Ugrás a fő tartalomra

Rép Erika: Répácska meséi 1.


A Mikulásról, háza népéről, és a mesebeli erdő északi részének lakóiról szóló kedves történet egy hatrészes sorozat első kötete. Egész évben aktuális, hiszen a szeretetről, a barátságról és az egymásról való törődéséről szól. A kis főhősök szerethetőségük miatt válhatnak a gyerekek kedvenceivé, kihívásaikat könnyen magukénak érezhetik, így szolgálva humoros, vagy éppen megható tanulsággal. A szereplők száma minden új kötetben bővül, ahogy a történetek is egyre komolyabb tanulsággal szolgálnak majd a kicsiknek.Kiadás: 2014
Kötés: cérnafűzött, keménytáblás
ISBN: 9786155252549
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldal: 40

Lassan elkezdünk ráhangolódni a decemberre és az elkövetkező ünnepekre. Kisfiam kedvenc ünnepe a karácsony, így már november tájékán előkerülnek az ünnepre oly jellemző apró mütyürök, gyertyák, amik mind segítenek egy picit elűzni a korai sötétséget és egy kis meghittséget adnak. 
Idén Rép Erikától a Répácska meséi is az ünnepi készülődés, ráhangolódás részeseivé váltak. Olyan kellemes egy-egy esti mese keretében összekuckózva elmerülni télapó és kis segítői varázslatos történeteibe, hogy közben mi magunk is elfelejtjük, hogy felnőttek vagyunk. Kicsit én is gyermeknek éreztem magam, kizökkentem a hétköznapok mókuskerekéből és újra átéltem a csodát, ami a gyermeki lét sajátja.

A könyv 10 mesét foglal magába, ez bevallom nekem külön tetszett, így egy-egy este eljutottunk az adott történet végére és nem kellett másnap újra felvenni a leejtett fonalat. 
A mesék egytől egyig, kedvesek, tanulságosak és tartalmasak. Azt kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy egy-egy történet 2-3 oldal hosszúságú nagyon sok élményt belesűrít az írónő, ez is egy plusz pont a könyvnek. A kisebb és nagyobb gyermekek egyaránt elmerülhetnek a csodás mesevilágban, miközben elgondolkodhatnak a mese mondanivalóján. Mi minden egyes történet után pár percben átbeszéltük, hogy miről szólt az adott mese és annak milyen tanulsága, vagy éppen mondanivalója volt. Nem árulok el titkot talán, azzal, hogy elmondom, hogy nem egy egyszerű történetecskét kapunk estéről estére, hanem mély és igazán tanulságos gondolatokat ébresztő meséket. Olyan fontos témákat helyez a középpontba, mint a barátság, szeretet, összetartás és segítőkészség, de emellett még számos, a mai világban oly gyakran feledésbe merülő, vagy kiveszőben lévő emberi tulajdonságot, amit a gyermekeinknek is meg kell tapasztalniuk. 

Gyermekkoromban sokat gondolkodtam azon, hogy a krampuszok, vajon milyen módon és honnan kerültek a Mikulás mellé, de sosem kaptam rá választ. Így most 30 éves fejjel egy helyes történet keretében erre a fogós kérdésre is választ kaptam, legalábbis egy igazán aranyos alternatívát, aminek külön örültem. 

A rajzokat Mezőberényi Andreának köszönheti a könyv, ami számomra szintén kellemes élmény volt, imádtuk a történeteket oly jól kiegészítő rajzokat. A rajzok nélkül nem lenne ilyen eleven és vidám a a mese sem, de jelen esetben pont jól kiegészítik egymást a rajzok és a történetek. A gyerekek szerintem örömmel fogják nézegetni az egyes történeteket rajzos formában megelevenítő illusztrációkat. Egyszerűek, de mégis szárnyakat adnak a gyermeki képzeletnek. Személy szerint annak vagyok híve, hogy nem kell túlgondolni az illusztrációt és végre egy csicsáktól és mindenféle túlzásoktól mentes könyvet vehettünk kézbe, ami a régi gyermekkönyvekben megtalálható egyszerű rajzokat idézte fel.

A szerkesztéssel kapcsolatban kiemelném, hogy szép nagy betűkkel vannak megtöltve a lapok, ami az éppen olvasni tanuló gyermekek számára is csalogatóvá teszi a történeteket, hiszen jól olvasható és nem érzik azt, hogy olyan aprók a betűk, hogy sosem fognak a végére érni. Az én olvasást kevésbé preferáló kisfiam is azt mondta, hogy megpróbálkozik egyedül is újraolvasni az egyik kedvenc történetét, ez pedig számomra sokat jelentett, hiszen nem minden gyerkőccel könnyű megszerettetni az olvasást, viszont az első nehézségek leküzdése után már egyre könnyebb. Ez a könyv pedig ebben is segítségemre volt.


Santa Clause House and Santa Clause in North Pole, Alaska. Photo by Santa Clause House
http://www.goworldtravel.com/santa-claus-where-is-north-pole/

Összegezve

Ajánlom a könyvet kicsiknek és nagyoknak, szülőknek és nagyszülőknek, hiszen egy mesés világba repülhetünk el, ahol még számít a jóság és most mindezt egy modern, a mai gyermekek számára is érthető tartalmas formában adhatjuk az apró kezekbe. A téma pedig nem is lehetne aktuálisabb, most talán még fontosabb kiemelni a szeretetet és az önzetlenséget, mint bármikor. Kiváló ajándék lehet a gyermekeknek Mikulásra, előkészítve ezzel is a karácsonyi ünnepeket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…