Ugrás a fő tartalomra

Katarina Bivald: Garantált hepiend

A huszonnyolc éves svéd lányban, Sarában és a hatvanöt éves amerikai Amyben az egyetlen közös vonás, hogy mindketten falják a könyveket – és az olvasmányaikról leveleznek egymással. Egyszer Sara meghívást kap Amytől Iowába, és némi hezitálás után ki is mozdul unalmas életéből, amelyben eddig csak a regények nyújtottak izgalmat.
Az első meglepetés érkezéskor éri: senki sem várja őt, Amy ugyanis váratlanul meghalt.
A zárkózott lány nehezen találja fel magát a számára idegen környezetben, a furcsa iowai emberek között. Hazamenne, hiszen a barátkozás eddig sem ment neki túl könnyen…
Végül mégis úgy határoz, ott marad egy kis időre Amy hazájában. Felfedezi levelezőtársa könyvespolcát, majd próbaképpen nyit egy kis könyvesboltot. Mivel a helyieknek nem erősségük az olvasás, Sara nagy kihívás elé néz.
Ám személyiségének köszönhetően a néha faragatlan, máskor inkább elfoglalt és egymással nem törődő helyiek lassan igazi közösséget alkotnak.
Már csak az a kérdés, hogy csupán a könyvesbolt polcain sorakozó regényekben, vagy Sara életében is bekövetkezhet-e garantált hepiend?

Sara utazásának története nemcsak a könyvmolyokat érinti meg: a humoros, kedves regény barátságokon, regényhősökön, szerelmen keresztül mutatja meg, hogy sosem késő kinyitni a szívünket és a lelkünket valami új előtt, és bár a boldog befejezést senki sem garantálja, mégis lehet egy kicsit segíteni a sorsnak.
Fejős Éva

Elöljáróban annyit, hogy bebizonyosodott, hogy a svédek nem csak krimit tudnak írni, hanem romantikus regényeket is. 

Egy olvasó szemszögéből megismerni a könyvek világát egészen érdekes. Sara, a svéd könyvesbolti eladó elkezd levelezgetni egy idős, de a könyvekért rajongó amerikai hölggyel, majd kilépve a levelek mögül Sara elindul Amerikába megismerkedni a nővel, akivel lelki társak és ugyanúgy bolondulnak a könyvekért. Amerikában viszont nem várt fordulat következik be és Sara válaszút elé kerül. Eközben remek regények is terítékre kerülnek, amit Sara is szeret és talán mi, olvasni szerető olvasók is szeretünk és ismerünk. Jó érzés, amikor a sok megemlített regény közül már jó néhányat olvastunk.


Broken Wheel egy álmos Iowai kisváros, ahol sosem történik semmi, sőt még talán Iowa is csak Dewey-val a könyvtári macsekkal szerzett hírnevet, na meg a sok-sok kukoricával. Sara ennek ellenére megpróbál a poros amerikai kisvárosba beilleszkedni és megtalálni a pozitívumokat, ezáltal felrázva az önsajnálatba süppedő lakosságot. Sara karaktere nem tudatosan "manipulálja" a kisváros lakóit, hanem tudat alatt, csak szimplán a lényével,  és ezzel egy jóság lavinát indít el. 

Sara egy nagyon szerethető karakter, igazából nincs is vele semmi baj. Annak ellenére, hogy igen visszahúzódó mégis egy teljesen független, elszánt csaj, aki példát állít a városka lakói elé, ezáltal elénk is. Nem kell mindent túlgondolni, hagyni kell, hogy a dolgok megtörténjenek és ehhez egy jó könyv nagy segítséget nyújthat. 

Mindenképpen pozitívum az ahogy a könyv amellett, hogy egy bájos történetet tár az olvasó elé még az olvasást is népszerűsíti. Biztos vagyok benne, hogy aki elolvassa ezt a könyvet egyből kedvet kap egy újabbhoz és nem lennék meglepve, ha azért a könyvért egyenesen a könyvtárba rohanna, hátha talál ott egy Sara-t, akit tudja, hogy az adott pillanatban milyen könyvre van szükségünk. Minden lelkiállapotra egy könyvet lehetne a mottó. Sara olyan volt, mint egy könyvtündér, mindenre volt egy jó könyve, de ő maga is a könyvekből táplálkozott és merített erőt. 

A mellékszereplők tipikus amerikai világvége városka lakói voltak, kicsit bárdolatlanok, kicsit furák, de teli jó szándékkal. Csupa érdekes karakter, akik által mi magunk is picit közelebb kerülhettünk az álmos amerikai kisváros belügyeihez, a lassú mederbe csordogáló életükhöz. 

A leírásokat nagyon szerettem, szinte láttam magam előtt a poros Broken Wheel-t és lakóit, vagy éppen a kukoricatáblákat és a könyvesboltot. Az írónő egy csepp Európát csempészet Amerikába és ettől egy tökéletes egyveleget hozott létre, amit nem lehetett nem szeretni. 


Egyetlen pici problémám volt csak a regénnyel, mégpedig a terjedelme. Nagyon tudtam volna élvezni egy picit rövidebb változatban, ezáltal elkerülhető lett volna, hogy elkalandozzak a történettől, mert bizony a vége felé ez már előfordult, úgy éreztem, hogy kicsit sok lett minden, mind a város, mind az ott lakók vonatkozásában.

A stílust és a témát nagyon szerettem, igazi amerikai feeling, egy jófajta könnyed romantikába hajló napfényes napokra való regényben.

Könyvmolyoknak, könyvtárosoknak, kisváros rajongóknak, sőt még állíthatom, hogy a romantika kedvelőinek is remek nyári olvasmánya lehet. 

Hepiend

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…