Ugrás a fő tartalomra

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet - Ember tervez, szomszéd végez

Meg lehet-e tartani egy férjet harminc év házasság után?
Mit tegyünk, ha a férj válni akar, mert elege lett az unalmas, érdektelen házasságából, és az unalmas, érdektelen feleségéből?
Le lehet-e győzni egy fiatalabb, dögösebb ellenfelet, aki szemet vetett a jól szituált férjre?
Túl lehet-e élni egy válást, mely után totálisan megváltozik az élet?
Találhat-e új jövőképet az, akit ennyi év után dobnak el?
Az ötvenes éveiben járó Karolina azt gondolja, hogy a férje el akarja hagyni a szép Gabiért, akinek azonban kisebb gondja is nagyobb annál, semmint a szomszédja öregedő párjával foglalkozni. A házasságát féltő nő mindent bevet, hogy vetélytársát kiüsse a nyeregből, és elképzelése szerint esélyes, hogy ez sikerült is neki.
Csendes irigység és féltékenység dúlja Gesztenyéskert békés utcácskáját, mígnem megérkezik a legszexibb pasi, aki valaha is az idilli kertváros macskaköveit koptatta, hogy felkavarja az állóvizet, és megvalósítsa Karolina terveit.R. Kelényi Angelika korábbi sikerkönyveihez hasonlóan most is egy sokak által ismert, kemény élethelyzetet dolgoz fel a maga humoros, laza stílusában.


Ez immáron a harmadik R. Kelényi Angelika regény, ami eljutott hozzám és be kell vallanom, hogy kíváncsian vártam, hogy az írónő most milyen társadalmi problémából fog meríteni a maga megszokott humoros stílusában.

Az előző két regényről szóló értékelésem már elérhető, az Egy hajszálon múlt- Amikor a feleség megőrül és a Negyven felé pártában - nőcik a pácban. Még az előbbi a családalapítás előtt, vagy éppen a közepén csücsülő nőket célozta meg, addig az utóbbi a társkeresés, a szinglilét és a bizonyos ketyegő biológiai óra kattogását hallgató nők bizonytalan, de humorral és célokkal teli mindennapjait mesélte el. 

Nem árulok el titkot azzal, hogy az előző két regény is nagyon tetszett, így igen magas elvárásokkal kezdtem neki az aktuális kötetnek és elárulom, hogy nem kellett csalódnom, de nézzük is, hogy miért írom ezt. 

"Balajtiné Kemény Karolina a függöny mögül leste az utcát. Tudat, hogy mennyire vényasszonyos, amit tesz, mégsem tudott ellenállni a csábításnak, hogy - ha csak kukkolva is, de - részese lehessen a szomszédasszony szerelmi életének. Kurucz Gabirella úgy váltogatta a partnereit, mint más a fehérneműjét. Legalábbis Karolina így látta."

Igazából nagyon kíváncsi voltam, hogy most az életút mely szakaszán lévő nők kapnak reflektorfényt, mivel az nem is volt kérdés, hogy ismét nőkről nőknek szóló regényt fogok olvasni. Nagyon örültem neki, amikor kiderült, hogy a már biztosnak látszó családi háttérrel, kirepülő gyerekekkel és látszólag idilli kisvárosi élettel bíró nők kerülnek előtérbe. Hiszen 40 felett is van élet és mivel még én is előtte állók, (bár még van addig némi időm), így a kíváncsiságom határtalan a témában, egyszóval kapóra jött a téma. 

Az alaptörténet nagyon leegyszerűsítve, hiszen nem szeretném ellőni a poént, azaz a történet végét, mert biztosak lehetnek benne az olvasók, hogy nem a szokványos befejezést kapják. Tehát adott két nő, szomszédok, egy gyönyörű kertváros, de a látszólagos idillt megzavarja a zöld szemű szörny, az irigység és a harag, melyek jó alapot szolgáltatnak a félreértések láncolatához. A két főszereplő nő teljesen különböző, de mégis oly sok közös van bennük, amit elsőre ők maguk sem fedeznek fel. Keserves leckét kapnak a sorstól, ami legfőképpen abból adódott, hogy mindketten biztosnak hitték a meghitt családi életüket, ami hamar rémálommá változik számukra és maguknak kell megpróbálni a saját lábukra állva kikecmeregni a csávából. Meg kell küzdeniük a démonaikkal és a kérdés már csak az sikerül-e visszaszerezniük a korábbi életüket, vagy meg kell próbálniuk egy teljesen új életet felépíteni. 

Kiváló témát feszeget az írónő, hiszen a férfiak kapuzárási pánikja elég gyakori jelenség a kifelé idilli összképet mutató pároknál is, de ugyebár sosem lehet tudni mi lappang a felszín alatt. Sok nőtársam talán a regény elolvasása után rá fog arra ébredni, hogy, amit esetleg unalmasnak, vagy biztosnak hisz nem is annyira biztos. Rá kell döbbennünk, hogy tennünk kell azért, hogy megőrizzük amink van, mert könnyen csúnya vége lehet annak, hogy belesüppedünk a mindennapokba és hagyjuk, hogy erőt vegyen rajtunk a fásultság és ezáltal nem törődünk a láng őrzésével, ami a kapcsolat alapja lenne. 

A két főszereplő Karolina és Gabi is elköveti azt a hibát, hogy természetesnek veszi a megszokottat és emiatt egy teljesen új élethelyzettel kell szembenézniük, ami nem is olyan könnyű. Mindkét nő a maga módján próbálja új alapokra helyezni az életét, amihez Tábori Attila a börtönviselt, jóképű kertész megjelenése is hozzájárul. Vajon a két nő, akinek egyaránt tetszik a kertész milyen módon fog egyezségre jutni? Lesznek-e még boldogok, vagy a keserűség jut nekik, mert már túl későn vették észre, hogy elromlott valami?

Karolina és Gabi is egyaránt erős nők, akkor is ha magukról ezt éppen nem tudják elképzelni. Számomra Gabi karaktere volt szimpatikusabb, mert lazábban és normálisabban állt a mindennapi nehézségekhez, mint Karolina, aki inkább megpróbálta másokban keresni a hibát, minthogy észrevette volna a saját hibáit. A regény végére azonban Karolina is fejlődésen ment keresztül, ami kimondottan tetszett, mert nem a nyávogás és irigység dominált, hanem igenis a tettvágy és küzdeni akarás. Attila karaktere viszont nem került közel hozzám, annak ellenére sem, hogy fontos szereplő, nem kapott túl nagy teret. Mindvégig mellékszereplő marad, nem lép elő főszereplővé, nem tesz nagy dolgokat, egyszerűen megmarad háttérzenésznek.   

Attól viszont ne féljünk, hogy a könyv le fog minket taglózni, mert Angelika most is gondoskodik arról, hogy ez a társadalmi probléma is a lehető leghumorosabb formába kerüljön az olvasó elé. Mindamellett, hogy remekül szórakozunk arra sarkall minket nőket, hogy gondolkodjunk el a párkapcsolatunkon és azon, hogy mi a magunk részéről mindent megteszünk-e azért, hogy az idill, ami számunkra fontos és kialakult megmaradjon. 

Összegezve

Egy regény, amit jó szívvel ajánlok minden nőtársamnak kortól függetlenül, mivel fontos problémákra hívja fel a figyelmünket, amire egy párkapcsolatban nem lehetetlen egy kis odafigyeléssel felkészülni és talán annak függvényében, hogy elgondolkodunk bizonyos dolgokon tehetünk is valamit azért, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint Gesztenyéskert utcácska lakói. 

Született feleségek magyar módra, tabudöntögetés és humor magas fokon! 

Remélem, hogy hamarosan ismét bepillanthatunk Geszetenyéskert lakóinak mindennapjaiba és folytatódik a történet, mert szerintem még bőven van a témában lehetőség, ami feldolgozásra vár, mert mint látjátok az én fantáziámat is megmozgatta és elgondolkodtatott, hiszen ebben a bejegyzésben egy kicsit a saját gondolataimba is bepillantást engedtem a témával kapcsolatban.

Ismét humoros, elgondolkodtató és stílusosan megírt R. Kelényi Angelika regényt olvashattam, köszönet érte az Álomgyár Kiadónak


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…