2017. november 25., szombat

Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában - Nostradamus Levelei 1.



2025-ben ​egy rejtélyes vihar hatására örökre megváltozik a világ. 
Miután kilenc éves, különleges képességekkel megáldott Noszter Ádám szüleit elragadja egy megmagyarázhatatlan fényjelenség, a fiút csupán egyetlen cél vezérli, megtalálni őket mindenáron. Ám sorsa látszólag másra szánja őt: két évvel szerettei elvesztése után tagja lesz egy tíz-tizenkét éves gyerekekből álló csapatnak, akik az időben utazva egy középkori látnok, Nostradamus útmutatásait követik, és az emberiség jövőjének megvédéséért harcolnak egy nagyhatalmú titkos társaság ellen. 
Első küldetésként Ádám vállalja, hogy visszamegy 1844-be, és segít megóvni a híres író-költő, Edgar Allan Poe ellopott levelét a Holló Szövetségétől. Hamarosan azonban kiderül, ellenségei már tudnak érkezéséről… 
A Nostradamus Levelei sorozat nyitó darabja hajmeresztő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül repíti olvasóit a végkifejlet felé, számtalan sejtelmes titokról lebbentve fel a fátylat, miközben a színfalak mögött természetfeletti erők ádáz küzdelme dönti el a világ sorsát. 
Képzeld azt, hogy tizenegy éves időutazó vagy, és rajtad múlik az emberiség jövője! 
Ha nem adod fel, győzhetsz, ám ha veszítesz, örökre a Holló hatalmába kerülsz!

Megint egy Steampunk regénybe futottam bele, aminek én bevallom nagyon örülök, ráadásul ifjúsági kategóriában.

Díjazom, hogy valaki bátran mer egy olyan történetet megalkotni, amelyben a gyermekek képzeletben idősíkokon átugorva, a múlt és a jövő keverékével átszőtt regénnyel ismerkedhetnek meg. 

Annak pedig pluszban örülök, hogy a 12 éves fiam is elolvasta velem együtt ezt a remek időutazós, kicsit világvége hangulatot árasztó, és a Steampunk jegyeit magán viselő ifjúsági regényt.

A regény hátuljára 9-es karika került, de én inkább úgy érzem, hogy a 11-es karika lenne indokolt, a bejegyzés végén az is kiderül, hogy továbbra is indokoltnak tartom-e ezt.

Leszögezném, nem azért gondolom így, mert annyira rémisztő a történet, hanem azért, mert a koncepciót és a miérteket még nem igazán értik meg a kisebbek, persze van kivétel, de én inkább magasabbra tenném azt a karikát.

Tehát nézzük magát a regény, ami a Nostradamus Levelei sorozat első részeként jelent meg. 

Az olvasás során alkalmunk nyílik megismerkedni Noszter Ádámmal, a különleges képességekkel megáldott kisfiúval, aki túlél egy furcsa égi jelenséget, mely során sok felnőttet elragadott ez  a furcsa fény, köztük Ádám szüleit is. 
A sok-sok árva gyerek, a túlélő felnőttekkel elegyedve egy furcsa, posztapokaliptikus világban találja magát, ahol a túlélésért harcolnak, és ráadásul hamar fel kel nőniük. Ádámnak egyetlen célja, hogy ne zsuppolják be valami árvaházba, mert akkor soha nem talál rá elveszett szüleire.  
Persze, mivel Ádámnak különös képességei vannak, így hamar különböző csoportok céltáblájává válik. Ezáltal rengeteg kalandban lesz része, többek között segítő jobbot nyújt Edgar Allan Poe-nak is. Micsoda ötlet! 
Mindeközben természetesen a gonosszal is meg kell küzdenie, hát kell ennél több?

A regényt cselekményét meglepően, de ugyanakkor zseniálisan fő helyszínként Magyarországra helyezte az író. Szerettük mindketten, ahogy ez a furcsa és izgalmas világ megelevenedik egy futurisztikus Budapest képében.
Ehhez ad egy remek ellenpontot a régmúlt, vagyis 1844, amikor még Edgar Allan Poe is aktívan élte az életét, és éppen indulóban volt az írói karrierje is. Azonban egy nem várt bonyodalom miatt lehet, hogy a jövő megváltozik?
Ez a két idősíkban zajló történetvezetés nekem nagy kedvencem, de a fiam is kellőképpen bele tudott helyezkedni ,és élvezhette az első, ilyen jellegű olvasmányát. 
 A Holló Szövetsége pedig nem hagyja magát, mint ahogy az várható is. Ezáltal itt jön egy nagyon erős szála a történetnek, mivel egy gonosz szövetség kerül a középpontba, ami valamilyen módon kötődik Ádámhoz. A kötődés miatt nagyon érdekfeszítővé és pulzálóvá válik a történet.

A karakterekről úgy gondolom, hogy nem voltak rosszul megírtak, sőt! Mégis azt mondom, hogy jó lett volna egy kicsit jobban megismerni a gondolataikat, úgy érzem, hogy a történetvezetésre nagyobb hangsúly került, mint a karakterek kibontakoztatására és belső vívódásaikra. 
Én így gondoltam, azonban a fiam erre rácáfolt, mert ő az akcióért és a pörgős történetért rajongott, a karakterek neki másodlagosak maradtak. 
Mivel ez a történet első része, ezért úgy gondolom, hogy a karakterek még ezt követően kezdenek majd igazán élni. A bevezető részben tehát inkább az események és az idősíkok kaptak nagyobb teret. 
A gonosz karakter ábrázolása igen meglepő volt, egy olyan kettősséget sikerült belevinni, ami igazán izgalmassá tudta tenni mind a megjelenését, mind pedig a cselekedeteit. Piros pont érte.

Ami különösen tetszett az az atmoszféra volt, ami a Steampunk jegyeit is magán hordozta, ami leginkább a külsőségekben nyilvánult meg. Nagyon tetszettek a környezeti leírások, amelyek a gyerekeknek is megkönnyítik a számukra még ismeretlen világok feltérképezését. 
Ezt tovább segítette, hogy egy gyermek szemszögéből láttatta az eseményeket és a külső tényezőket is. 


Kiemelném még a fantasy elemeket, ami végighúzódik az egész történet során. Emellett némi misztikus érzést is ad amikor Nostradamus-t is beleszővi az író a történetbe, mindez együtt pedig szintén izgalmas vonalat képviselnek. Erre a megoldásra nem csak a fantasy rajongók lesznek vevők, hanem azok is, akik nem a Star Trek-en nevelkedtek, mert bár fantasy, de sokkal inkább valamilyen modern fantasy mesének aposztrofálnám, mint kő kemény hi-tech fantasynek. 

Elmondhatom, hogy a történeten a 12 éves fiam már nagyon jól szórakozott, de még neki is voltak kérdései az időben történő ugrálással, a gonosz karakterrel, valamint az apokaliptikus jegyekkel kapcsolatban.  Ebből is arra tudtam következtetni, hogy jól ítéltem meg, amikor a 9 éves életkort még korainak tartottam a történethez. Ahogy írtam is, nem gondolnám, hogy nincsenek kivételek, de a nagy egységet nézve inkább a 11+ korosztályt mondanám továbbra is.

Összességében pozitív véleménnyel vagyok a regényről és bátran ajánlom a kiskamaszok fantáziájának elvarázslásához. A negatív és a pozitív tényezők kiegyenlítették egymást, nem volt félelmetes a történet, pont a mai kornak megfelelően tudott hatni az értelemre és érzelemre egyaránt, akár felnőtt, akár gyermek olvasókat veszek alapul. 

A könyvet köszönöm a Kildarának és a Főnix Könyvműhelynek!



0 megjegyzés:

 

Könyvlelő Published @ 2014 by Ipietoon