Ugrás a fő tartalomra

Amy Stewart: Lány pisztollyal

Vigyázz! A fülszöveg cselekményleírást tartalmaz, ha kihagynád ugorj egyből az érékelésre! 
Egy súlyos családi titok arra késztet egy anyát, hogy családjával New Yorkból egy eldugott tanyára költözzön. Az anya halála után a három lány egyedül folytatja életét a tanyán, a legidősebb lány, Constance irányítása alatt. 1914 nyarán, amikor Európában kirobban az első világháború, felborul a három Kopp nővér élete is: egy autó belefut a bricskájukba, és Constance elhatározza, hogy megtérítteti a kárt a baleset okozójával.
A felelős egy helybeli gazdag és hatalmaskodó gyáros, aki ettől kezdve pokollá teszi a lányok életét. Constance követelése süket fülekre talál nála, a leány ezért hivatalos feljelentést tesz. A hatóságok először vonakodnak komolyan venni a határozott fellépésű, magas termetű Kopp kisasszony panaszát, de a helybeli seriff az ügy mellé áll, és Constance attól kezdve mindenben segíti a seriff munkáját. A sok megpróbáltatás után, amelyben a tanya elleni fegyveres támadások, gyújtogatások is szerepelnek, melyek során Constance fegyverrel kényszerül megvédeni a testvéreit, győz az igazság.
Constance a család megrendült anyagi helyzete miatt munkát keres, és az őket segítő seriff felajánlj neki maga mellett egy állást. Így lesz Constance az Egyesült Államok első női helyettes seriffje.

Ez a regény éppen nekem való volt és pont jókor talált meg. A történet 1914-ben játszódik New York és New Jersey között, egy olyan korban, amikor a legtöbb ember még lóháton és kis bricskákkal közlekedett, minden poros, sőt igazán kezdetleges volt. Az automobil ritka madárnak számított, de fegyver viszont sokaknak csüngött az oldalán. 

Ami számomra meglepő volt, hogy nem egy kitalált történettel van dolgom, hanem az részben igaz alapokon nyugvó elbeszéléssel, ami kimondottan izgalmasan hatott rám. 

A történet elején megtudjuk, hogy három nővér elzártan él egy kis farmon, ahol szinte semmi sem szolgálja a kényelmet és a könnyű megélhetést, de ők így boldogok. Aztán egy napon összetűzésbe kerülnek egy gengszterrel, aki miatt kénytelenek a változtatni a megszokott életmódjukon, sőt még attól sem riadnak vissza ezek a bátor és független nők, hogy fegyvert ragadjanak és maguk járják ki az igazságot a saját érdekükben. Tették ezt azért, mert akkoriban az igazságszolgáltatás is nagyon kezdetleges cipőben járt és nem volt várható túl sok eredmény, még akkor sem, ha voltak olyan férfiak, akik próbáltak tenni valamit a rend érdekében. 

Érezni lehet már a regény elejétől, hogy valami titok és rejtély lappang a Kopp nővérek körül, ami a történet mellett egy igazán izgalmas szálat hívatott vinni és ez az érzés még akkor is megmaradt, amikor fény derült a nővérek titkára, de mindig jött hozzá valami kis plusz információ, ami felhívta a figyelmet arra, hogy valami még van a háttérben. Nagyon szerettem ez a kis kitérőt és vártam, hogy mikor kapok valamilyen újabb információt a miértekről, sőt nagyon örültem annak, hogy nem maradt e tekintetben függővégben a regény. 

http://www.amystewart.com/
Mindhárom Kopp nővér -Constance, Norma Charlotte és Fleurette Eugenie - nagyon szimpatikus volt, de a történetet elbeszélő legidősebb Kopp nővér, Constance Amelie került igazán közel a szívemhez. Egy meglepően magas, energikus, elszánt és minden mesterkéltségtől mentes nő képe bontakozott ki, aki képes tanulni a hibáiból, sőt képes erőt sugározni a környezete számára is. Szerettem, hogy megvalósította az elképzeléseit akkor is, ha ezáltal veszélynek tette ki önmagát és talán néha a családját is, mert tudta, hogy ebben a világban csak ezáltal érhet célt és külön öröm, hogy a humor sem állt távol tőle, ami egy ilyen élethelyzetben igazán kiemelkedő tulajdonság tud lenni. Constance-tól ne várjuk el, hogy megmarad a tipikus női karakter keretein belül, hiszen egy kő kemény nő, aki megküzd az előtte álló akadályokkal, bármi áron. Úgy tudnám talán a legjobban jól jellemezni, hogy volt spiritusz Constance-ban és gondolom a valóságban sem volt ez máshogy. Valóban élvezetes  volt belegondolni, hogy Amerika vad éveiben léteztek ilyen erős nők, mint a Kopp nővérek.

Constance a regény folyamán még nem is sejtette, hogy bátorsága milyen eredményeket fog hozni, ami akár történelmi mérföldkőnek is tekinthető az Egyesült Államok történetében és kb. itt zárul az első rész, így várhatjuk tűkön ülve a fejleményeket. 

America's First Female Sheriff Got Her Job After a Man Tried to Screw Her Over
https://broadly.vice.com
Puritán kisváros, farm, gengszterek és New York ezek számomra mind-mind hozzátettek valamit ahhoz, hogy elvarázsoljon maga a történet és mivel egy sorozat első részéről van most szó kedvet csináljon ahhoz, hogy tovább olvassam majd a Kopp nővérek történetét és kövessem a kicsit sem kényes nőkre szabott életüket. 

Összességében ez a regény remek ötvözete a valóságnak és a kitalációnak, erős karakterábrázolás és történetvezetés, ez az, amire szükségem volt, az erős nőkre egy kemény világban. Már nagyon várom a következő történetet, hogy ismét a bűn nyomába eredhessek a nővérekkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobájában - A borostyánszemű 1.

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kez…