Ugrás a fő tartalomra

Pikáns Hemingway Naomi Wood-tól

A párizsi feleség csupán a történet kezdete volt…
Hadley, Pauline, Martha és Mary. Ernest Hemingway feleségeként mind a négyen tudták, milyen generációjuk leghíresebb, legvonzóbb íróját szeretni, és általa szeretve lenni. Mindannyian azt gondolták, hogy szerelmük örökké tart majd, és mindannyian tévedtek: egyik nő sem volt képes megtartani őt.
A négy részben elmesélt, valódi szerelmes leveleket és táviratokat a történetbe szövő Mrs. Hemingway feltárja a drámai szerelmi háromszögeket, amelyek tönkretették Hemingway házasságait. Az 1920-as évek bohém Párizsától az 1960-as évek hidegháborús Amerikájáig ívelő, a híres „elveszett nemzedék” alakjaival teli regény a szenvedély, szerelem és szívfájdalom lebilincselő története.
Naomi Wood alapdiplomáját Cambridge-ben, mesterdiplomáját és doktorátusát a Kelet-angliai Egyetemen szerezte. A Mrs. Hemingwayt megalapozó kutatása során eljutott a londoni British Librarytől a washingtoni Kongresszusi Könyvtárig, valamint felkereste Ernest Hemingway otthonait és törzshelyeit Chicagóban, Párizsban, Antibes-ban, Key Westben és Havannában. A Mrs. Hemingwayt jelölték Dylan Thomas Díjra, amely az egyik legrangosabb, fiatal íróknak járó elismerés.

Annak ellenére, hogy a könyv a Mrs. Hemingway címet kapta én úgy gondolom, hogy sokkal inkább Hemingway-t helyezi a középpontba történet. Az író életének fontos eseményeibe is betekintést kaphatunk a kapcsolatain keresztül. Nem állítom, hogy jól megismerhetjük az író legrejtettebb érzelmeit, de egy viszonylag átfogó képet kapunk kalandozásairól, néha beleszőve egy-egy mű születéseink hátterét is. 
Naomi Wood véleményem szerint alapos kutatómunkát végzett a regény megírása előtt, ezáltal kapott egy nagyon jó kiindulási alapot, melyhez hozzáadhatta a saját képzeletének termékét. Bevallom nekem tetszett ez a valóság és képzelet egyvelege, életszerű, de ugyanakkor szórakoztató történetet olvashattam.

Négy nő és egyetlen közös pontjuk az imádott férfi, Hemingway, aki valamilyen titkos módszerrel taszítja, de ugyanakkor vonzza is ezeket a nőket, akik mindannyian egy függőségi viszonyba kerülnek a már-már gyermeteg és önző Hemingway-jel, így némiképpen egymással is. Hemingwaynek folyamatosan szüksége volt a megújuló szerelmi viszonyra és házasságra, ezért is érezhetjük, hogy ugyanazt a négy történetet olvassuk csak éppen az évszámok változnak. Számomra folyamatosan úgy tűnt, hogy valamilyen mentális problémával kell szembenézni a kor nagy írójának, amit az újabb és újabb viszonyok, majd házasságok általi pótcselekvéssel igyekezett kordában tartani, vagy éppen leplezni. 

Hadley, Pauline, Martha és Mary, férjük által mindannyian az érdeklődés és a társadalmi élet középpontjába kerültek, de csúnyán meg is szenvedték a híres Hemingway-jel folytatott viszonyukat, majd házasságukat.  Négy olyan nő életútja rajzolódik ki előttünk, akik önmaguk által is sikeresek, erősek tudtak volna lenni, mégis inkább egy férfi határozta meg az életüket. Úgy éreztem nagyon önző és gyerekes volt az író és ennek ellenére mégis érezni lehetett, hogy volt egyfajta kisugárzása, ami a művein keresztül is érezhető, mind a mai napig.

Elizabeth
Hadley-vel
Ernest & Pauline
Pauline-nal

Martha & Ernest
Martha-val
Wives Gallery 4 - Mary
Mary-vel
                                           
Képek forrása: http://www.hemingwayhome.com/wives/


Szerettem olvasni a történetet, annak ellenére, hogy csak egy-egy kiragadott részletet, azaz a viszonyok elejét és a házasságok végét ismerhettük meg, sőt mondom ezt mindannak ellenére, hogy tudtam, hogy a cselekmény leginkább fikción alapul. 

A kor nagyon szépen rajzolódik ki az események sokaságában, a gyönyörű ruhák és mulatságok magával ragadóak, a háború pusztítása és ezáltal a személyiségek alakulása is szépen megjelenik a lapokon, valóban élvezetes volt a jól megalkotott háttér miatt is az olvasás. 

Összességében remek kikapcsolódást nyújtott a regény, tette ezt leginkább a stílusával - mely valóban egy hullámvasutazással ért fel-  és a történetvezetésével annak ellenére, hogy a feleségeket néha bosszantónak találtam és nem tudtam velük azonosulni.
Rövid betekintést nyertünk Ernest Hemingway kalandoktól cseppet sem mentes, néha önző, néha vakmerő és esetenként elismerésre méltó életébe. A nagy happy end itt elmarad, tehát nem  romantikus kalandok sora tárul elénk, hanem egy-egy esetenként kalandos, mélabús, vagy éppen megdöbbentő szerelmi történet.

A Moly-on 4 csillagra értékeltem a regényt. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: Az Arab 18+

Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen…

Princess Michael of Kent: A szerelmes Királynő

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy a regény az Anjou trilógia első részét képezi, bár a Molyon ez nincs fe…

Borsa Brown-A maffia ágyában

A Borsa Brown írói álnév mögött nem is gondolnánk, hogy egy váci illetőségű magyar hölgy bújik meg, hivatalosan Szobonya Erzsébetnek hívják és amellett, hogy karriert épít, két gyermeket nevel még az írásra is jut ideje.
Első kötete A maffia ágyában címmel jelent meg. 
Amikor  csak a könyvet forgattam, azaz tettem az éjjeliszekrényről a könyvespolcra és vissza még meg voltam győződve, hogy egy számomra eddig ismeretlen külföldi szerző munkája, talán angol, vagy amerikai lehet az illető. Majd kutakodni kezdtem, hogy valójában ki írhatta a könyvet, ekkor jutottam el az Álomgyár oldalára , ahol lehullott a lepel és több információval is szolgálnak a szerzőről.
Nem is tudom miért pakoltam hetekig a könyvet, talán mert jó volt ránézni a borítóra és várni, hogy mit fog adni a könyv, vagy néha azért, mert túl nehéznek gondoltam egy maffia történetbe belefogni, egyszóval nem tudtam mit várjak, mire készüljek. 
Valójában nagyon örülök, hogy erőt vettem magamon és elolvastam, igaz egy nap alat…

Tavaszi nyereményjáték

Elérkezett a kedvenc évszakom, a várva várt tavasz, ennek örömére szeretnék kedveskedni Nektek egy nyereményjátékkal.
A játékba történő belépés nagyon egyszerű, nincs kérdés, egyszerűen elegendő ha a facebookon a játékfelhívás alatt hagysz egy kommentet, vagy akár itt a blogon ezen bejegyzés alatt, elegendő ha a a két feladat közül az egyiket teljesítitek.

Elérhetőséget mindenképpen írjatok, ha ennél a bejegyzésnél hagytok üzenetet. 
A facebook like vagy a blogra történő feliratkozás nem kötelező, de megköszönöm ha mégis mellette döntötök.

A játék vége: 2016.04.30. 

A nyeremény:A nyereményt csak magyarországi címre postázom, köszönöm a megértést. 
Sok szerencsét!