2015. május 16., szombat

R. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt-Amikor a feleség megőrül

Emma nem fiatal. Szerinte. Nem is valami csinos. Szerinte. Emma elégedetlen. Tulajdonképpen mindennel problémája van; az alakjával, a munkájával, a sűrű hétköznapjaival és a házaséletével is. Azzal különösen.Komolyan hiszi, hogy jelentéktelen, hiszen negyven fölött, nem sokkal szülés után, kinyúlt mackóban, tundrabugyiban és lógó hajjal a kutyának sem kellene, nemhogy a jóképű, mi több, öt évvel fiatalabb férjének. Szuper feleség, szuper anya és szuper munkaerő akar lenni. Na, de kinek sikerülhet ez?Hát, Emmának úgy tűnik, hogy nem, hiszen feltűnik a színen a szőke bombázó, s vele együtt a zöldszemű szörny és csak egy „hajszálon” múlik, hogy mindez tévútra nem sodorja. Szerencsére, legalább a humorát nem veszíti elR. KELÉNYI ANGELIKA harmadik regénye egy újabb humorbomba. Az írónő ismét megnevetteti az olvasókat, noha egy olyan válságos időszakot mutat be, melyet számos nő átélt, átél vagy át fog élni élete során.

Véleményem:


Az én olvasatomban a könyv remek volt. Végre egy olyan nőkről nőknek írt regény, ami nem a szingliket helyezi előtérbe, hanem a családos nőket, az általuk megélt problémákkal, apropó mindez kacagtató formába öntve. Szinte éreztem, hogy bennem is egy Emma lakozik, aki időnként belevaló, néha pedig meg lehetne csapkodni, mert annyira nem látja a fától az erdőt. Sokszor megnevetett Emma ténykedése, ahogy próbál ellavírozni család, férj és munka terén egyaránt, na persze nem mindig megy ez olyan könnyen. Imádtam a kis Flót is és szerintem minden házasságban van, azaz kell lenni egy Alexnek. Ebben a történetben magunkra ismerünk, olyan ismerősek voltak a karakterek, a helyzetek, ami szerintem azért lehetséges, mert egy átlagos nő átlagos problémáit, kételyeit és örömeit láttam magam előtt, kiválóan ábrázolva. Attól függetlenül, hogy a házaséletet helyezi előtérbe az írónő én jó szívvel ajánlom még házasság és gyermekvállalás előtt álló női olvasóknak is, vagy megrögzött házasságkergetőknek, mert ahogy a könyvből is kitűnik a házasok élete sem fenékig tejfel, mint ahogy azt sokan gondolják, mert vannak bizony buktatók, főleg amikor a zöld szemű szörny nem hagy minket nyugodni. 
Emma, Flóra és Alex egyaránt hétköznapi és kedvelhető karakterek. Szinte olyanok, mint akik most léptek be egy pár órára a történetbe, majd kilépve folytatják az életüket a való világban. Az összes karakter lehetne akár a szomszédunk, barátaink közül valaki, vagy a kertészünk (már akinek van), szóval ennyire valóságosnak tűntek. Nem voltak írói túlzások, szépítgetések és olyan elemek, amire már azt mondtam volna, hogy ilyen ember biztos nem létezik. Mert melyikünk ne felejthetné otthon az összes bugyogóját, amikor bepakol egy utazásra? Ugye, ugye? A válasz bármelyikünk. A történet is hétköznapi, de nem mentes a váratlan csavartól sem. Személy szerint annyira elmélyültem az olvasásban, hogy a végén úgy meglepődtem, ahogy kellett, csak a végén esett le a nyilvánvaló (elhihetitek, hogy nagyot koppant), amit nem is bántam, mert így élvezetesebb volt a végkifejlet. 



Összegezve: 

Végig ébren tartotta az érdeklődést, igaz ez köszönhető annak is, hogy nem volt túl hosszú a regény, egy este alatt kellemesen kiolvasható. Plusz pozitívum, hogy a könyv szerkesztése is remekül vizsgázott, nagyon kevés volt a hiba, ami mostanában igen ritkán mondható el egy-egy kötetről.
Humoros, vidám és picit őrült, mint ahogy a cím is sejteti. Igazi nőcis könyv.  A humor Angelikánál úgy tűnik kimeríthetetlen, ami nekünk olvasóknak vitathatatlanul jó jel. 

Hölgyek, urak, fiatalok és idősebbek! Nevetésre fel!



Kiadó: Álomgyár
Megjelenés: 2015
Oldal: 220
ISBN: 9786155252815

0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon