2023. november 17., péntek

Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Fülszöveg: EGY ELHAGYOTT HÁZ

„Milyen volt ott élni?” Maggie Holt hozzászokott, hogy mindenki erról faggatja. Huszonöt éve, még kislányként költözött a szüleivel a Beléndek-villába, egy különös, régi házba. Ám alig három hét után a család az éjszaka kellős közepén menekült el onnan.

EGY VÁRATLAN ÖRÖKSÉG
Maggie édesapja később könyvet írt a kalandról a Horrorház – igaz történet címmel, ami szenzációs világsiker lett: tele túlvilági szellemekkel és megmagyarázhatatlan eseményekkel. Ám Maggie sosem hitt el egy szót se belőle. Mert kísértetetek nincsenek, igaz? Ezek után nem csoda, hogy ammikor megörökli a Beléndek-villát, habozás nélkül visszatér oda.

KIDERÜL AZ IGAZSÁG?

Ahogy Maggie elkezdi felújítani a Beléndek-villáát, egyre többször tapasztal pontosan olyan hátborzongató jelenségeket, amelyekről az apja írt a könyvében. Talán mégsem volt kitaláció az egész? És miért leskelődnek Maggie után a helyiek? Mit titkolnak előle? Mi lehet félelmetesebb még a túlvilági szellemeknél is? 



Az utóbbi idők legjobb kísértetjárta kötetét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ami kimeríti a pszichológia thriller és a horror műfaját is. Riley Sager megírta azt a modern korba ültetett kísértettörténetet, ami letehetetlen és hozza azt az ódon házakra, régmúlt időkre jellemző atmoszférát, amitől kirázza az embert a hideg.

Maggie Holt visszatér a családja tulajdonában lévő házba,  ahonnan az egész családjával együtt, évekkel korábban el kellett menekülnie, mert valami történt, valami megmagyarázhatatlan. A házban töltött néhány hét élményei lettek ihletői az édesapja által írt bestsellernek számító regényének, a Horrorháznak. Maggie viszont szkeptikus az apja által leírtakkal szemben, mivel ezekből az igaznak mondott történetekből, aminek állítólag ő maga is részese volt nem emlékszik semmire és senkire. Apja halála után elhatározza, hogy bebizonyítja, hogy a ház csak egy egyszerű vidéki ház, amit némi csinosítás után jó pénzért eladhat. Ám ahogy Maggie egyre több időt tölt a házban, olyan események történnek, amikre nincs logikus magyarázat. A kérdés csak az, hogy Maggie-nek lesz-e ereje a dolgok végére járni mielőtt újra menekülnie kellene.

Nagyon tetszett a koncepció, ami a könyv a könyvben által bontakozott ki. A történeten belül futott párhuzamosan egy másik történet és egyszerűen zseniálisan simultak egybe, de mégis könnyedén külön is tudtam kezelni őket az olvasás során és ettől az élmény valahogy még sötétebb és lenyűgözőbb lett.

Maggie karaktere okos, bátor és csipetnyit vakmerő, de mégsem a butuska amcsi lány típus, aki akkor is lemegy a pincébe, ha tudja, hogy ott várja a végzete. Egyszerűen mindegyik karakter a helyén volt és tényleg egy intelligens horror részeseivé váltak. Sager engem mind a karakterábrázolásával, mind a történetvezetéssel, de leginkább a csavaros végkifejlettel lenyűgözött.

Ez véleményem szerint egy lépésről lépésre alaposan megtervezett és hihetetlenül olvasmányos thriller, ami szépen bedolgozta a horror műfaj elemeit is.

Az olvasás során többször is végigfutott a hideg és gerincemen és bizony-bizony esténként elgondolkodtam, hogy benézek a szekrénybe. Talán nem is kell tovább méltatnom ezt a regényt, mert egyszerűen muszáj elolvasni ahhoz, hogy Ti is megértsétek azt, hogy nálam miért lett az év szellemjárta története.

Ebben a regényben találkozik a modernkori kísértettörténet a családi rejtélyekkel és a krimivel. Egyszerűen hátborzongató ez az elegy, amire a kiváló írói stílus teszi fel a koronát.

A hideg téli estékre szívből ajánlom a műfaj kedvelőinek! 

1 megjegyzés:

Reload írta...

I'm thankful for the positive change your blog has brought into my life.

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon