunk is előfordulhatnának, talán emiatt is időtálló és remek ez a történet. Például gondolok itt arra, hogy jártam már én is úgy mesteremberekkel, mint Sabina, pedig nem is elszigetelt helyen élek, de ez valahogy annyira tipikus, főleg, amikor valamit gyorsan kellene megcsinálni, vagy kijavítani a ház körül. 

Ahogy haladunk előre a történettel, egyre jobban megismerjük a halogatós ír mentalitást és az ír emberek tipikus magatartásformáját humoros, de ugyanakkor csípős, kicsit sem finomkodó stílusban.Képtalálat a következőre: „Irish isles”
http://irelandtheemeraldcountry.blogspot.hu/


Sabina karaktere nagyon érdekes és összetett volt, sokszor kiszámíthatónak tűnt, aztán tett valami olyat, amitől teljesen más lendületet kapott a történet és a karaktere egyaránt, nekem tetszett ez a jellemábrázolás. Összességében nagyon érdekes volt ahogy Sabina kibontakozott a történet során és megmutatkozott a valódi énje.  

Az összes szereplő, Dano, Pio, Sentence ezredes és a többiek is valamilyen szempontból érdekesek voltak és nagyon jól belesimultak a történetbe, szinte érezni lehetett, hogy az álmos kis szigeten megelevenedik a sokszínűség, mert minden egyes lakója a saját malmára próbálja hajtani a vizet, kicsit sem szokványos formában. A szereplők néha már-már az idiotizmus határát feszegetik, de ettől mi olvasók még továbbra is remekül fogunk szórakozni.  

A befejezés pedig plusz pontot érdemel, mert tipikusan nem erre számítottam, szóval igazán meglepő és furcsa lezárást kapott ez az egyébként is picit lökött elbeszélés. 

Aki szereti az angolokra jellemző fanyar humort, ami nagyon jól felépített történeten keresztül fogalmazza meg éles társadalomkritikáját, akkor nem fog csalódni ebben a könyvben sem. Szerintem Honor Tracy a műfaj egyik legjobbja és ez a történet engem most nagyon magával ragadott és elszórakoztatott. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…